Yes! Het is weer groen om ons heen. Zo simpel, maar alles lijkt altijd gelijk een stuk lichter aan te voelen. Winter is leuk, maar als dan dat zonnetje weer gaat schijnen en de blaadjes weer aan de bomen verschijnen, ik word daar echt blij van.
Iets anders waar ik ook echt blij van word is koken met de seizoenen en dan het liefst van zo dichtbij mogelijk. Het geeft mij het gevoel dat ik dichter bij de natuur sta en dat ik groente en fruit eet zoals ze bedoeld zijn. Heel logisch ook: als je groente en fruit laat groeien in hun eigen tempo zitten er vitamines en mineralen in die er vanzelf in zijn gekomen, zoals het hoort. Groente en fruit die van ver komen worden vaak al heel vroeg geoogst, waardoor ze zon gemist hebben en ze verliezen op hun lange reis veel voedingstoffen.
In deze tijd van het jaar zijn er volop slasoorten, tuinbonen, nieuwe aardappelen, doperwten, asperges (!), spinazie en voorjaarskruiden (en nog veel meer). Ik ben altijd dol op soepen, omdat je ze snel op tafel kunt zetten en er heel veel groente in kunt stoppen. Daarom deze week:
Romige aspergesoep
Ingrediƫnten voor 4 personen
400 gram groene asperges, ontdaan van eventuele houtachtige stukjes
olijfolie
1 ui, gepeld en gehakt
1 teentje knoflook, gehakt
1 stengel bleekselderij, schoongemaakt en gehakt
1 prei, schoongemaakt en fijngehakt
1 liter kippen- of groentebouillon
zout en peper
stokbroodje
klontje boter
olijfolie
Hak de topjes van de asperges en houd ze apart voor later. Hak de asperges verder in grove stukken. Zet een grote, diepe pan met een flinke scheut olijfolie op het vuur. Fruit de ui, knoflook, selderij en prei 5 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Doe de stukken asperge en de bouillon erbij en laat alles 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een hand- of staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en peper. Zet de soep weer op het vuur en roer de aspergetopjes erdoor, laat de soep nog een paar minuutjes zachtjes koken.
Eet deze soep met een groene salade met veel verse (voorjaars)kruiden en een stokbroodje.
Eet smakelijk!

