In mijn vorige blog ging het over welke voeding je moest verwijderen uit je "dieet" om je darmen op orde te krijgen. Deze week gaat het over aanvullen.

Van mond tot kont

Je spijsvertering is een fascinerend iets, het zit zo fantastisch ingenieus in elkaar. En als het werkt is dat natuurlijk heel fijn, maar er hoeft maar één onderdeeltje scheef te zitten of het kan mis gaan.

Dat hele kanaal van mond tot kont zit met schakeltjes aan elkaar. Als jij last hebt van je darmen is de kans aanwezig dat het probleem helemaal niet zit in je darmen, maar dat het al veel eerder niet goed gaat, je maag bijvoorbeeld of je speekselklieren. Om een maaltijd te verteren en dus ook het milieu in je darmen optimaal te houden zodat al die lieve, goede beestjes erin willen blijven wonen, is het niet alleen van belang dat jij er de juiste voeding instopt, maar ook dat het op de juiste manier in kleine stukjes wordt geknipt. Op die manier kan jij er ook weer de voedingsstoffen uit halen die je nodig hebt!

Aanvullen:

Spijsverteringsenzymen

Dat in stukjes knippen gebeurt door de enzymen die je lichaam o.a. in je mond en in je pancreas aanmaakt. Daarom in het ook zo belangrijk dat je goed kauwt, de tijd neemt voor je maaltijd, geen televisie kijkt terwijl je eet! Denk maar aan iets lekkers en het water loopt je in de mond, oftewel de enzymen gaan aan het werk! Dat is al fantastisch, maar om die enzymen echt goed hun werk te laten doen is het belangrijk dat je je eten zo klein mogelijk kauwt, zodat al die bacteriën er straks goed bij kunnen.

Maagzuur

Een tweede belangrijk onderdeel is je maag. Na het kauwen in je mond is dit het station, waar de grootste slag wordt gemaakt, om grote brokken in kleinere, goed opneembare brokken om te zetten. Veel mensen krijgen tegenwoordig maagzuurremmers, omdat zij last hebben van brandend maagzuur. In echter de helft van de gevallen is er geen sprake van teveel maagzuur, maar juist te weinig! Doordat je te weinig maagzuur hebt, verteer je je maaltijd niet goed en verlaat het de maag niet. Het eten stapelt zich op in je maag en komt dan omhoog. Wat dus exact dezelfde klachten geeft als een teveel aan maagzuur! Je begrijpt dat je, als jij een tekort aan maagzuur hebt en je vervolgens maagzuurremmers voorgeschreven krijgt, waardoor je nog minder maagzuur aan gaat maken, jij een probleem krijgt met je spijsvertering.

Bij een tekort aan maagzuur wordt er een heel proces verstoord. Niet alleen worden ziekmakende bacteriën niet meer gedood in je maag, waardoor ze vrolijk in je darmen kunnen gaan zitten. Je zult misschien begrijpen dat het milieu in je darmen,  hierdoor ook verandert: je beschermende maag/darmslijmvlies kan bijvoorbeeld in dikte en kwaliteit afnemen, waardoor makkelijker ontstekingen of voedingsintoleranties ontstaan. 

Ook je voedingsstoffen kunnen niet meer goed uit je eten worden gehaald en worden opgenomen, zodat jij niet voldoende energie hebt om de dag door te komen of om een adequate weerstand te hebben.

Wat kan je er zelf aan doen?

  • star-o

    Ik begin natuurlijk met een inkopper: goed kauwen! Ja, ja, dat weten we wel... Maar neem jij ook echt de tijd om bewust te eten/kauwen? Of ben jij de hele tijd met je kinderen bezig, die geen zin hebben om hun spruitjes op te eten? Vanavond ga jij dus tellen! Tot 30 keer per hap en denk erom, elke hap!

  • star-o
    Om je enzymproductie op gang te helpen is het goed om voor je maaltijd wat rauwkost te eten. Dat hoeft niet heel veel te zijn, gewoon een paar kerstomaatjes, een waspeentje of een stukje paprika. Door dit rauwe voedsel goed te kauwen (!) maak je al speeksel aan. Je geeft je lichaam alsvast een voorsprong, je vertelt het op die manier: Hé, er komt zo eten aan! Maak jij alvast wat enzymen aan!
  • star-o
    Maak je maaltijden met liefde klaar! Besteed er aandacht aan en neem de tijd om ze op te eten. 
  • star-o
    Als je een moeizame vertering hebt is het raadzaam om niet te drinken tijdens je maaltijd. Sowieso niet meer dan een glaasje water per maaltijd (of een glaasje wijn ;-)). Heb je dorst? Drink dan 20 minuten voor of 20 minuten na je maaltijd. Anders kan het maagzuur niet optimaal zijn werk doen.
  • star-o
    Supplementen: Heb je het gevoel dat er meer aan de hand is of los je het met de tips hierboven niet op, dan is er de mogelijkheid om te testen of je voldoende enzymen aanmaakt en of je voldoende maagzuur hebt. Dit kun je laten doen bij een darmtherapeut d.m.v. bijvoorbeeld een ontlastingsonderzoek, waarmee gekeken wordt naar pancreas-elastase en galzuren. Mocht er sprake zijn van tekorten, dan zijn er supplementen die je kunt nemen en die je weer verder op weg kunnen helpen om je spijsverteringsmilieu te verbeteren.

Volgende keer ga ik het hebben over probiotica. Vroeger kregen we gewoon allemaal Bifidus-bacteriën voor alle klachten die we hadden. Tegenwoordig weten we dat al die beestjes hun eigen taak hebben en kunnen we dus specifieker probiotica adviseren. Wil je zeker weten dat je dat blog ook kunt lezen? Meld je dan hieronder aan!