Oké, oké, ik weet dat deze recensies nooit helemaal objectief zijn, want ik schrijf niets over boeken die ik niet leuk vind. Daar maak ik ook niks uit klaar en daar geniet ik ook niet van. Maar Hemsley & Hemsley is met recht een geweldig kookboek. Kijkend naar al mijn kookboeken (inmiddels meer dan 60) staat hij zeker in de top 3!
De inleiding begint met de volgende tekst: Als je graag lekker eet en je tegelijkertijd eruit wilt zien en je voelen als de beste versie
van jezelf, dan is dit een boek voor jou. Welzijn begint van binnen. Wie eerlijke, onbewerkte en voedzame dingen eet, wordt
gezonder, gelukkiger en energieker. Een boek naar mijn hart dus, lekker en dan ook nog goed voor me!
De zussen leggen hun filosofie uitgebreid uit, hoe ze tot dit boek gekomen zijn, hun 12 gouden regels wat voeding betreft en bovendien vertellen ze heel smakelijk over hun recepten. Lekkerbek als ik ben kan ik een recept over zelfgetrokken bouillon uit botten wel waarderen (om te lezen dan, want ik gooi er vervolgens toch gewoon een bouillonblokje in en dat mag ook).
Zoals dat hoort als je over een kookboek gaat schrijven, kook je er allerlei recepten uit om te testen of het boek inderdaad zo bijzonder is als dat het lijkt. Het heerlijke aan dit boek is dat het niet alleen recepten zijn voor de avondmaaltijd (die heb ik inmiddels al aardig onder de knie namelijk), maar met een heel uitgebreid aanbod: van ontbijt tot soepen, van groentegerechten tot drankjes en niet te vergeten van snacks tot gebak. Allemaal met als achtergrondgedachte zoveel mogelijk groente, zo onbewerkt mogelijk en met zo min mogelijk suikers (geen geraffineerde, wel natuurlijke).
Mijn allergrootste favoriet uit dit boek “Paradijsrepen” ga ik hier niet verklappen, die mag je (enigszins aangepast recept) komen uitproberen tijdens mijn “(On)verantwoord snoep maken”workshop“!!!
Maar een goede tweede is de volgende (alhoewel het moeilijk kiezen is tussen de bosbessenpannenkoekjes met mango-cashewroom, broccoli-gembersoep met witten bonen en nog veel meer!):
Cannelinibonenpuree
(lekker op een stokbroodje, rijstwafel, om groente in te dippen of gewoon als bijgerecht. Snel op tafel!)
Voor 2 personen
2 theel. ghee
1 teen knoflook, fijngesneden
ó theel. gedroogde of 1 theel. verse rozemarijn of tijm
2 blikken (uitlekgewicht 500 g) cannellinibonen of 500 g zelfgekookte bonen (droog gewicht 200 g), een nacht geweekt
2 theel. citroensap
zeezout en zwarte peper
1 Verhit de ghee in een pan op laag vuur en bak de knoflook en kruiden zachtjes 2 minuten.
2 Giet intussen de bonen af en spoel ze na.
3 Doe de bonen met 6 eetlepels water in de pan en roer alles 2 minuten op hoog vuur door elkaar.
4 Voeg wat zout, peper en citroensap toe en draai het vuur uit.
5 Stamp de bonen met een pureestamper grof of mix ze met nog wat water tot een gladde puree

