Weet je wat ik nou echt een uitdaging vind? Voldoende groente op een dag eten! Heb jij dat ook? Of heb jij dat gedeelte al helemaal onder controle?

Volgens het voedingscentrum moeten we per dag 250 gram groente eten (vorig jaar is dat dus met 50 gram omhoog gegaan) en ongeveer 2 procent van de Nederlandse bevolking haalt dat elke dag (daar behoor ik in ieder geval niet toe...). Want geloof mij, als je alleen je stamppotje boerenkool aan groente op een dag eet, ga je die 250 gram niet halen. Zo'n enorme bos met boerenkool weegt misschien 500 gram (en dan moet je de harde stukken er nog uit halen). Of een pak diepvries boerenkool, 450 gram verdeeld over 4 personen.... Want helaas pindakaas, aardappelen tellen niet mee als groente.

In een vorig blog schreef ik over mealpreppen. Op zondag bereid je dan de maaltijden voor, voor de komende 5 dagen. Ik deed dat met de maaltijdplanner van Marinka Bil van eetpaleo.nl. Nog nooit heb ik zoveel groente op een dag gegeten! Ontbijt, lunch en avondeten, het was allemaal groente dat de klok sloeg.

Waarom ook alweer zoveel groente?

Groente bevat DE vezels die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van je darmen:

- Deze vezels fungeren als een soort bezem, waardoor je darmen als het ware schoon worden geveegd. Ze nemen alle restjes met zich mee.

- Ze zorgen voor volume en smeuiigheid van je ontlasting.

- Ze zijn superfood voor de goede bacteriën in je darmen en zorg je goed voor hen, dan zorgen zij weer goed voor jou. Ze produceren energie, vitamines en zijn je eerste verdedigingslinie voor vreemde indringers waar je ziek van kunt worden.

Groente ontbijtje

Daarom deel ik vandaag een groente ontbijtje met je. Het is een heel handig ontbijt (6 porties), want je kunt het ook invriezen en de dag voordat je het nodig hebt uit de vriezer halen. Aanvankelijk was ik een beetje huiverig voor het ontdooide ei, maar echt, je proeft het verschil niet! 

Misschien denk je wel: Mijn hemel, hoe moet ik dit allemaal in de ochtend al eten. Maar probeer het gewoon een keer. Keep an open mind! Het is echt een geweldig start van de dag!

Wat heb je nodig:

  • 800 gram zoete aardappelen, geschild en in blokjes
  • 2 uien, gepeld en in halve ringen gesneden
  • 300 gram wortels, geschild en in plakjes gesneden
  • 300 gram pastinaak, geschild en in plakjes gesneden
  • 100 gram ontbijtspek in plakjes
  • 10 eieren
  • 2 eetlepels kokosolie
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een bakplaat en spreid de groentes (zoete aardappelen, uien, wortels en pastinaak) daarop uit. Smelt de kokosolie en verdeel deze over de groentes, zodat ze goed zijn ingevet.

Rooster de groentes 15 minuten en verdeel dan de ontbijtspek en de eieren erover. Voeg zout en peper naar smaak toe. Zet het geheel nogmaals 8 tot 10 minuten in de oven. Het eiwit moet wel gestold zijn, maar de dooier hoeft niet persé hard te zijn (dat is mijn eigen ervaring, maar ik houd wel van een zacht gekookt ei ;-)). 

Laat het gerecht afkoelen als je het in wilt vriezen. Als je het wilt gaan eten, kun je het weer opwarmen in de koekenpan. Vergeet het vooral niet op tijd uit de vriezer te halen!

Ik vind het leuk als je me laat weten of je het gerecht inderdaad gemaakt hebt en hoe het je is bevallen! Je kunt hieronder een reactie achterlaten.

Eet smakelijk!