Waarom zou je eigenlijk biologisch eten?

Dat is een hele goeie vraag! Waarom zou je eigenlijk? Er zijn verschillende antwoorden mogelijk op die vraag….. en sommige zullen je misschien verrassen! 

Ik zelf eet in ieder geval zoveel mogelijk biologisch, maar bleef toch altijd met een aantal vragen zitten. Bijvoorbeeld: Waarom blijven die gangbare aardbeien zoveel langer goed dan mijn biologische? Of: Wat is eigenlijk biologisch op het scherpst van de snede? Ook kreeg ik een vraag van Merlijn, die wel wilde weten waarom haar biologische komkommer en broccoli zoveel meer smaak hadden. En van Marjolein waarom haar eigen gekweekte sla na de oogst zo snel slap werd.

Op dus naar dé expert op het gebied van biologisch groente en fruit: Sebastiaan van de Kievit uit Katwijk, het bedrijf dat wekelijks mijn groente-tas aan huis brengt. Sebastiaan is een man met een missie en die missie draait niet alleen maar om geld verdienen. Hij betaalt de boeren graag een eerlijke prijs, hij groeit met zijn bedrijf liever organisch dan door snelle marketing en gaat liever nog een stapje verder dan biologisch, namelijk biologisch-dynamisch. Hij was zo vriendelijk wat van zijn kostbare tijd voor mij vrij te maken  om mijn vragen te beantwoorden.

Biologisch versus gangbare teelt

Eerst nog even op een rijtje: Wat zijn ook alweer de belangrijkste verschillen tussen biologische en reguliere tuinbouw?

biologisch telen


Regulier

  • Gebruik van kunstmest
  • Chemische bestrijdingsmiddelen
  • Genetisch gemanipuleerd, de planten worden zodanig gemanipuleerd dat zij bijvoorbeeld weerbaarder worden tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen of insecten.
  • Wordt ook op glasvezel geteeld.

Biologisch

  • Gebruik van biologische mest
  • Sterke plantenrassen, de plant moet het op eigen kracht zoveel mogelijk redden.
  • Zij zetten insecten in, natuurlijke vijanden van bepaalde plagen.
  • Alleen in volle grond
  • Niet genetisch gemanipuleerd
  • Betere bodemkwaliteit, meer biodiversiteit

Waarom geen kunstmest?

In de gangbare landbouw is het heel gebruikelijk om bijvoorbeeld tomaten op glasvezels te telen. Deze planten krijgen dan voeding op maat via een druppelsysteem en ook kunstmest. Je moet je voorstellen dat die plant dan op voedingssupplementen leeft, een vitamientje C hier, een mineraaltje daar. En dat zijn dan dus ook exact de voedingsstoffen die wij weer als voeding van die plant/tomaat binnen krijgen. 

Ook ons lichaam werkt niet alleen op vitamine C en een extra mineraaltje. Er is al een heleboel onderzoek gedaan naar van alles en nog wat, maar er zijn nog heel veel dingen die we niet weten! Een tomaat is meer dan een optelsom van (dode) voedingsstoffen. Een echte tomaat is vitaal, heeft zich zelf weerbaar gemaakt tegen insecten en plagen, hij heeft het zonlicht in zich opgenomen en groeit op eigen kracht. Daardoor ziet hij er anders uit en voedt hij ons completer.

Waarom supermarktaardbeien zoveel langer mooi blijven?

Aardbeien worden tijdens de teelt zodanig behandeld dat schimmels en bacteriën weinig kans hebben om de vrucht aan te tasten. Ja, denk je dan, dat is toch goed! Natuurlijk is het fijn dat je daarom de aardbeien lekker lang kunt bewaren. Ook fijn voor de winkels; dan hoeven ze niet alles weg te gooien, wat na een paar dagen niet goed meer is. Maar, en nu ga ik je iets vertellen waar je misschien nog niet aan hebt gedacht: Wij hebben die fijne bacteriën en schimmels en andere micro-organismen nodig!!! Wat????? Yep, we hebben ze nodig! Dat is wel even verrassend hè?

