Je shit voelen letterlijk en figuurlijk

Voor wie dacht dat de darmen alleen maar een opslag plaats waren voor een hoop shit, zou misschien ook figuurlijk wel eens gelijk kunnen hebben. Wat op het eerste gezicht een nogal eenvoudig orgaan lijkt, de darmen, blijkt zo ontzettend veel complexer in elkaar te zitten dan je denkt.

Eigenlijk is het mooiste voorbeeld van de signalen die worden gegeven via de darmen aan de hersenen een baby. De darmen geven het signaal af: wij zijn gevoed, dronken van melk en genot. Of de baby gaat huilen en jengelen om voeding als hij honger heeft of een schone luier wil. Uiteraard wordt niet elke poep en scheet doorgegeven aan de hersenen, dan zouden sommigen van ons nergens meer toekomen. Maar vreemde kostgangers in de vorm van ziekmakende bacteriën worden wel degelijk door gegeven en zorgen voor een onpasselijk gevoel.

Je darmen beïnvloeden direct hoe jij je voelt en andersom beïnvloeden je hersenen hoe het met je darmen gaat. Wie herinnert zich niet dat ene examen dat je moest halen en waar voor je meerdere malen voordat het begon je darmen hebt geleegd? Een duidelijk geval van hoe kortdurende, heftige stress een effect kan hebben op de werking van je darmen. Je vraagt je af wat voor effect langdurende, zeurende stress dan heeft?

Wetenschappers doen al jaren onderzoek op muizen. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar hoe muizen met een gezonde darmflora en met een steriele (dus zonder goede) darmflora zich gedroegen in een groep, het bleek dat de laatste veel meer risico’s namen, eerder gingen vechten. Muizen met een gezonde darmflora hebben meer overlevingsdrang als ze in een zwembadje worden gestopt, waarin ze niet kunnen staan. Ze zwemmen dan een paar minuten langer door, niet echt heel gezellig, maar wel waardevolle informatie.

Signalen

Bacteriën beïnvloeden via 2 wegen je hersenen:

Via de bloedbaan, zij breken voeding af tot signaalstoffen, die de hersenen kunnen beïnvloeden, maar ze produceren zelf ook signaalstoffen die via je bloed naar de hersenen worden gebracht en daar worden bewerkt, waardoor je gedrag en humeur veranderen.

Maar ook via de Nervus Vagus, de reuzenzenuw. Bacteriën zetten darmcellen aan het werk om signaalstoffen aan te maken. Een heel belangrijk voorbeeld hiervan is serotonine, een neurotransmitter die invloed heeft op je slapen, je geluksgevoel, seksuele activiteit en je eetlust. Meer dan 80 procent van dit stofje wordt aangemaakt in je darmen!!! De invloed van slechte voeding en stress gaat dus veel verder dan het resultaat dat je in het toilet vindt.

Bij mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom) is het zelfs zichtbaar op een hersenscan dat bepaalde gebieden significant anders zijn dan bij mensen met een gezonde darmflora. Ruim een derde van alle depressieve mensen heeft een Lekkende darm. Schadelijke darmbacteriën komen dan in de bloedbaan en beïnvloeden zo de hersenen. Mensen met autisme hebben bijna altijd ook last van  PDS.

 Wist je dat (uit het tijdschrift "Wetenschap In Beeld"):

  • Vette, zoete etenswaren bacteriën voedt die slecht zijn voor je kortetermijngeheugen.
  • Bacteriën signaalstoffen produceren die het dag- en nachtritme beïnvloeden.
  • Het hartritme kan veranderen door bacteriën (bij overgroei van negatieve structureel een hogere hartslag), in elk geval bij proefmuizen.

Bijzonder hè, wist jij dat dat zoveel effect op je lijf en geest kon hebben? In dit artikel, Heel je darmen, vertel ik wat je er zelf aan kunt doen. En mocht je vragen hebben, boek dan even een gratis sessie!