Waarom zou je eigenlijk detoxen? Goeie vraag! Er zijn genoeg mensen die van alles kunnen eten en zich daar prima bij voelen. Die misschien te zwaar zijn, maar dat niet als een probleem ervaren.

Maar er zijn ook mensen die zich heel vaak moe voelen, wiens huid onder de pukkeltjes zit, bij wie het zweet een niet zo’n aangename geur heeft. Op het moment dat je een teveel aan afvalstoffen in je lijf hebt en deze niet meer op een normale manier kwijt kunt raken, vindt je lichaam daar een andere oplossing voor. De mensen die dat zat zijn en daar iets aan zouden willen doen, voor hen kan een detox-kuur een uitkomst zijn.

 

Bij detoxen denk je misschien nog aan die oude vertrouwde citroensapkuur die onze ouders deden of wellicht heb je het weleens geprobeerd en kreeg je een knallende koppijn en ben je na dag 2 al afgehaakt. Maar detoxen hoeft echt niet zo moeilijk te zijn, mits je het goed voorbereid hebt en de juiste begeleiding krijgt. Wie coldturkey stopt met 5 koppen koffie op één dag en lekkere vette vleeswaren op zijn brood vraagt om moeilijkheden. Bij detox hoort een pretox: een periode waarin je al afbouwt met bepaalde voeding, op die manier zorg je dat je minder klachten krijgt tijdens je detox. Bij detox hoort trouwens ook een posttox, een fase waarin je weer opbouwt!

 

Hierbij een handig recept met de detox-groente bij uitstek: bleekselderij, werkt vochafdrijvend, bevat veel vezels en helpt zelfs bij een hoge bloeddruk. Een goed recept met bleekselderij is nooit weg, je kent het wel, je koopt zo’n bos, hebt een paar stengels nodig en de rest blijft liggen….. Als je er de volgende keer nou ook gelijk een venkelknol en een prei bij koopt, heb ik hier de oplossing (met als extra bonus dat je in één keer een flinke portie groente naar binnen werkt!!!).

 

Met als toepasselijke naam: Groene soep

 

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bos bleekselderij
  • 1 venkelknol
  • 1 prei
  • eventueel 1 ui
  • 1 liter kippenbouillon

 

Snij alle groentes in stukjes, doe de olijfolie in de pan en bak de groente even aan, 2 minuutjes ongeveer. Doe er 1 liter kippenbouillon en laat 10 minuten zachtjes koken. Mix de soep met de staafmixer tot de gewenste dikte en eet smakelijk!