Stel je dit eens voor: misschien ga je ooit wel eens op vakantie naar een land ver weg, in Azië of Afrika. Wat gebeurt er als jij daar water (boordevol bacteriën) gaat drinken uit de kraan of rivier? Precies, met een beetje mazzel krijg je alleen verschrikkelijk diarree, maar het kan nog erger. De mensen die daar wonen, hebben echter nergens last van. Dat komt omdat hun darmen dagelijks in aanraking komen met al die bacteriën, degene die wij allang uit al ons eten hebben gepasteuriseerd. Want ja, niet alleen je melk wordt gepasteuriseerd, ook peulvruchten, vlees, gedroogde vruchten een graanvlokken worden doorstraald (google maar eens). 

Op het moment dat je darmen regelmatig in aanraking komen met deze bacteriën gaan ze afweerstoffen aanmaken, waardoor ze zich op eigen kracht kunnen verdedigen. Doordat wij steeds sterieler zijn gaan leven, wordt onze afweer minder en zullen we dus ook eerder ziek worden als we per ongeluk wel een keer met die bacteriën in aanraking komen.

Waarom biologische broccoli en komkommer beter smaakt.

Het antwoord op deze vraag was voor Sebastiaan heel makkelijk: Omdat ze langer de kans hadden gekregen om smaak te ontwikkelen! Volgens hem geldt dit voor de meeste biologische groente (en fruit), alleen valt het Merlijn bij deze extra op. Denk maar aan de plofkip: die is uiteindelijk een met water gevulde, opgevoerde kip. In wezen geldt dit ook voor de reguliere landbouw: tijd is geld, dus een vrucht moet zo snel mogelijk worden gekweekt, geoogst en in de supermarkt liggen.

Scherpst van de snede

De term "biologische landbouw op het scherpst van de snede" had ik al vaker voorbij zien komen. Ik vroeg me altijd af of dit dan te maken had met bestrijdingsmiddelen.  Dat blijkt zeker niet het geval. De Nederlandse regelgeving betreffende de biologische landbouw is namelijk heel streng, of je nu voor een supermarkt produceert of voor de Kievit, dat maakt niet uit. Je mag geen kunstmest gebruiken en de teelt vindt plaats op volle grond. (Er wordt trouwens wel geprobeerd om deze regels te versoepelen door de supermarkten!)

Waar het volgens Sebastiaan hier om gaat, is hoe de supermarkten met de boeren omgaan. Nu de vraag naar biologische producten hoog is worden de biologische boeren gepamperd. Zodra echter de vraag stabiliseert of de courgettes in Polen een paar cent goedkoper zijn, schroeven ze de uniformiteitsregels op. Sorry, de producten voldoen niet aan de eisen voor onze supermarkt, wij kopen ze ergens anders. En  biologische boeren blijven dan zitten met hun oogst. Dat is zeker ook iets wat je mee kunt nemen in je overweging om biologisch in de supermarkt te kopen of niet. Misschien toch liever de groente van de Kievit ;-))?

Tot slot: de sla.

Ook op Marjolein's vraag was er een antwoord:

Oogst je sla 's ochtends vroeg en zorg doe deze gelijk in de koeling! Dan blijft je sla net zo mooi als die in de supermarkt!

Dankjewel Sebastiaan voor je tijd!

Het mooie van mijn vraaggesprek met Sebastiaan vond ik dat hij eigenlijk niets wist over gangbare groente-teelt. Hij verspilt er zijn energie niet aan, hij is gericht op dat wat positieve energie, letterlijk, geeft. Dankjewel dat je even de tijd nam voor mijn vragen!

www.kievitamines.nl

Heb jij darmklachten? Speciaal voor jou heb ik een makkelijke boodschappenlijst gemaakt, waarop je alle voeding waar je darmen blij van worden, kunt vinden! Vraag hem hieronder aan!