Havermout?

Afgelopen week kreeg ik van mijn buurvrouw een blog door gestuurd over havermout en wat dat allemaal voor goeds in je lichaam doet. Zo zorgt havermout volgens het artikel o.a. voor een voor een stabiele bloedsuikerspiegel, levert het energie en (yes!!!) bevat het zoveel vezels dat het een gezonde spijsvertering/stoelgang bevordert.

Life-Saver

Havermout is een soort van life-saver voor mij. Ik probeer zoveel mogelijk glutenvrij te eten en om elke keer iets nieuws te bedenken voor het ontbijt is niet altijd even makkelijk. Als ik het even niet meer weet wil ik nog weleens een crackertje nemen met kaas of iets anders wat snel klaar te maken is, maar niet zo vult. Op het moment dat ik mijn ontbijt niet goed plan, kan ik er de klok op gelijk zetten dat het op een ander tijdstip die dag fout gaat. Ik vergrijp me dan eerder aan koekjes (niet gluten- of suikervrij trouwens) of kaas.

Herkenbaar? De reden dat je dan de voorraadkast leeg eet, heeft te maken met je bloedsuikerspiegel. Niet iedereen heeft daar last van. Maar MOET jij elke 2, 3 uur iets eten, dan kun je er redelijk zeker van zijn dat je bloedsuikerspiegel een dingetje is. Belangrijk voor jou (en voor mij) is dus volwaardige maaltijden te eten met een lage glycemische index, héél erg simpel gezegd: geen toegevoegde suikers en veel vezels.

Een havermout-ontbijt is voor mij dus ideaal! 

Niet lekker?

Nu blijkt dat mijn buurvrouw havermout helemaal niet lekker vindt en daar kan ik me wat bij voorstellen. Waarschijnlijk is zij alleen bekend met die doorgekookte havermoutpap, die smaakt en proeft als behanglijm. Maar dat kan anders. Het begint in mijn bescheiden opinie namelijk al met de juiste havermout. Mijn persoonlijke favoriet is die van De Halm, niet te papperig, maar ook niet te grof. Overigens zijn ze ook heel erg geschikt om havermoutkoekjes van te maken (je vindt het recept hier).

Speciaal voor mijn buurvrouw dus hier het recept van mijn havermout-ontbijt, super simpel en zeer voedzaam:

Men neme:

  • 40 gram havermout
  • Zoveel (kokos)yoghurt, amandelmelk of andere plantaardige melk als je wilt.
  • Fruit, als in geraspte appel (met kaneel), peer (met cacao), sinaasappel (gewoon zo), blauwe bessen, frambozen, aardbeien, verzin het maar.
  • Je kunt van alles toevoegen voor de smaak: vanille-essence, kaneel, maca, cacao, bijenpollen, etc.
  • En voor wat gezonde vetten (en het langzamer opnemen van de glucose in je bloed) zijn noten en zaden ideaal: pompoenpitten, lijnzaad, walnoten, pecannoten, enz.

Heb je een vraag over dit artikel (of over iets anders)? Vraag dan een gratis gesprek aan! Klik op deze link om je op te geven: GRATIS SESSIE.