In mijn online training De Juiste Voeding Voor Gezonde Darmen, die ik onlangs heb gegeven, heb ik het gehad over prebiotische voeding. Je kunt namelijk wel de juiste beestjes in je darmen stoppen, maar als je ze niet te eten geeft, verhongeren die arme knakkers gewoon. En daar komt dus prebiotische voeding om de hoek, dat is de maaltijd voor alle goede bacteriën.

Prebiotica zijn de onverteerbare voedingsvezels (wij kunnen ze niet verteren, maar de goede bacteriën in je darmen wel) die je vooral in groente en fruit  vindt. Zo kunnen je darmbacteriën zorgen voor voedingsstoffen voor je lichaam en verbeter je je spijsvertering. En hoe meer je ervan eet, hoe meer die goede beestjes zich gaan vermenigvuldigen.

Aardperen en zo

Vandaag dus een prebiotisch supersoepje! Boordevol onverteerbare vezels! Je vindt deze vezels o.a. in knoflook, ui, prei, aardpeer, artisjok, paardebloem, cichorei, asperges, bananen (nog een heel klein beetje groen), lijnzaad, etc. Deze soep is dus één en al superfood voor je darmen.

Men neme:

  • 1 ui, grof gehakt
  • 2 à 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • olijfolie of kokosolie, om in te bakken
  • 2 blokjes (gistvrije) groentebouillon
  • 3 pastinaken, grofgehakt
  • 3 à 4 aardperen, grofgehakt
  • eventueel (prebiotische) yoghurt om er doorheen te doen

Verhit de olijfolie of kokosolie in een soeppan en doe er de ui en knoflook bij en bak ze een minuut of 4, totdat ze zacht zijn geworden. Vervolgens voeg je de aardperen en pastinaken toe. Deze hoef je wat mij betreft niet te schillen! Boen ze gewoon schoon, snij ze in stukken en in de pan. Op die manier verlies je geen voedingsstoffen. 

Voeg de bouillon toe en laat 10 minuutjes koken. Proef en voeg zout en peper nog naar smaak toe, indien nodig. Pureer de soep en dien op, als je wilt met een lepel yoghurt erdoor.

Super eenvoudig, heel erg lekker! En het zorgt bovendien voor variatie in je voeding, want ik wed dat je niet zo vaak aardpeer eet! (Aardperen zijn te krijgen van de late herfst tot het einde van de winter)

Eet smakelijk!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij jouw buikklachten?

Vraag dan mijn 

Eerste hulp bij buikklachten hieronder aan!