Dit ben ik: Op donderdag ontvangen wij onze groente-tas, met allerlei soorten groente waar ik (nog) geen idee van heb wat ik er mee ga doen. In het weekend valt het gebrek aan planning nog wel mee. Mijn man kookt een keer, we hebben de tijd, ik verzin wel wat.

Maar dan.... doordeweeks, rond een uur of 5 wordt het tijd dat er iets op tafel komt. Ik kijk eens wat er in de koelkast staat, blader eens door mijn kookboeken (altijd maar hetzelfde is immers ook niet alles) en vertrek naar de Albert Heijn om de altijd ontbrekende ingrediënten aan te schaffen. Tegen een uur of 7 staat er dan hopelijk (meestal wel hoor ;-)) een maaltijd op tafel.

Dat werkt op zich wel, maar er is voldoende ruimte voor verbetering. Meer groente in het dagmenu stond ook al een tijdje op mijn verlanglijstje, dus toen het Paleo mealprepplan van Marinka Bil voorbij kwam, werd ik meteen enthousiast.

Misschien handig om eerst even het 1 en ander uit te leggen:

  • Paleo, in het kort, wil zeggen dat je eet zoals wij honderdduizenden jaren hebben gegeten: Groente, heel veel groente, fruit, wild, gevogelte, noten, zaden en eieren. Dus geen granen, zuivel en peulvruchten.
  • Mealpreppen is op 1 dag 4 uur in de keuken staan (ongeveer) en dan de maaltijden klaarmaken voor de komende 3, 4, 5 dagen.

Even heel kort door de bocht uitgelegd, zeg maar.

En hoe bevalt dat? Dat Paleo-mealpreppen?

Ik moet zeggen dat het me heel goed bevallen is. Ik zet hieronder even de voor- en nadelen voor je op een rijtje:

Voordelen

  • Wat een rust geeft dat! In de ochtend, als de hond uitgelaten moet worden, de kinderen gevoederd: mijn ontbijt en lunch stonden gewoon al klaar!
  • Als ik 's avonds om half 7 thuis kom, hoef ik het avondeten alleen nog maar op te warmen en ik kan heerlijk relaxen! Ik hoef niet meer te bedenken wat ik ga koken die avond.
  • Ik hoef maar 1 keer wat te bedenken, (en had ik al gezegd?:) wat relaxed!
  • Ik krijg meer groente (en dus prebiotische vezels) binnen dan ik ooit eerder heb gegeten. Mijn darmbacteriën bouwen een feestje!
  • Ik heb eindelijk meer variatie in de gerechten die ik (zeker tijdens de lunch) eet. In plaats van week in week uit hetzelfde, eet ik nu elke week anders.

Nadelen

  • Het kost veel tijd op zondag. Dus eigenlijk ben je gewoon een deel van je weekend kwijt. Ik heb bedacht dat we met zijn 2-en de groentes kunnen snijden (dat kost de meeste tijd) en/of ik kook een deel op maandag.
  • Of alle vitamines bewaard blijven is natuurlijk de vraag. Daar staat tegenover wat zou ik anders hebben gegeten? Een boterham met kaas? Hoeveel voedingsstoffen zitten daar nog in? (Want die liggen er toch ook al even)
  • Ik lust niet alles (om het nog niet te hebben over de kinderen). Ik vind bloemkoolrijst een keer best lekker, maar 2 keer in 1 week.... Zaak dus om uit te zoeken wat bij onze smaken past en dat in het plan te passen.

Ga ik vaker mealpreppen?

Jazeker! Ik weet niet of ik het volhoud om elke week een halve dag in de keuken te staan. Aan de andere kant, ik hoef doordeweeks nagenoeg niets meer te doen!

En wat nog leuker is: Er is niet alleen een wintervariant (met zuurkool als ontbijt), maar ook een zomermealplan. Dus als de dagen weer langer worden, kun je overschakelen naar de zomergroenten- en fruit.

Ben je nieuwsgierig? Kijk dan even hier. Ik lees heel graag in de reacties hieronder hoe het je bevalt!