Zoals jullie misschien wel weten ben ik een groot fan van seizoensgroente en als het even kan dan ook nog vers geplukt, geraapt, gegraven uit de natuur. Voor deze keer heb ik een beetje gesmokkeld, ik heb namelijk mijn tamme kastanjes gewoon bij de Kievit besteld (mijn biologische groente-tas leverancier uit Katwijk), terwijl ik ze natuurlijk ook prima zelf had kunnen verzamelen. (Even goed opletten dat je niet de wilde (ronde) kastanjes hebt geraapt, maar de enigszins platte, tamme.) En heel misschien heb jij er wel een heleboel liggen en weet je niet wat je ermee moet doen! Komt dit recept dus heel goed uit!

Ooit in een heel ver verleden zijn ze door de Romeinen naar Nederland gehaald, het zat standaard in hun overlevingspakket. Tamme kastanjes zijn namelijk een goede bron van volwaardige eiwitten, weinig vet en (langzame) koolhydraten. Vroeger werden kastanjes vooral door arme mensen gegeten omdat het nogal een karwei was om ze uit hun jasje te krijgen en daar had niet iedereen zin in. Overigens kwam dat mooi uit aangezien tamme kastanjes heel voedzaam zijn en ook nog vitamine K en allerlei mineralen bevatten.

Wil je trouwens weten of jouw kastanjes nog te eten zijn, doe ze dan in een schaal met water. Als ze boven komen drijven kun je ze beter weg doen!

Gepofte kastanjes​

Neem een pond kastanjes en was ze met koud water (zoals boven beschreven kun je ze ook nog even checken in een schaal met water om de slechte er tussen uit te halen). Kerf ze met een scherp mesje in op de bolle kant, maak een kruisje. Leg ze vervolgens met de platte kant naar beneden in een braadslede of op een bakplaat. Doe er een heel klein laagje water bij en dek ze goed af met aluminiumfolie.

20 minuten op 225 graden.

Ik ben erg benieuwd of ze bij jou ook zo lekker zijn als dat je ze op straat koopt?!​

Meer seizoensinspiratie nodig? Deze maand geef ik een workshop Verantwoord Sint, waarin we allerlei decemberlekkernijen maken zonder suiker! Meer weten? Klik dan even op de button hieronder!​

Zoals jullie misschien wel weten ben ik een groot fan van seizoensgroente en als het even kan dan ook nog vers geplukt, geraapt, gegraven uit de natuur. Voor deze keer heb ik een beetje gesmokkeld, ik heb namelijk mijn tamme kastanjes gewoon bij de Kievit besteld (mijn biologische groente-tas leverancier uit Katwijk), terwijl ik ze natuurlijk ook prima zelf had kunnen verzamelen. (Even goed opletten dat je niet de wilde (ronde) kastanjes hebt geraapt, maar de enigszins platte, tamme.) En heel misschien heb jij er wel een heleboel liggen en weet je niet wat je ermee moet doen! Komt dit recept dus heel goed uit!

Ooit in een heel ver verleden zijn ze door de Romeinen naar Nederland gehaald, het zat standaard in hun overlevingspakket. Tamme kastanjes zijn namelijk een goede bron van volwaardige eiwitten, weinig vet en (langzame) koolhydraten. Vroeger werden kastanjes vooral door arme mensen gegeten omdat het nogal een karwei was om ze uit hun jasje te krijgen en daar had niet iedereen zin in. Overigens kwam dat mooi uit aangezien tamme kastanjes heel voedzaam zijn en ook nog vitamine K en allerlei mineralen bevatten.

Wil je trouwens weten of jouw kastanjes nog te eten zijn, doe ze dan in een schaal met water. Als ze boven komen drijven kun je ze beter weg doen!

Gepofte kastanjes​

Neem een pond kastanjes en was ze met koud water (zoals boven beschreven kun je ze ook nog even checken in een schaal met water om de slechte er tussen uit te halen). Kerf ze met een scherp mesje in op de bolle kant, maak een kruisje. Leg ze vervolgens met de platte kant naar beneden in een braadslede of op een bakplaat. Doe er een heel klein laagje water bij en dek ze goed af met aluminiumfolie.

20 minuten op 225 graden.

Ik ben erg benieuwd of ze bij jou ook zo lekker zijn als dat je ze op straat koopt?!​

Meer seizoensinspiratie nodig? Deze maand geef ik een workshop Verantwoord Sint, waarin we allerlei decemberlekkernijen maken zonder suiker! Meer weten? Klik dan even op de button hieronder!​