Wat is dat, een lekkende darm?

Een lekkende darm, nee, dat wil niet zeggen dat je darmen de hele dag door aan het lekken zijn. Dat je weer ouderwets met pampers aan de gang moet. Een lekkende darm is heel iets anders, minstens net zo vervelend en steeds meer mensen hebben er last van.

Wat is dan wel een lekkende darm? Nou stel je het volgende voor: je darm is een soort lange, lange worst, waarin voeding van A naar B wordt gebracht. A wil zeggen je maag en B, de uitgang naar het toilet. Tijdens deze lange, lange weg worden er voedingsstoffen, vitaminen, mineralen uit de voeding gehaald en via je darmwand naar je bloedbaan getransporteerd. Via je bloed komt het bij de organen terecht waar op dat moment die voedingsstoffen nodig zijn. So far, so good.

Die darmwand bestaat uit zogenaamde "tight junctions", een soort grensbewakers, die ervoor zorgen dat de poorten een (ieniemini) klein beetje opengaan om de juiste voedingsstoffen en water erdoor te laten. Nu wil het echter zo zijn dat niet bij iedereen deze "sluisjes" even goed nog sluiten wanneer dat moet. Het gevolg kan zijn:

- Een te vloeibare, brijige of te harde stoelgang of dan weer de één dan weer de ander.

- Voedingsintoleranties/allergieën

- Vermoeidheid, moeite om te concentreren, een wazig hoofd

- Schildklierproblemen

- Huidproblemen zoals eczeem, acne, rosacea​

- Malabsorptie, oftewel je neemt de voedingsstoffen niet (voldoende) op​

- Auto-immuunziekte​s

​Hoe ontstaat een lekkende darm?

Eigenlijk​ zijn er een aantal oorzaken. Naast de meest voor de hand liggende, namelijk voeding, zijn we steeds schoner geworden. Dat zie je terug in de schoonmaakmiddelen die we kopen, in de zepen die we gebruiken om onze handen mee te wassen. Anti-bacterieel, erop gericht om de bacteriën uit te schakelen, maar het geheim ligt nu juist in de samenwerking van die bacteriën, goed en slecht! We hebben ze allemaal nodig: de goeden om ons te helpen met allerlei processen in ons lichaam, maar ook de slechten om ons immuunsysteem te prikkelen. Als zij voorbij zeilen in onze darm, worden er signaaltjes uitgezonden, dat er vervelende indringers zijn: ons immuunsysteem leert van die paar slechteriken, zodat wanneer er een keertje een hele bende voorbij komt, ons lichaam precies weet wat ze moet doen.

Medicatie, hoe waardevol ook in een hoop gevallen, schaadt de darm. We zijn met zijn allen te veel antibiotica gaan slikken (om nog niet te spreken van de antibiotica die we via de kiloknallers aan vlees binnenkrijgen. 80% van alle antibiotica die wordt geproduceerd wordt door de veestapel geconsumeerd!). We vinden het normaal, als we een pijntje hebben, om een paracetamol of ibuprofen te nemen. Het is erg prettig dat we niet zoveel pijn hoeven te lijden, maar het betekent een aanslag op onze darmflora.

Stress, tot slot. Misschien vind je jezelf wel heel relaxed en misschien ben je dat ook wel, maar hoe vaak op een dag sta jij echt even helemaal uit? Wanneer even geen telefoon, geen computer,  of wanneer eet je je eten in alle rust? Naast dat stress, door hard werken en  veel dingen moeten doen, een continue bombardement aan prikkels geeft, heeft het vaak ook te maken met de kleine dingen in het leven, die ervoor zorgen dat we nooit helemaal klaar zijn en nooit even helemaal niets hoeven te doen, niets moeten. Ook dat is stress. Stress zorgt voor verkrampen van de darm: mengen en voortstuwen van de voedselbrij gaat moeilijker, gifstoffen blijven langer in de darm en tasten de darmwand aan. Onder stress zetten we vaker onze adem vast, waardoor de op- en neergaande beweging van het middenrif, die de darmperistaltiek en de goede doorbloeding van de  darm ondersteunt, mist. Stress geeft vaatvernauwing in de darmwand, waardoor de cellen hun restproducten niet kwijtraken en de mobiliteit van de tight junctions vermindert. Door de hiervoor beschreven factoren blijven ze open staan en kunnen schadelijke stoffen, die in de darm moeten blijven en moeten worden afgevoerd met de stoelgang, in de bloedbaan komen, waar ze de weerstand ondermijnen met hun gifstoffen of zelfs kunnen lekken door de darmwand heen in de ruimte tussen de darmen, waar ze nauwelijks nog te verwijderen zijn en ziekte processen kunnen veroorzaken.

Wat kun je er aan doen?

​Ik denk dat ik dit ga opdelen in meerdere blogs, want ik kan hier nog uren over doorgaan en hele lange verhalen vertellen. Op nummer 1 staat voor mij natuurlijk:

  • Voeding (in het kort: gefermenteerde voeding, bottenbouillon zijn waanzinnig goed voor een lekkende darm. Volgende week ga ik hier meer over vertellen!
  • Wees niet bang voor een beetje vuil! Maak je handen vies in de aarde! Eet een worteltje waar wat zand aan zit of een krop sla, waar net een slak uit is gekropen! Worteltjes uit de supermarkt die schoon geschrapt zijn en volledig afgespoeld, bevatten geen fantastische bacteriën meer, die kunnen zorgen voor meer diversiteit van de bacteriën in je darmen! Neem een hond (alhoewel ik hier wel even over na zou denken. Onze Bob vraagt best wat tijd en aandacht ;-)).
  • Gebruik niet klakkeloos medicatie. Denk na voordat je een aspirientje neemt. Begin met een extra glas water en een half uurtje plat liggen, adem in en, vooral, adem uit! Antibiotica redt levens, maar een kuurtje voor een keelontsteking die hoogstwaarschijnlijk van een virus afkomstig is (antibiotica werkt alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen), maakt meer kapot dan dat het goed doet!
  • Relax! Doe dingen die je leuk vindt! We kunnen niet allemaal onze droombaan hebben, maar ga op zoek naar een hobby waar je energie van krijgt! Een vriend(in) die je aan het lachen maakt! En knuffelen doet wonderen, echt waar, dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen!

Heb je behoefte aan meer begeleiding? Kijk dan even hier. Je kunt me ook mailen (martine@an-apple-a-day.nl) of bellen (06-14866282).

Misschien heb jij wel het vermoeden dat jouw darmen ook niet helemaal in orde zijn? Speciaal voor jou heb ik een makkelijke boodschappenlijst gemaakt, waarop je alle voeding waar je darmen blij van worden, kunt vinden! Vraag hem hieronder aan!