Koken zonder pakjes hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en zeker niet smakeloos! Je moet alleen even weten wat je in huis moet hebben. Daarom deze week mijn top 10 van smaakmakers voor in de keuken. Met deze ingrediënten kun je allerlei soorten gerechten maken, o.a. een overheerlijke pasta bolognese of een eigengemaakte curry.
Koken zonder pakjes: Smaakmakers top 10

1. Knoflook
Met stip bovenaan staat voor mij knoflook. Als er één ingrediënt is dat smaak geeft aan een gerecht dan is het wel knoflook. Ooit moest ik voor mijn opleiding zoutarm koken, we hebben toen in elk gerecht knoflook gestopt! Het is ook redelijk goed langere tijd te bewaren, maar in huize Apple gaat er toch minimaal wel een bolletje per week doorheen. Je kunt het in principe in elk gerecht verwerken: soepen, sauzen, zowel rauw als even mee gebakken.
2. Uien
Uien, wie kan er zonder?!?! Ze bevatten ook inuline, dat is prebiotica oftewel voeding voor de goede darmbacteriën. Knoflook bevat dit trouwens ook!
3. Rozemarijn/Tijm/Oregano
Ik heb eigenlijk altijd een rozemarijn- en tijmplant in de tuin staan (oregano komt ook hier en daar omhoog in de tuin). Als ik er dan iets van nodig heb, loop ik naar buiten en knip er een takje vanaf. Maar ook de gedroogde variant is prima en lang houdbaar. Je hebt minimaal 1 van deze smaakmakers nodig, maar alle drie mag natuurlijk ook! Je gebruikt ze vooral in warme gerechten, bijvoorbeeld de pasta bolognese-saus die hieronder staat. Ze bevatten essentiële oliën die een natuurlijke, antibiotische werking hebben, ze helpen je slechte bacteriën in de darmen op te ruimen.
4. Gemalen komijn
Of je nou zelf hummus maakt of een goede curry, komijn hoort erbij!
5. Gemalen koriander
In een currypasta gebruik je de verse variant, verder gebruik je deze smaakmaker vooral in Indische gerechten.
6. Gember
Gember kun je in verschillende vormen krijgen: siroop, gezoet met suiker (wat we liever niet willen), in poedervorm (prima) of vers. En voordat je nu denkt: wat moet ik met die verse gember, die vergaat voordat hij op is! Je kunt verse gember ook heel goed invriezen en er een stukje afsnijden als je het nodig hebt. Zo kun je het toch zeker wel een paar maanden bewaren. Overigens is het helemaal niet altijd nodig om de schil er af te halen. Als je een curry-pasta maakt, kun je het schilletje prima laten zitten. Gember is goed voor je maag!
7. Kurkuma
Kurkuma wordt in de media bejubeld vanwege zijn ontstekingsremmende werking, maar het is ook gewoon lekker, zeker in een curry. Bij de Toko kun je de verse variant vinden.
8. Chilipepers
Als je van pittig houdt! Jamie Oliver stopt ze bijna overal in!
9. Kerriepoeder
Kun je overal in gebruiken, bijvoorbeeld in je tonijnsalade.
10. Kaneel
Gewoon omdat het lekker is en omdat het stabiliseert je bloedsuikerspiegel!
Recept: Pasta Bolognese zonder pakjes

Onderstaand recept is niet supersnel, maar wel supermakkelijk en lekker!
Nodig:
1 takje rozemarijn
1 takje salie
1 ui, fijngesneden
1 wortel, in stukjes
1 steel bleekselderij, in stukjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
400 gram gehakt
1 klein blikje tomatenpuree
1 liter tomatenpassata
Eventueel wat rode wijn, dat kan een glas, maar ook een hele fles zijn (voor het Italiaanse effect ;-))
Zout en peper, naar smaak
Pasta (bij de natuurwinkel kun je ook eens boekweit- of bruine rijstpasta kopen!)
Olijfolie
En dan:
Neem een grote pan met een dikke bodem, fruit de ui, groente, kruiden en knoflook met de olijfolie een minuut of 5 op halfhoog vuur. Doe het gehakt erbij, laat het dicht schroeien en ga het dan pas roeren. Als je wilt kun je er nu de wijn bij doen, laat dit dan inkoken.
Vervolgens voeg je de tomatenpuree, passata en een beker (of 2) water toe, laat ook dit weer inkoken totdat de saus de gewenste dikte heeft. Dit duurt ongeveer een half uur tot een uur. Kook de pasta beetgaar en meng alles door elkaar.
Eet smakelijk!
Vond je deze informatie nuttig of misschien vond je het recept gewoon heel lekker? Deel dan gerust deze pagina!
Koken zonder pakjes hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en zeker niet smakeloos! Je moet alleen even weten wat je in huis moet hebben. Daarom deze week mijn top 10 van smaakmakers voor in de keuken. Met deze ingrediënten kun je allerlei soorten gerechten maken, o.a. een overheerlijke pasta bolognese of een eigengemaakte curry.
Koken zonder pakjes: Smaakmakers top 10

