Heel je darmen: hoe doe je dat?
Misschien ga jij maar 1 keer per week naar het toilet? Of heb je regelmatig last van een opgeblazen buik na het eten? Pijn in je onderbuik? Laat je veel boeren en windjes? De komende 4 blogs neem ik met jullie de 4 stappen door die nodig zijn om je spijsvertering, darmen weer op orde te krijgen.
De 4 stappen die we behandelen zijn:

Ook parasieten moeten worden verwijderd
Als ik het heb over verwijderen als eerste stap gaat het niet alleen om bepaalde voeding (waarover zo meer), maar ook over parasieten of ongezonde bacteriën die je niet in je darmen/maag wilt hebben. Misschien heb je al een vermoeden dat je last hebt van een parasiet omdat je op reis bent geweest naar een verre bestemming. In dat geval raad ik je zeker aan om naar je huisarts of een darmtherapeut te gaan en een TFT-test te laten doen (triple feces, je neemt dan gedurende 3 dagen een monster af). Vaak geeft een huisarts je een test mee voor één dag, deze test mist in een heleboel gevallen echter de parasiet, omdat deze niet elke dag afvalstoffen afscheidt en dan dus niet te vinden is. Ook de ongewenste bacteriën zijn met een feces-test op te zoeken. Het verwijderen van deze en de parasieten gebeurt met antibiotica (parasieten), supplementen en voedingsadviezen.
Welke voeding laat ik weg en waarom?
Waarom?
Ik adviseer aan de hand van testuitslagen altijd om bepaalde voeding uit het dieet te schrappen voor een bepaalde tijd. Op die manier stop je met het voeden van de ongezonde bacteriën die je lichaam opdat moment overbelasten. Denk bijvoorbeeld aan een candida-overbelasting waarbij je suikers eet, de candida-bacteriën smullen van een lekker slagroomtaartje! Deze bacteriën lokken telkens een reactie van je immuunsysteem uit, waardoor je je bijvoorbeeld vermoeid voelt.
Welke voeding laat ik weg?
Dat zijn dus vooral de voor de hand liggende voedingsmiddelen als suiker, gluten (vooral tarwe), zuivel en soms ook eieren. Voor sommige mensen is het moeilijk te begrijpen dat je zuivel en bijvoorbeeld eieren moet laten staan, omdat we hebben geleerd dat die nou juist goed voor je zijn (net als een bruine boterham!). Het is echter gebleken dat dit juist de voedingsmiddelen zijn waar de meeste mensen op reageren. Dat kan zijn, omdat we er teveel van binnen krijgen (brood in de ochtend en middag, tarwepasta in de avond en nog wat koekjes tussendoor, dag in, dag uit), maar ook omdat er inmiddels zoveel gerotzooid wordt met onze voeding, dat ons lichaam niet meer weet hoe het het zo goed mogelijk kan verteren. Deze voeding kan laaggradige ontstekingen veroorzaken en een lekkende darm, met alle gevolgen van dien.
Als er voedingsintoleranties zijn ontstaan, hoef je dat niet direct te merken, zoals bij een allergie. Als je iets gegeten hebt waarvoor je intolerant bent of overgevoelig, dan kan de reactie in sommige gevallen pas 72 uur later plaats vinden. En dat kan dan ook nog eens een reactie zijn die je helemaal niet verwacht, bijvoorbeeld vergeetachtigheid, hoofdpijn of gewoon vermoeidheid.
Rust voor je darmen
Wanneer je deze voedingsmiddelen weg laat hoeft je lichaam veel minder antistoffen aan te maken, geef je het lichaam rust, zodat ontstekingen opgeruimd kunnen worden (en zou je ook weleens minder last kunnen hebben van overmatige vetopslag, maar dat is weer een ander blog). En heeft het microbioom (al het leven in je spijsverteringskanaal) ruimte om de gezonde bacteriën weer in de meerderheid te laten komen ten opzichte van ongezonde, zoals candida en de darmen weer in balans te kunnen komen.
Volgende keer gaan we het hebben over het Aanvullen, welke voeding gebruik je wel, welke probiotica kan je het beste gebruiken. Wil je zeker weten dat je dat blog ook kunt lezen? Meld je dan hieronder even aan!