Als je nooit artisjok eet omdat je niet weet hoe je dat klaar moet maken, is dat eeuwig zonde! Een artisjok kook je ongeveer 40 minuten in ruim water, ze moeten onder water staan, met een beetje citroensap of azijn in het water zodat hij niet bruin kleurt. Je haalt vantevoren een stukje van de steel af en ook de onderste blaadjes kun je alvast verwijderen, deze zijn namelijk nogal taai en er zit weinig vruchtvlees aan. Je maakt er een simpele vinaigrette (olijfolie en azijn, theelepeltje mosterd, zout en peper) bij waar je de blaadjes 1 voor 1 indoopt en daarna afhapt. En vergeet niet vol te houden tot het hart van de artisjok, het allerlekkerste deel. Ik vind het eten van een artisjok heel feestelijk, het geeft een zomers gevoel en net of ik heel chique zit te eten.

artichoke-267974_640

 

De cultivering van de plant is al zo oud als de weg naar Rome, eerst brachten de Grieken hem vanuit Noord-Afrika, waar de plant nu nog in het wild kan worden aangetroffen, naar Sicilie dat ze toen bezetten. En later namen de Romeinen het stokje van hen over. Italie is vandaag de dag nog steeds de grootste producent van artisjokken. Het is mogelijk om een artisjok in Nederland te kweken, mits de winter niet te streng is, kan hij het overleven.

Artisjok bevat o.a. magnesium, fosfor, calcium, maar ook kalium wat belangrijk is voor een normale bloeddruk. En er wordt beweerd dat artisjok vochtafdrijvend werkt.

Wij vinden hem vooral lekker en ook kinderen vinden het een smakelijk avontuur. Proberen dus!