1. Knoflook
Met stip bovenaan staat voor mij knoflook. Als er één ingrediënt is dat smaak geeft aan een gerecht dan is het wel knoflook. Ooit moest ik voor mijn opleiding zoutarm koken, we hebben toen in elk gerecht knoflook gestopt! Het is ook redelijk goed langere tijd te bewaren, maar in huize Apple gaat er toch minimaal wel een bolletje per week doorheen. Je kunt het in principe in elk gerecht verwerken: soepen, sauzen, zowel rauw als even mee gebakken.
2. Uien
Uien, wie kan er zonder?!?! Ze bevatten ook inuline, dat is prebiotica oftewel voeding voor de goede darmbacteriën. Knoflook bevat dit trouwens ook!
3. Rozemarijn/Tijm/Oregano
Ik heb eigenlijk altijd een rozemarijn- en tijmplant in de tuin staan (oregano komt ook hier en daar omhoog in de tuin). Als ik er dan iets van nodig heb, loop ik naar buiten en knip er een takje vanaf. Maar ook de gedroogde variant is prima en lang houdbaar. Je hebt minimaal 1 van deze smaakmakers nodig, maar alle drie mag natuurlijk ook! Je gebruikt ze vooral in warme gerechten, bijvoorbeeld de pasta bolognese-saus die hieronder staat. Ze bevatten essentiële oliën die een natuurlijke, antibiotische werking hebben, ze helpen je slechte bacteriën in de darmen op te ruimen.
4. Gemalen komijn
Of je nou zelf hummus maakt of een goede curry, komijn hoort erbij!
5. Gemalen koriander
In een currypasta gebruik je de verse variant, verder gebruik je deze smaakmaker vooral in Indische gerechten.
6. Gember
Gember kun je in verschillende vormen krijgen: siroop, gezoet met suiker (wat we liever niet willen), in poedervorm (prima) of vers. En voordat je nu denkt: wat moet ik met die verse gember, die vergaat voordat hij op is! Je kunt verse gember ook heel goed invriezen en er een stukje afsnijden als je het nodig hebt. Zo kun je het toch zeker wel een paar maanden bewaren. Overigens is het helemaal niet altijd nodig om de schil er af te halen. Als je een curry-pasta maakt, kun je het schilletje prima laten zitten. Gember is goed voor je maag!
7. Kurkuma
Kurkuma wordt in de media bejubeld vanwege zijn ontstekingsremmende werking, maar het is ook gewoon lekker, zeker in een curry. Bij de Toko kun je de verse variant vinden.
8. Chilipepers
Als je van pittig houdt! Jamie Oliver stopt ze bijna overal in!
9. Kerriepoeder
Kun je overal in gebruiken, bijvoorbeeld in je tonijnsalade.
10. Kaneel
Gewoon omdat het lekker is en omdat het stabiliseert je bloedsuikerspiegel!
Recept: Pasta Bolognese zonder pakjes

Onderstaand recept is niet supersnel, maar wel supermakkelijk en lekker!
Nodig:
1 takje rozemarijn
1 takje salie
1 ui, fijngesneden
1 wortel, in stukjes
1 steel bleekselderij, in stukjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
400 gram gehakt
1 klein blikje tomatenpuree
1 liter tomatenpassata
Eventueel wat rode wijn, dat kan een glas, maar ook een hele fles zijn (voor het Italiaanse effect ;-))
Zout en peper, naar smaak
Pasta (bij de natuurwinkel kun je ook eens boekweit- of bruine rijstpasta kopen!)
Olijfolie
En dan:
Neem een grote pan met een dikke bodem, fruit de ui, groente, kruiden en knoflook met de olijfolie een minuut of 5 op halfhoog vuur. Doe het gehakt erbij, laat het dicht schroeien en ga het dan pas roeren. Als je wilt kun je er nu de wijn bij doen, laat dit dan inkoken.
Vervolgens voeg je de tomatenpuree, passata en een beker (of 2) water toe, laat ook dit weer inkoken totdat de saus de gewenste dikte heeft. Dit duurt ongeveer een half uur tot een uur. Kook de pasta beetgaar en meng alles door elkaar.
Eet smakelijk!
Vond je deze informatie nuttig of misschien vond je het recept gewoon heel lekker? Deel dan gerust deze pagina!
