(Darm)therapeute word je niet zomaar. Vaak heb je zelf een bepaald probleem waar je een oplossing voor zoekt. Deze week wil ik het met jullie hebben over je darmen en emoties. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het makkelijkste voorbeeld is als je de zenuwen hebt voor een belangrijk proefwerk en je vlak daarvoor nog even naar het toilet gaat. Maar het kan nog veel dieper gaan.

Mijn verhaal

Dit is een heel persoonlijk verhaal, maar ik twijfel er niet aan dat dit probleem meer mensen raakt. Lang geleden werkte ik tijdens mijn studie in het buitenland. Mijn moeder was nog maar een paar maanden geleden daarvoor overleden. En in de periode dat ik in Frankrijk zat, overleed ook mijn oom. Mijn darmen waren altijd al gevoelig geweest. Ik ging nooit echt makkelijk naar het toilet, maar in die periode was het extreem. In mijn herinnering ben ik meerdere weken niet naar het toilet gegaan (even voor de duidelijkheid voor een grote boodschap). Mijn buik zwol op, ik had het gevoel dat ik iets kwijt moest, maar het lukte niet. Letterlijk niet, maar ook figuurlijk niet. Ik liep met mijn ziel onder mijn arm. Er hebben behoorlijk wat middeltjes aan te passen moeten komen om de boel weer in beweging te krijgen. De één verantwoorder dan de ander. Het was voor mij belangrijk om letterlijk en figuurlijk de boel los te laten. 

Hoe gaat het met jou?

Heb jij ook regelmatig last van obstipatie, vraag je dan eens af: Heb ik misschien iets los te laten? Is er misschien een ruzie die je achtervolgt? Is het misschien tijd om afscheid te nemen van die vriendschap die je eigenlijk alleen maar buikpijn bezorgt? Mag ik je dan een hart onder de riem steken? Laat los, het is oké. Je mag uitblazen! Je mag je ontspannen!

Ontspan.

Zonder dat we het in de gaten hebben slaan we heel veel spanning op in ons lichaam. Niet alleen je schouderspieren raken gespannen, ook je buik/darmen doen mee. Hieronder heb ik 1 minuutje-pauze voor je opgenomen. Ontspan je lijf. Het komt allemaal goed ;-).