Ken je dat? Dat schuldgevoel? Als je een suiker- of ander soortig eten-verslaafde bent, weet je waar ik het over heb.
Dat gevoel dat je zwak bent, omdat je je weer hebt laten gaan. Dat je weer voor de bijl bent gegaan en die zak drop tot op de bodem hebt leeg gegeten. En daar komt nog een ander gevoel bij als je het wel heb bereikt om de suiker een tijd te laten staan: Angst.
Angst om weer de fout in te gaan, angst om dat beetje controle dat je hebt weer kwijt te raken. En ik kan je uit ervaring vertellen dat het lang duurt om die angst kwijt te raken (en ik ben hem nog steeds niet helemaal kwijt).
Vorige week schreef ik er over in het stukje "Suikervrij? Niet voor mij!" dat een suikerverslaving eigenlijk helemaal niet met suiker of eten te maken heeft, dat het om iets heel anders gaat: de processen die zich in je lichaam afspelen. Zonder dat jij je daar bewust van bent, zonder dat jij daar wat aan kunt doen, vraagt je lichaam namelijk om suiker.
WAT? DUS HET IS HELEMAAL NIET MIJN SCHULD???? Inderdaad, dat zeg ik, niet jouw schuld! Natuurlijk hebben wij allemaal de verantwoordelijkheid over hoe we met ons lichaam omgaan en hebben we altijd een keuze of we iets gaan ondernemen om ergens van af te komen of niet. Maar zolang jij je niet bewust bent van wat er zich in jouw lichaam afspeelt, kun je er ook niet goed iets aan veranderen.
Dus vandaag wil ik je uitleggen, wat er zich zoal in jouw lichaam af kan spelen. Één van de oorzaken kan een candida-overbelasting zijn. Candida is een gistbolletje die we waarschijnlijk allemaal wel in onze darmen hebben. Stel je voor dat er in je darmen een hele rij met stoeltjes staan en dat het de bedoeling is dat op elk stoeltje een goede bacterie zit, die je bijvoorbeeld helpt met verteren, met vitamines aanmaken of met je weerstand. Soms komt het door omstandigheden voor dat een stoeltje leeg raakt, dat kan zijn door stress, antibiotica, een keizersnedegeboorte. Op het moment dat zo'n stoeltje leeg is zijn er een aantal micro-organismen die daar graag op willen plaats nemen en als de omstandigheden daar voor geschikt zijn, kan dat candida zijn. En zo kan het gebeuren dat er teveel stoeltjes bezet raken door deze schimmel en er sprake is van een overbelasting. Dat wil zeggen dat de Candida zich lekker gaat vestigen in je darmen (of op je huid) en de omstandigheden dusdanig aan gaat passen, zodat hij het lekker knus heeft in zijn huisje.
Hij moet natuurlijk ook eten en raad eens wat die Candida het allerlekkerste vindt? Inderdaad, suikers! En in principe houdt Candida van alle suikers, of ze nu uit fruit komen of uit een roze koek. Maar als het zo'n snelle koolhydraat kan zijn, dan graag! Dus zendt hij een signaaltje naar je hersenen dat hij voedsel nodig heeft (suikers!) en krijg jij lekkere trek.
Een andere oorzaak voor een suiker- of koolhydratenverslaving is insulineresistentie. En wat insulineresistentie inhoudt, was pas een echte eye-opener voor mij!!! (Waar het nog meer over gaat lees je in 'Vandaag doen we een beetje soft'.
Aankomende maandag geef ik een webinar om 20.30 uur (Je kunt gewoon in je luie stoel blijven zitten)!
Tijdens dit webinar vertel ik je hoe ik mijn 35 jarige suikerverslaving heb overwonnen. Ik deel mijn tips en tricks dan met jou!
Het lijkt me leuk je daar te ontmoeten!
Ken je dat? Dat schuldgevoel? Als je een suiker- of ander soortig eten-verslaafde bent, weet je waar ik het over heb.
Dat gevoel dat je zwak bent, omdat je je weer hebt laten gaan. Dat je weer voor de bijl bent gegaan en die zak drop tot op de bodem hebt leeg gegeten. En daar komt nog een ander gevoel bij als je het wel heb bereikt om de suiker een tijd te laten staan: Angst.
Angst om weer de fout in te gaan, angst om dat beetje controle dat je hebt weer kwijt te raken. En ik kan je uit ervaring vertellen dat het lang duurt om die angst kwijt te raken (en ik ben hem nog steeds niet helemaal kwijt).
Vorige week schreef ik er over in het stukje "Suikervrij? Niet voor mij!" dat een suikerverslaving eigenlijk helemaal niet met suiker of eten te maken heeft, dat het om iets heel anders gaat: de processen die zich in je lichaam afspelen. Zonder dat jij je daar bewust van bent, zonder dat jij daar wat aan kunt doen, vraagt je lichaam namelijk om suiker.
WAT? DUS HET IS HELEMAAL NIET MIJN SCHULD???? Inderdaad, dat zeg ik, niet jouw schuld! Natuurlijk hebben wij allemaal de verantwoordelijkheid over hoe we met ons lichaam omgaan en hebben we altijd een keuze of we iets gaan ondernemen om ergens van af te komen of niet. Maar zolang jij je niet bewust bent van wat er zich in jouw lichaam afspeelt, kun je er ook niet goed iets aan veranderen.
Dus vandaag wil ik je uitleggen, wat er zich zoal in jouw lichaam af kan spelen. Één van de oorzaken kan een candida-overbelasting zijn. Candida is een gistbolletje die we waarschijnlijk allemaal wel in onze darmen hebben. Stel je voor dat er in je darmen een hele rij met stoeltjes staan en dat het de bedoeling is dat op elk stoeltje een goede bacterie zit, die je bijvoorbeeld helpt met verteren, met vitamines aanmaken of met je weerstand. Soms komt het door omstandigheden voor dat een stoeltje leeg raakt, dat kan zijn door stress, antibiotica, een keizersnedegeboorte. Op het moment dat zo'n stoeltje leeg is zijn er een aantal micro-organismen die daar graag op willen plaats nemen en als de omstandigheden daar voor geschikt zijn, kan dat candida zijn. En zo kan het gebeuren dat er teveel stoeltjes bezet raken door deze schimmel en er sprake is van een overbelasting. Dat wil zeggen dat de Candida zich lekker gaat vestigen in je darmen (of op je huid) en de omstandigheden dusdanig aan gaat passen, zodat hij het lekker knus heeft in zijn huisje.
Hij moet natuurlijk ook eten en raad eens wat die Candida het allerlekkerste vindt? Inderdaad, suikers! En in principe houdt Candida van alle suikers, of ze nu uit fruit komen of uit een roze koek. Maar als het zo'n snelle koolhydraat kan zijn, dan graag! Dus zendt hij een signaaltje naar je hersenen dat hij voedsel nodig heeft (suikers!) en krijg jij lekkere trek.
Een andere oorzaak voor een suiker- of koolhydratenverslaving is insulineresistentie. En wat insulineresistentie inhoudt, was pas een echte eye-opener voor mij!!! (Waar het nog meer over gaat lees je in 'Vandaag doen we een beetje soft'.
Aankomende maandag geef ik een webinar om 20.30 uur (Je kunt gewoon in je luie stoel blijven zitten)!
Tijdens dit webinar vertel ik je hoe ik mijn 35 jarige suikerverslaving heb overwonnen. Ik deel mijn tips en tricks dan met jou!
Het lijkt me leuk je daar te ontmoeten!
