Vis is voor mij een tijdje een ding geweest, aan de ene kant hoorde ik dat ik vis moest eten vanwege gezonde vetten en mineralen en aan de andere kant hoorde ik over overbevissing en loodvergiftiging. Ik at het wel, maar matig en ondanks de viswijzer op mijn telefoon had ik geen idee welke ik dan moest kopen. Maar sinds ik gehoord heb dat de voordelen groter zijn dan de nadelen ben ik weer helemaal om, ik eet zeker 2x per week vis.
Even een opfrisser, waarom is vis ook al weer zo goed voor je?: Vitamine D, als je elke dag tussen 11 en 2 op een wolkenloze dag (in Nederland?) een kwartier met blote handen en hoofd in de zon loopt (en je woont wat dichterbij de evenaar) maakt je lichaam zelf voldoende vitamine D aan. Maar dat redt niemand in Nederland en laat vis nou toevallig een uitstekende bron van vitamine D (hebben we nodig o.a. voor een goede weerstand) zijn.
Vis bevat omega 3 vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten en er zijn aanwijzingen dat mensen met depressies of leerproblemen baat kunnen hebben bij omega 3 (bron: voedingscentrum).
Een mooi detail is ook dat waar onze landbouwgrond (zo’n 30% inmiddels) geen voedingsstoffen of mineralen meer bevat, de zee nog boordevol mineralen zit en deze via de vis in ons lichaam komen (denk aan magnesium en zink).
Tip 1: Deze heb ik van een leraar tijdens mijn opleiding tot detoxcoach, hij at als lunch gewoon 2 nieuwe haringen. Dat doe ik nu dus ook regelmatig, heerlijk, en het duurt echt wel even voordat ik weer honger heb.
Tip 2: Neem 2 rijstwafels (of meer), smeer daar een halve avocado op uit, een klein beetje mayonaise en een plakje biologische zalm, nog een beetje tuinkers erop en je hebt een heleboel goede vetten binnen (goed voor je huid!).
Tip 3: Zie de Mc Friday hieronder!
Let met vis wel heel goed op een keurmerk, het is belangrijk dat een vis de juiste voeding krijgt (en dus geen vismeel), dat er gelet wordt op antibiotica-gebruik (ja, ook bij vissen), de manier waarop ze om het leven worden gebracht, want dat is vaak ook geen pretje. En dan heb ik het nog niet eens over waar ze gevangen worden, kijk voor meer info op www.goedevis.nl.
Stressvrije kabeljauw met pesto en bonenpuree uit “Eet jezelf gezond” van Dale Pinnock (echt een geweldig kookboek!)
Voor 4 personen
4 kabeljauwfilets zonder vel
2 blikken van 400 g tuinbonen,uitgelekt
olijfolie, om in te bakken
1 ui, fijngehakt
6 eetlepels paneermeel (uit een pakje of zelfgemaakt)
2 eetlepels groene pesto (maar meer mag ook, erg lekker)
flinke bos verse peterselie, grof gehakt
2 eetlepels groene olijven, kleingehakt
zeezout en zwarte peper
Dit recept kun je zo snel, zo makkelijk en zo vers maken als dat je tijd voor hebt en als dat je wilt. Je kunt kant en klare pesto kopen of zelf maken, je kunt bevroren tuinbonen kopen of ze zelf doppen (nu is de tijd!!!).
Verhit de oven tot 200 °C en bekleed een bak plaat met aluminiumfolie. Leg de kabeljauwfilets op de plaat en bak ze 8 à 10 minuten tot ze bijna gaar zijn.
Doe ondertussen de tuinbonen in een pan en giet er zo veel kokend water bij dat ze net onderstaan. Laat de bonen 5 minuten koken tot ze warm en een beetje zacht zijn; giet ze af. Verhit een scheutje olijfolie in een aparte pan, doe er de ui bij en bak in 4 minuten glazig.
Meng het paneermeel en de pesto. Haal de kabeljauwfilets uit de oven, bedek ze met een laagje pestokruim en zet nog 6 minuten terug.
Doe de uitgelekte tuinbonen met de gebakken uitjes en de peterselie terug in de pan en prak er een grove puree van. Roer er de olijven door en voeg naar smaak peper en zout toe. Schep een flinke lepel van het mengsel in het midden van de borden en leg op elk bord een kabeljauwfilet. Ik eet er in de schil gekookte aardappelen bij.
Eet smakelijk!


