Wij Nederlanders zijn gek op een boterham met kaas, een verse boterham met jong belegen net uit de verpakking, er is niets lekkerder. En: melk is goed voor elk hebben we al van jongs af aan te horen gekregen. Helemaal goed natuurlijk als je nergens last van hebt. Maar wat als je buik continu aan het rommelen is en je na je glaasje melk naar de wc moet rennen? Misschien vraag je je weleens af of het aan de lactose ligt? In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen lactose intolerant, 1 op de 7 dus en een groot aantal daarvan heeft geen idee dat ze dat zijn.

Wat is lactose intolerantie?

Lactose intolerantie is niet hetzelfde als allergisch zijn voor melk. Bij een allergie zal het immuunsysteem direct reageren en bij een intolerantie is dat soms misschien wel 12 tot 78 uur later. Bovendien heeft niet iedereen die lactose intolerant is evenveel last. Sommige mensen kunnen heel goed een glas melk drinken. Pas als ze ook nog een boterham met kaas en een roomijsje gaan eten slaat hun buik op hol. En anderen kunnen nog niet eens in de buurt van zuivel komen, voordat ze naar het toilet moeten rennen.

De symptomen die duiden op een lactose intolerantie zijn een opgeblazen buik, gas, diarree, misselijkheid, hoofdpijn en huidklachten. 

Wat is lactose?

Lactose is een suiker die je vindt in melk en andere zuivelproducten. Om het goed te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig, wat geproduceerd wordt in de dunne darm. In principe is het zo dat baby’s dit enzym tot een jaar of 4 in voldoende mate aanmaken, zo kunnen ze de moedermelk goed verteren. Na 4 jaar zie je dat het vermogen om lactase te maken verminderd. Echter bij mensen die in West-Europa wonen, in landen waar veel zuivel wordt gebruikt, zie je dat een klein percentage toch in staat is gebleven om lactose te verteren (iets dat je in Japan bijvoorbeeld niet zo snel tegen zal komen). Maar naar mate we ouder worden, neemt dit vermogen af en komen er vaak toch meer klachten. (Veel mensen merken dat het sowieso lastiger wordt om hun voeding te verteren. Zij krijgen meer moeite met vette maaltijden en vlees bijvoorbeeld of juist last van hun maag)

Hoe kom je aan een lactose intolerantie?

  • Zoals hierboven al gezegd, het kan te maken hebben met je afkomst. Mensen uit Japan of Afrika hebben meer moeite met lactose te verwerken dan bijvoorbeeld Scandinaviërs.
  • Naar mate je ouder wordt, krijg je sowieso meer moeite met het verteren van je voeding en dat geldt ook voor lactose.
  • Ziekte en stress. Op het moment dat je spijsvertering en vooral je darmen door een stressvolle periode of medicijnen (zelfs de griep kan invloed hebben hierop) in een slechte conditie zijn geraakt, vermindert je capaciteit om voeding/lactose te verteren.

Hoe kom je er achter of je lactose intolerant bent?

Er zijn een aantal mogelijkheden:

  • Je kunt een waterstof ademtest doen, omdat onverteerde lactose zorgt voor verhoogde waterstof in je adem.
  • Je kunt een eliminatie dieet doen. Het probleem hierbij is eigenlijk dat je niet altijd heel duidelijk de vinger op de zere plek kunt leggen.
  • Een arts zal altijd naar je familie geschiedenis kijken.
  • In de fecestest van mijn clienten kijk ik altijd naar of er ook een teveel aan koolhydraten in de ontlasting zit. Dit KAN wijzen op lactose intolerantie. Indien dit het geval is, onderzoeken we deze mogelijkheid altijd.

Onthoudt wel dat de klachten van lactose intolerantie ook heel veel lijken op die van PDS, SIBO en coeliakie.

Wat kun je er zelf aan doen:

Belangrijk om te weten is dat je als je darmen in een goede conditie zijn (dus o.a. een gezonde darmflora) je veel minder klachten/last zult hebben van intoleranties, maar ook van allergieën.

  • Om je darmen in optimale conditie te krijgen verwijder je gedurende een bepaalde tijd de voeding die irriterend werkt, in dit geval lactose. Maar het kan handig zijn om te kijken of er ook gereageerd wordt op andere voedingsmiddelen. Door deze uit je dieet te halen, geef je je buik de kans om tot rust te komen. Gedurende deze periode eet je andere voeding die calcium bevat zoals groene bladgroente (boerenkool bijvoorbeeld), broccoli of sardientjes.
  • Mocht je wel zuivel willen gebruiken: gefermenteerde producten zoals yoghurt of kefir geven vaak minder klachten geven. De levende fermenten die er in zitten (bacteriën) breken een groot deel van (o.a.) de lactose al af voordat wij het opdrinken. Hoe langer gefermenteerd, hoe minder lactose ze nog bevatten, want deze gezonde probiotica leven op lactose suiker.
  • Versterk je darmen door bijvoorbeeld bottenbouillon  regelmatig te drinken. Doordat het lang heeft staan te trekken, worden mineralen als calcium, magnesium makkelijker te absorberen. Bovendien helpen de collageen en glutamine erin je darmwand te versterken.
  • Gebruik een supplement met spijsverteringsenzymen die lactase bevat (of suppleer alleen lactase). Lactase helpt je de lactose te verteren (als je bijvoorbeeld heel erg graag toch een keer een ijsje wilt eten). Neem dit supplement voor dat je gaat eten. 

Mocht je vragen hebben na aanleiding van dit artikel, dan kun je contact opnemen via 06-14866282 of geef je op voor een gratis sessie door op deze link te klikken.