IMG_0128Al nadenkend over welk recept ik zou gaan delen met jullie kwam ik op mijn eigen spinazie quiche (diepvriesspinazie, amandelroom, spekjes, 3 eieren en feta) uit. Iedereen bij ons thuis eet hem, de meesten vinden hem lekker… Je moet je voorstellen bij ons gaat het als volgt: Zoon 1 zegt wit, zoon 2 zegt zwart, zoon 1 zegt: wat ruikt het lekker, zoon 2 vindt dat het stinkt. De één heeft een hoge stem, de ander een lage, sportief tegen geen stap verder. En zo gaat dit dus ook tijdens het eten. Overigens is er geen pijl op te trekken wat zoon 2 lust, maar we zijn blij dat hij de spinazie quiche eet.

Van de quiche stappen we over naar de pastei van Jamie Oliver (Het enige recept in Jamie’s 30 minutes wat je daadwerkelijk in 30 minuten op tafel kunt zetten, de kippastei op blz. 92). Nu denk je misschien quiche, pastei, wat is daar nou zo bijzonder aan? Nou dat zou je nog eens kunnen verbazen. Na enig speurwerk kwam ik de volgende informatie tegen:

Pasteien vormden door de eeuwen heen een belangrijk onderdeel van groots opgezette, luxe diners. Niet alleen als onderdeel van één van de vele gangen maar ook als theatraal en spectaculair element. Bij een Engels festijn in de 16e eeuw werd bijvoorbeeld een reusachtige pastei opgediend ter ere van de beroemde Lord Nevill. Toen men het mes in de korst zette, vlogen er honderden vlinders uit die de feestzaal opluisterden. Tijdens een ander eetfestijn fladderden 24 zangvogels uit het hartige gebak en vermaakten de gasten met hun gekwinkeleer. (Nog meer leuke weetjes over de pastei vind je hier)

daisy-712892_640Buiten het voordeel dat je er dus klaarblijkelijk vlinders in kunt verstoppen heeft een pastei of quiche nog een ander voordeel, je kunt er alles in stoppen wat je maar wilt! Broccoli, prei, ham, courgette, champignons, vis, kip, wortels, tomaten en zo nog heel veel meer. Ik gebruik als bladerdeeg volkoren of speltbladerdeeg wat ik bij de natuurwinkel haal. Het verschil tussen een quiche en een pastei is onder andere dat bij een quiche de vulling steviger wordt door er eieren in te doen, een pastei heeft een meer ragout-achtige vulling.

Engelse kippastei

4 personen

4 (biologische) kipfilets

2 rode uien of 4 lente-uitjes

150 gr paddestoelen/champignons

1,5 el bloem/volkoren meel

2 volle el mosterd

1,5 el plantaardige room (soja, amandel, haver)

3 dl kippenbouillon

paar takjes tijm

1/3 bol nootmuskaat, geraspt

4 vierkantjes bladerdeeg

1 ei

Ik kook nog 400 gram broccoli 4 minuten en doe dit er ook bij voor dat het bladerdeeg erover heen gaat. Maar je kunt hier variëren met allerlei soorten groenten. En ik maak er een salade bij van bijvoorbeeld geraspte worteltjes met verse sinaasappelsap, Jamie maakt er worteltjespuree bij.

Verwarm de oven voor op 200C (hetelucht 180C). Snijdt de kip in 1cm reepjes. Doe wat olijfolie in een grote pan. Doe de reepjes kip erbij en bak ze zo’n 3 minuten op hoog vuur. Snijdt ondertussen de champignons en bosui in plakjes (of gebruik de keukenmachine). Roer ze met de bloem door de kip. Voeg dan  de mosterd, room en kippenbouillon toe en roer goed door. Pluk de tijmblaadjes van de steel en roer die samen met de nootmuskaat en wat zout en peper toe. Laat het mengsel even doorpruttelen. Haal dan de pan van het vuur en verdeel het kipmengsel over 4 ovenschaaltjes. Rol de bladerdeeg zo uit dat het net wat groter is dan de ovenschaaltjes. Leg de bladerdeeg dan op de schaaltjes. Je kan het wat inkerven met een scherp mesje voor een mooi effect (van het overgebleven bladerdeeg kun je figuurtjes maken met koekjes uitstekers en die er opplakken). Zet de schaaltjes zo’n 15 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Kijk ook eens bij “Kids can cook” en onze lentekookworkshop!