Deze week had ik een gênant Mc Friday momentje: afgelopen vrijdag was het heerlijk weer en zat ik gezellig een wijntje te drinken op straat met een aantal buren (wij wonen in de gezelligste straat van Nederland, de ping-pongtafel fungeert als bar) en het ene kind had net hockey gehad en het volgende kind had, inderdaad, om 7 uur turnen. Mijn buren hadden het plan opgevat om spare-ribs met patat te gaan halen, of ik zin had om mee te eten. Mijn man had de kinderen net pannenkoeken belooft, terwijl ik middenin mijn Mc Friday-uitdaging zit! En ik had bedacht dat ik verse courgettesoep, worteltjes en overwegend hartige meergranenpannenkoeken op het menu zou gaan zetten, maar ja, ga dat maar eens aan je buren uitleggen die denken dat jij altijd buitengewoon gezond eet. Dus ik had mijn mond gehouden, tja…. En terwijl mama na het eten van de pannenkoeken aan haar 2e wijntje zat (wederom gezellig met de buren, die er allemaal nog zaten) kwam jongste zoon vragen of ik nog een gewone pannenkoek over had. Wat zeg je dan? Precies, dan kun je maar beter gewoon je mond dicht houden.
Een pannenkoek op zijn tijd is natuurlijk helemaal niet erg. En je hebt ze in verschillende varianten: van uiterst slecht (wit meel met poedersuiker) tot zeer acceptabel (boekweitpannenkoekjes met groentevulling), de mijne zaten rechts van het midden overigens. Een recept voor hartige pannenkoekjes dus…..
Hartige pannenkoeken (8 stuks)
– 200 gram meel (dit kan variëren van meergranen- tot speltmeel, wil je graag glutenvrije pannenkoeken bakken gebruik dan boekweit of quinoameel, alles behalve witmeel. Het Demeter boekweitmeel bij de Ekoplaza vind ik prima smaken, met quinoameel heb ik nog geen ervaring dus laat het me weten als je het hebt geprobeerd!)
– 2 eieren
– 2 eetlepels (olijf)olie
– 400 ml melk (gewone melk kan, maar amandelmelk of sojamelk is ook lekker), je kunt ook een gedeelte door water vervangen
– snufje zout
Meng alle ingredienten en bakken maar!
Voor de vulling:
1. Meng 1 avocado met 100 gram spinazie, een teentje knoflook, wat pijnboompitten met de staafmixer.
2. Maak een humus van 1 blik kikkererwten, 1 teen knoflook, 2 eetlepels olijfolie, komijnpoeder, scheutje tabasco (niet teveel!) en het sap van een citroen.
3. Meng 200 gram fijn gesneden prei door het pannenkoekbeslag en strooi wat kaas op de pannenkoek.
4. Smeer de pannenkoek met wat (geiten)roomkaas, plakjes avocado, rucola en gerookte zalm (of mijn kinderen hem eten durf ik niet op te wedden, maar ik vind hem zelf wel erg lekker).
5. Je kunt ‘m natuurlijk ook met allerlei soorten fruit beleggen.
Doe er nog een snelle salade bij of mijn groene soep die binnen een kwartier klaar is en je hebt een volwaardige maaltijd op tafel staan.


