Wie was het????
Laten we het er gewoon maar een keer over hebben: winden. De ene keer floepen ze ongecontroleerd zachtjes uit je billen, de andere keer ga je er snel vandoor, om je te verbergen voor de lucht die je verspreidt (nee, ik was het niet). We laten ze allemaal weleens, niets menselijks is ons vreemd.

Gemiddeld laten we er tientallen per dag (waarvan een groot deel als we slapen), maar hoe meer uien, bonen of bepaalde soorten kool we eten, hoe meer het er zullen worden. Ook of we veel kauwgom kauwen, lucht inslikken terwijl we eten of drinken, kan er voor zorgen dat we meer scheetjes laten. Al die lucht moet er immers ook weer uit. Dan is er nog mijn eigen paradepaardje: of je goed kauwt of niet heeft invloed of je weinig of veel last hebt van flatulentie.
Tuurlijk, iedereen laat weleens een verschrikkelijk, stinkende ruft. Die ontzettende rotte eierenlucht onder de dekens als je 's avonds in bed ligt... Het is pas een probleem wanneer je dagelijks (of heel erg vaak) zulke winden laat, om nog maar niet te spreken van de geur van je ontlasting.
Dat heeft zoals eerder gezegd vaak te maken met wat je eet, maar ook met hoe je je eten verteert. Een slechte eiwitvertering bijvoorbeeld zorgt voor die verschrikkelijke luchten, die alleen anderen laten. Knalwinden, zonder geur hebben te maken met een slechte koolhydraat vertering. Een slechte vetvertering herken je overigens aan de hoeveelheid remsporen die er achter blijven, nadat je hebt door getrokken.
Probleem?
Een probleem is het als je hier dagelijks last van hebt. Want die geurloze knalscheetjes kunnen ook gepaard gaan met een opgeblazen buik en oprispingen. En die enorme stinkerds met een slechte adem en vermoeidheid.
Snelle tips (denk aan eraan: haastige spoed is zelden goed):
Hoe langer je last hebt van de klachten, hoe groter de kans dat je spijsvertering niet meer doet wat hij moet doen, namelijk verteren en voedingsstoffen uit je voeding transporteren naar de bloedbaan. En die voedingsstoffen heb je nodig voor je hormoonhuishouding, je immuunsysteem, de opbouw van je botten, je zenuwstelsel en spieren. Als er iets fout gaat in je spijsvertering is de kans groot dat het ergens anders ook niet goed gaat. Alles staat met elkaar in verbinding. Hoe beter je verteringwerkt, hoe beter je lichaam functioneert!
Gratis sessie
Heb je last van een opgeblazen of pijnlijke buik? Heb jij obstipatie of juist diarree?
Het gevoel dat je sommige voedingsmiddelen beter kunt laten staan, maar je weet niet welke?
Vraag nu een gratis (skype/telefonische) sessie (20 minuten) aan en ik geef je een aantal waardevolle tips zodat jouw dag niet meer om de wc draait, maar om de leuke dingen in het leven!
Martine