Je hebt er alles aan gedaan:

Je hebt voeding waar je niet tegen kunt uit je dieet gehaald, verkeerde beestjes verwijderd.

Je hebt je spijsvertering geoptimaliseerd, je kauwt je 3 slagen in het rond.

En je hebt je goede bacteriën aangevuld met probiotica.

Met een beetje mazzel ga je nu elke dag naar het toilet, draai je daar een prachtige, soepele sigaar, hoef je je billen eigenlijk niet meer af te vegen en heb je energie voor tien.

(Het optimale scenario, want het is heel goed mogelijk dat er nog meer voor nodig is dat dit)

En nu?

Gezonde darmen en een goede weerstand hebben inderdaad te maken met gezonde voeding en kun je aanvullen met supplementen, maar er is nog één uitermate belangrijk onderdeel: Stress.

Het is inmiddels duidelijk dat stress net zo'n grote rol heeft op je darmen als voeding. Misschien heb je weleens gehoord dat je last hebt van constipatie op het moment dat je je emoties niet kunt loslaten? Een heel duidelijk voorbeeld van wat emoties met je lichaam kunnen doen.

Stress

In tijden van stress produceert ons lichaam het hormoon cortisol, het hormoon dat er voor zorgt dat je vlucht of vecht in een gevaarlijke situatie. Heel handig in de oertijd, maar tegenwoordig produceren we veel vaker cortisol, omdat we continu geconfronteerd worden met stress-situaties: het werk moet af, die file zorgt ervoor dat je te laat op je werk gaat komen, de kinderen hebben zoveel activiteiten op een dag dat het elke keer weer een godswonder is dat je het weer hebt gered.

Cortisol/stress verzwakt en verandert de samenstelling van je darmflora. En in veel gevallen van stress grijpen we vaak ook naar een hamburger of een reep chocolade, wat niet alleen een zwembandje verzorgt, maar de hoeveelheid goede darmbacteriën nog verder doet afnemen.

Dus als je het dan voor jezelf niet doet, tijd vrijmaken voor ontspanning, doe het dan voor die makkertjes in je buik ;-). Ze varen wel bij een dagje helemaal niks doen, een heerlijke massage, een goed boek, een uurtje sporten of een fijne wandeling in het bos. Dus dat wat jou geestelijk en lichamelijk ontspant draagt bij aan een gezonde darmflora samenstelling, een strakker lijf en meer energie!