Als je glutenvrij gaat eten en je niet overgeleverd wilt zijn aan het glutenvrije vak in de supermarkt (omdat die producten o.a. veel suikers bevatten) is glutenvrij lunchen niet altijd eenvoudig. Er zijn natuurlijk foodies onder ons die op zondag hun hele glutenvrije week al gepland hebben. Maar voor ieder die nog aan zijn glutenvrije begin staat niet altijd eenvoudig om op ideeën te komen.

Een gezonde lunch moet voor mij aan een aantal eisen voldoen:

  • Ik ben glutensensitief, dus gluten met hoge uitzondering. Helaas geen makkelijke boterham. 
  • Als natuurvoedingskundige geloof ik heilig dat variatie superbelangrijk is, dus niet elke dag avocado en eieren (ik overdrijf een beetje).
  • En ik vind het belangrijk om ook tijdens de lunch al groente binnen te krijgen, maar ik heb niet altijd even veel tijd om uitgebreid te koken.

Mijn altijd-bij-de-hand-lunch is heerlijk: rijstwafels, avocado, beetje mayonaise en kipfilet of roerbakeieren, maar niet erg gevarieerd. En dus… deze week een zoektocht! Een zoektocht naar een lunch zonder ei, zonder avocado en met groente.

Op een oproepje op Facebook kreeg ik al een eerste tip van Patricia. Zij gebruikt als eivervanger 1 eetlepel chiazaad en 4 eetlepels water. Nu heb ik misschien onder een steen gezeten, maar ik had er echt nog niet van gehoord! Voortaan dus pannenkoekjes bakken met chiazaad in plaats van ei! 

Ei- en glutenvrij brood, makkelijker wordt het niet...

We hebben natuurlijk op zijn minst het recept voor een glutenvrij brood nodig, want wees nou eerlijk, wat is er makkelijker dan een boterham pakken voor de lunch?

Glutenvrij brood

Ingrediënten:

  • 200 gram amandel- of kastanjemeel
  • 100 gram zonnebloempittenmeel (makkelijk zelf te maken: zonnebloempitten fijnmalen in de keukenmachine en klaar)
  • 150 gram boekweitmeel
  • 50 gram chiazaad of gebroken lijnzaad
  • 30 gram psylliumvezels
  • 5-10 gram zout
  • 3/4-1 liter water
  • 50 gram kokosolie gesmolten

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar in een grote kom en voeg daar vervolgens de gesmolten kokosboter en het water toe. Het deeg is wel vochtig, maar niet zompig. Vet een grote cakevorm in met kokosboter. Schep het deeg in de vorm en druk het goed aan. Eventueel bestrooien met pitten en deze in het deeg drukken. Plaats het brood in een voorverwarmde oven op 200 graden, en bak het 60-75 minuten afhankelijk van de dikte. Laat het brood vervolgens goed afkoelen.

De psylliumvezels zorgen voor de binding van het brood i.p.v. de gluten, dus niet te weinig van gebruiken!

Nog meer glutenvrije inspiratie

Je kunt eindeloos variëren met dit brood. Het originele deeg was met quinoameel. Na versie 1 van dit brood is mij in ieder geval duidelijk dat ik echt niet van quinoa houd, sorry, ik kan er niets aan doen. Maar je kunt er ook teffmeel voor gebruiken of meer boekweit- of kastanjemeel, verzin het maar.

Een andere versie van dit "brood" (met ei!) kun je downloaden via de button hieronder! Dan krijg je nog meer tips voor een glutenvrije lunch!

Als je glutenvrij gaat eten en je niet overgeleverd wilt zijn aan het glutenvrije vak in de supermarkt (omdat die producten o.a. veel suikers bevatten) is glutenvrij lunchen niet altijd eenvoudig. Er zijn natuurlijk foodies onder ons die op zondag hun hele glutenvrije week al gepland hebben. Maar voor ieder die nog aan zijn glutenvrije begin staat niet altijd eenvoudig om op ideeën te komen.

Een gezonde lunch moet voor mij aan een aantal eisen voldoen:

  • Ik ben glutensensitief, dus gluten met hoge uitzondering. Helaas geen makkelijke boterham. 
  • Als natuurvoedingskundige geloof ik heilig dat variatie superbelangrijk is, dus niet elke dag avocado en eieren (ik overdrijf een beetje).
  • En ik vind het belangrijk om ook tijdens de lunch al groente binnen te krijgen, maar ik heb niet altijd even veel tijd om uitgebreid te koken.

Mijn altijd-bij-de-hand-lunch is heerlijk: rijstwafels, avocado, beetje mayonaise en kipfilet of roerbakeieren, maar niet erg gevarieerd. En dus… deze week een zoektocht! Een zoektocht naar een lunch zonder ei, zonder avocado en met groente.

Op een oproepje op Facebook kreeg ik al een eerste tip van Patricia. Zij gebruikt als eivervanger 1 eetlepel chiazaad en 4 eetlepels water. Nu heb ik misschien onder een steen gezeten, maar ik had er echt nog niet van gehoord! Voortaan dus pannenkoekjes bakken met chiazaad in plaats van ei! 

Ei- en glutenvrij brood, makkelijker wordt het niet...

We hebben natuurlijk op zijn minst het recept voor een glutenvrij brood nodig, want wees nou eerlijk, wat is er makkelijker dan een boterham pakken voor de lunch?

Glutenvrij brood

Ingrediënten:

  • 200 gram amandel- of kastanjemeel
  • 100 gram zonnebloempittenmeel (makkelijk zelf te maken: zonnebloempitten fijnmalen in de keukenmachine en klaar)
  • 150 gram boekweitmeel
  • 50 gram chiazaad of gebroken lijnzaad
  • 30 gram psylliumvezels
  • 5-10 gram zout
  • 3/4-1 liter water
  • 50 gram kokosolie gesmolten

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar in een grote kom en voeg daar vervolgens de gesmolten kokosboter en het water toe. Het deeg is wel vochtig, maar niet zompig. Vet een grote cakevorm in met kokosboter. Schep het deeg in de vorm en druk het goed aan. Eventueel bestrooien met pitten en deze in het deeg drukken. Plaats het brood in een voorverwarmde oven op 200 graden, en bak het 60-75 minuten afhankelijk van de dikte. Laat het brood vervolgens goed afkoelen.

De psylliumvezels zorgen voor de binding van het brood i.p.v. de gluten, dus niet te weinig van gebruiken!

Nog meer glutenvrije inspiratie

Je kunt eindeloos variëren met dit brood. Het originele deeg was met quinoameel. Na versie 1 van dit brood is mij in ieder geval duidelijk dat ik echt niet van quinoa houd, sorry, ik kan er niets aan doen. Maar je kunt er ook teffmeel voor gebruiken of meer boekweit- of kastanjemeel, verzin het maar.

Een andere versie van dit "brood" (met ei!) kun je downloaden via de button hieronder! Dan krijg je nog meer tips voor een glutenvrije lunch!