Elke vrijdagochtend plaats ik een filmpje op mijn Facebook-pagina en die zien er over het algemeen, al zeg ik het zelf, best vrolijk uit. Tot ik die van afgelopen vrijdag terug keek... Ik vertelde daarin dat december voor mij een echte survivalmaand is met al het lekkers in de winkel! Waar ik normaal dus fris en fruitig aan het vertellen ben over allerlei onderwerpen, werd ik van dit onderwerp duidelijk niet heel vrolijk ;-).

De pepernoten met die dikke laag witte chocolade van de natuurwinkel zijn elk jaar weer een uitdaging (mijn kinderen zien hier overigens niet zo heel veel van, want de zak is al leeg voordat ze met hun ogen kunnen knipperen). En die overheerlijke, zoete schuimpjes die je in de boom kunt hangen, koop ik bij voorbaat al niet (als de hond ze niet uit de boom pikt, eet ik ze zelf allemaal op). Voorgaande jaren lagen er bij de Albert Heijn van die witte slagroomtruffels, ik heb ze, god zij gedankt, nog niet gesignaleerd.

Sommige mensen kunnen prima een dag zonder eten, ik heb daar totaal geen last van. Als het moet, eet ik de hele dag door. Het schijnt dat het voor het overleven van de mensheid belangrijk is dat beide mensen bestaan, laten we het daar maar ophouden. Maar goed, toch survival ik me door deze maand heen en hoe ik dat doe, deel ik hier met jullie:

  • Ik drink thee, enorme bekers met thee, de hele dag door! Daardoor zit ik zo vol, dat ik (meestal) geen trek meer heb om te eten. (Die enorme bekers drink ik trouwens niet 20 minuten voor, tijdens en 20 minuten na mijn maaltijd.)
  • Ik zorg dat ik 3 volwaardige maaltijden eet per dag, met plantaardige vezels (als in groente en fruit), gezonde vetten (avocado, olijfolie, noten, zaden) en voldoende eiwitten (vis, kip, eieren). Met name vetten en eiwitten zorgen ervoor dat ik verzadigd ben na mijn maaltijd en dus niet na een uur alweer iets wil snoepen. 
  • Ik heb de neiging om vanaf 4 uur te gaan grazen. Dan begin ik met een stukje fruit, misschien wat noten. Maar tijdens het koken om een uur of 5 gaat dat over in een stukje kaas en al het andere wat binnen hand bereik ligt. Ik heb nu met mijzelf afgesproken dat ik best dat stukje kaas mag eten, maar pas vanaf 5 uur. Tussen mijn lunch en 5 uur eet ik dus niets, geen fruit, geen tussendoortje. Ik geef mijn maag rust om de boel op te ruimen voordat de volgende maaltijd er weer aankomt. 
  • En last but not least, na het avondeten eet ik niets meer. Op die manier geef ik wederom mijn maag rust en bovendien mijn lichaam de gelegenheid om al het eten te verwerken.  

En voordat dit nu weer een heel erg depri stukje wordt: Ik geniet van alle lekkere dingen die er zijn! Maar houd de balans door te blijven bewegen/sporten, rust te nemen tussen alle activiteiten door. En vooral heel erg te genieten van de sfeer van de decembermaand! 

Heb jij ook moeite om je staande te houden in de overvloed van december, maar heb jij iets ontdekt waardoor het voor jou makkelijker wordt om niet dicht te groeien? Deel die supertip dan asjeblieft hieronder in de reacties!

Hele fijne feestdagen!

Martine