bramen-2

Voor een gezonde (darm)flora is het belangrijk zo gevarieerd mogelijk te eten qua groente en ook fruit. (En dan is het vooral de bedoeling dat groente hier de hoofdrol in krijgt!) Waar we vroeger de keuze hadden tussen honderd(en) verschillende soorten, blijft het tegenwoordig vooral beperkt tot: broccoli, bloemkool, tomaten, komkommer, sperziebonen en paprika (en nog een paar anderen). Al die verschillende groentes dienen als voeding voor allerlei goede bacteriën die in je darmen leven. Doordat de diversiteit in VOEDINGsmiddelen is gedaald, is ook de diversiteit van goede bacteriën gedaald, dat betekent dat een heleboel processen die ervoor zorgen dat ons lijf functioneert (bijvoorbeeld het produceren van vitamine K en een aantal B vitamines) niet gaan zoals het hoort. Goed nieuws is dat er belangstelling is voor vergeten groentes, zo is de pastinaak en knolselderij inmiddels gemeen goed weer bij de Albert Heijn.

Ikzelf ben gek op alle kruiden die je in de natuur kunt vinden, maar verder dan een wilde muntsoort, wat tijm en brandnetel kom ik niet echt. En dus liep ik tijdens mijn vakantie, wandelend door de prachtige Oostenrijkse natuur, te mijmeren. Het is een feit dat onze landbouwgrond langzamerhand uitgeput raakt (lees dit recente artikel maar). En als de mineralen niet meer in de bodem zit, komen ze niet in onze planten en dus ook niet in ons lijf. In de natuur echter groeit een plant op de plek waar de omstandigheden het gunstigst zijn, er voedingsstoffen in de grond zitten. Pluk je een blad, bes of paddestoel pas als de tijd er echt rijp voor is, kortom optimale omstandigheden en dus ook voeding voor je lijf.

Thuis aangekomen heb ik mijn boek “Eten en drinken met wilde planten” van Laurette Slobbe er bij gepakt en de natuur ingedoken. Deze keer heb ik het eenvoudig aangepakt: Bramen. Het meest toegankelijk “wilde” fruit wat we in Nederland kennen. Ze beginnen langzamerhand te rijpen en zijn klaar voor hun eerste oogst. Bramen bevatten veel Vitamine C en zitten vol met antioxidanten. Ga je voor de makkelijkste weg, doe ze dan door een fruitsmoothie. Ben je heel avontuurlijk? Misschien is dan het volgende recept wat voor jou!

Bramen-paardenbloem smoothie (uit “Eten en drinken met wilde planten” van Laurette Slobbe)

1 kop bramen

een handvol paardenbloembladeren

eventueel een halve appel

Wat water

Doe alles samen in de blender en drink smakelijk!

Binnenkort ben ik van plan om een eetbare plantenwandeling te gaan organiseren, deze zal in september/oktober gaan plaatsvinden. Lijkt het jou leuk om mee te gaan op deze ontdekkingstocht? Laat dat dan even weten!

Ja, ik wil mee op ontdekkingstocht!

Wordt vervolgd!