Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik heb mijn nieuwe favoriete ontbijt in dit boek gevonden op bladzijde 90. Alleen de foto’s van de opbouw zijn al geweldig. Stap voor stap (en het is al geen moeilijk recept!) wordt je uitgelegd hoe je dit heerlijke gerecht maakt. Oké, tuurlijk wist ik dat je havermout de avond vantevoren al in de koelkast kon zetten met wat vocht en dat het dan de volgende ochtend klaar is (de combi met amandelmelk had ik echter nog niet ontdekt, briljant). Dit concept is echt super: een gezellig potje (met deksel!), een laagje (diepvries of vers) fruit, een laagje noten gesneden, wat gedroogd fruit (mijn jongste vond rozijnen heel lekker, ik neem wat dadels), havermout erop, alles tot aan de nek in de amandelmelk, deksel erop en in de koelkast. Et voilà, de volgende ochtend kun je gehaast met je aktetas, koffie en gezellig potje de deur uitvliegen of je gaat er even lekker voor zitten. Hoe dan ook, je hebt een verantwoord en verrukkelijk ontbijt!



Overnight Havermoutje
Voor 1 persoon:
40 gram havervlokken
100 gram ananas of ander fruit, in stukjes
50 gram amandelen
50 gram gedroogde cranberry’s of ander gedroogd fruit
70 ml amandelmelk (mag meer)
Zie bovenstaand stukje voor beschrijving!
Dat gezegd hebbende: Pascalle Bonnier en Mathijs Kok (de makers van het boek) kregen havermout al met de paplepel ingegoten, zijn er nog steeds gek op en hebben nu voor vrienden, familie en havermoutfans dit boek geschreven.
Het boek ziet er fantastisch gestyled uit, strak wit met mooie foto’s (ze zijn ook te volgen op Instagram). Alle info die je maar nodig hebt over havermout staat er in. Wist je bijvoorbeeld dat haver van nature glutenvrij is, maar doordat het (vaak) in dezelfde fabriek als tarwe wordt verwerkt niet meer? In de natuurwinkel vind je glutenvrije havermout.
Verder staat het barstensvol lekkere recepten, ik denk aan een havermoutcappucino,
haverpannenkoeken met kersen, donker haverbrood, een hartig havermout met avocado, en op mijn eigen verlanglijstje staan nog havermeelstroopwafels….
De recepten zijn goed te doen, soms mocht er wat mij betreft wat extra vocht bij, of wat meer kaneel of misschien net een andere plantaardige melk. Maar ook zonder dit gevoelsmatig koken zijn de gerechten lekker. Er wordt overigens geen (geraffineerde) suiker gebruikt in de recepten.
Dit kookboek is zeer geschikt voor alle havermoutliefhebbers, voor ouders die op zoek zijn naar andere recepten die ze samen met/voor hun kinderen kunnen maken en voor ieder ander die op zoek is naar variatie.
Mocht deze recensie smaken naar meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang binnenkort het recept van de havermoutcappucino!
Het boek is uiteraard in de boekwinkel te krijgen of bij bol.com.
De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Linda Driesen-van der Male en zijn haar eigendom.



