
Fotografie Nick Hopper
Het nieuwe boek van de zussen Hemsley is uit: Lekker en snel voor elke dag. En was ik al enthousiast over deel 1 (zoals je hier kunt lezen), over deel 2 ben ik zo mogelijk nog enthousiaster. Ik kan het iedereen aanraden die uit zijn comfortzone wil stappen en zijn voedingsgewoontes aan wil passen door meer groentes te gaan eten (daar kun je natuurlijk ook altijd voor bij mij terecht ;-)). Ik geef toe, als je van ’s ochtends een boterham, ’s middags een boterham en ’s avonds aardappel, groente en vlees komt, het een behoorlijke omschakeling is. Wat dacht je bijvoorbeeld van quinoa-courgettebrood in de ochtend?
Niet voor iedereen dus even eenvoudig. Maar de dames hebben het je wel zo makkelijk mogelijk gemaakt. Met 3 weekmenu’s plus boodschappenlijsten, een uitleg hoe je vooruit kunt koken en recepten die inderdaad lekker en snel zijn. Inmiddels heb ik er al heel wat uit klaar gemaakt en verbaas ik me eigenlijk over hoe snel de meeste recepten klaar zijn. De supergezonde spinaziesoep uit de voorraadkast stond bijvoorbeeld binnen een kwartier op tafel.
Mijn theorie is dat zolang je er geen klachten van krijgt, jij prima tarwe kunt eten of zuivel kunt gebruiken. Maar laat groente de boventoon voeren en varieer!!! Niet alleen met groentes, maar ook met granen. Gebruik als je wilt die met gluten, maar ook die zonder. En dat variëren kun je prima onder de knie krijgen met dit kookboek. Van kastanjepannenkoeken (met appel en kaneel) tot lijnzaadbolletjes (die overigens heel lekker zijn met hummus!).

Fotografie Nick Hopper
Ook in dit boek staan er recepten om de hele dag door te komen: ontbijt, lunch, avondeten, snacks en drankjes, allemaal vers gemaakt. Door een ruime hoeveelheid te maken heb je voor de volgende dag je lunch (of avondeten) al klaar. En had ik het even al over een quinoa-courgettebrood. Die maak je op zondag (echt heel snel klaar) en die bewaar je vervolgens in de koelkast, zodat je er de rest van de week van kunt eten. 1 à 2 Plakjes vullen je echt tot aan de lunch, da’s mooi, want dan hoef je om 11 uur niet te gaan lopen snacken. Wil je dat echter wel (snacken) dan lijkt mij de worteltaart met cream cheese van honing-yoghurt een uitstekende suggestie…
Quinoa-courgettetoast
voor 1 brood (circa 10 sneden)
300 gram quinoa
300 gram courgette
60 gram chiazaad
1 theelepel venkelzaad
1/2 theelepel zuiveringszout
1//2 theelepel zeezout
60 gram boter of kokosolie, gesmolten, plus wat extra
2 eetlepel appelazijn of citroensap
- Doe de quinoa in een kom, overgiet met een dubbel volume aan water en laat hem een nacht of minstens 8 uur weken. Rasp de courgette in een andere kom en voeg het chipzaad toe. Roer alles door elkaar, dek de schaal af en zet hem een paar uur of tot de volgende dag in de koelkast (ik heb deze zin niet gelezen :-)) en hem dus gelijk in de oven gezet, dat ging ook prima).
- Verhit als je het brood gaat bakken de heteluchtoven tot 160 graden. Beboter een cakevorm.
- Giet de geweekte quinoa af, spoel hem af en doe de korrels met courgette chiazaad en alle overige ingrediënten in een keukenmachine. Mix tot alles goed vermengd is, minstens 2 minuten, en giet het beslag in de voorbereide vorm. Bak het brood 1 1/2 uur of langer tot het knapperig is met een goudbruine bovenkant en stevig aanvoelt als je erop drukt.
- Haal de vorm uit de oven en laat het brood 30 minuten in de vorm afkoelen. Laat het brood op een broodplank glijden om het helemaal koud te laten worden.
- Snijd 1 centimeter dikke sneden van het brood en rooster het onder de grill of in een broodrooster knapperig en goudbruin langs de rand, besmeer het met boter en bijvoorbeeld noten pasta of (erg lekker) honing en kaneel. (Ik heb het brood gewoon zonder te roosteren opgegeten, geen probleem)
