Koken zonder pakjes is nog steeds hot! We weten allemaal hoe belangrijk het is om gezond (en lekker ;-)) te koken. Makkelijker gezegd soms dan gedaan. Alweer even geleden schreef ik over mijn top 10 smaakmakers in mijn keukenla. Vandaag deel ik de favoriete producten  die ik altijd in mijn voorraadkast heb staan. Je-weet-wel, die producten waar je niet zonder kan, maar dan niet de pakjes van Honig of Knorr. Uiteraard kun je je afvragen wat de voedingswaarde is van producten in blik, maar soms is het gewoon beter dan een pizza of patatje, die je anders zou gaan eten.

Even op een rijtje waar je op kunt letten


  • Liever glazen in potten dan in blik. Deze producten bevatten nog meer vitaliteit, voedingsstoffen.
  • Liever biologisch, dan gewoon (waarom lees je hier).
  • Liever het pure producten zonder allerlei toevoegingen, bijvoorbeeld tomaten in blik zonder smaakjes.

Mijn top 4 in de voorraadkast:

1. Mijn absolute favoriet, ik zou niet zonder kunnen: tomaten in blik of gedroogd. Meerdere keren per week grijp ik in de kast naar dit product, of het nu voor een tomatensoep, pastasaus of een curry is. Italianen gebruiken trouwens buiten het echte tomatenseizoen in augustus/september (in de kassen worden ze 10 maanden per jaar geproduceerd) altijd tomaten in blik, omdat deze smaken naar echte tomaten!

2. Daarna volgen de kikkererwten of andere peulvruchten. Je kunt kiezen voor blik of glas, maar indien mogelijk het liefst gedroogd, bijvoorbeeld linzen.  Je gebruikt ze voor een snelle hummus voor op brood of om met een wortel oplepelen. Als je ervoor kiest om minder vlees te eten, dan zijn peulvruchten een goede eiwitbron. Eiwitten gebruik je voor de aanmaak en het herstel van spieren. Niet iedereen kan echter even goed tegen peulvruchten, sommigen krijgen er een hoop lucht van in de darmen. Dit zou met een verstoorde darmflora te maken kunnen hebben of met niet goed kauwen. 

3. Kokosmelk voor de curry, je begrijpt dat dat een gerecht is wat we hier vaak eten! Wortel, courgette en broccoli liggen altijd in de koelkast, met kip, garnalen of tofoe, is dit een recept wat zo in onze hersenen gegrift zit, dat we het in een handomdraai op tafel zetten. En heb je trouwens weleens een smoothie geprobeerd met kokosmelk? Heerlijk!

4. Artisjokkenpuree is niet alleen verrukkelijk, maar zit ook boordevol gezonde vezels, waar de goed bacteriën in je darmen dol op zijn. Je vindt het bij de natuurwinkel (heeft iemand ze weleens gezien in de supermarkt?). Die van ons komt, als we mazzel hebben, bij Fattoria la Vialla vandaan, een biologisch-dynamische boerderij in Toscane, waar wij eens in de zoveel tijd een bestelling plaatsen, een echte aanrader. Wij hebben hier een keer genoten van een overheerlijke lunch met producten van eigen grond, onder de bomen in het herfstzonnetje. Ik zou zo terug willen! Artisjokkenpuree gebruik je op je boterham of rijstwafel (heerlijk met geitenkaas of kipfilet), maar je kunt het ook door een snelle pasta gebruiken.

Wat staat er allemaal in jouw voorraadkast? Wat is jouw favoriete ingrediënt waar je niet zonder kunt? Laat het me hieronder bij de reacties weten!

Koken zonder pakjes is nog steeds hot! We weten allemaal hoe belangrijk het is om gezond (en lekker ;-)) te koken. Makkelijker gezegd soms dan gedaan. Alweer even geleden schreef ik over mijn top 10 smaakmakers in mijn keukenla. Vandaag deel ik de favoriete producten  die ik altijd in mijn voorraadkast heb staan. Je-weet-wel, die producten waar je niet zonder kan, maar dan niet de pakjes van Honig of Knorr. Uiteraard kun je je afvragen wat de voedingswaarde is van producten in blik, maar soms is het gewoon beter dan een pizza of patatje, die je anders zou gaan eten.

Even op een rijtje waar je op kunt letten


  • Liever glazen in potten dan in blik. Deze producten bevatten nog meer vitaliteit, voedingsstoffen.
  • Liever biologisch, dan gewoon (waarom lees je hier).
  • Liever het pure producten zonder allerlei toevoegingen, bijvoorbeeld tomaten in blik zonder smaakjes.

Mijn top 4 in de voorraadkast:

1. Mijn absolute favoriet, ik zou niet zonder kunnen: tomaten in blik of gedroogd. Meerdere keren per week grijp ik in de kast naar dit product, of het nu voor een tomatensoep, pastasaus of een curry is. Italianen gebruiken trouwens buiten het echte tomatenseizoen in augustus/september (in de kassen worden ze 10 maanden per jaar geproduceerd) altijd tomaten in blik, omdat deze smaken naar echte tomaten!

2. Daarna volgen de kikkererwten of andere peulvruchten. Je kunt kiezen voor blik of glas, maar indien mogelijk het liefst gedroogd, bijvoorbeeld linzen.  Je gebruikt ze voor een snelle hummus voor op brood of om met een wortel oplepelen. Als je ervoor kiest om minder vlees te eten, dan zijn peulvruchten een goede eiwitbron. Eiwitten gebruik je voor de aanmaak en het herstel van spieren. Niet iedereen kan echter even goed tegen peulvruchten, sommigen krijgen er een hoop lucht van in de darmen. Dit zou met een verstoorde darmflora te maken kunnen hebben of met niet goed kauwen. 

3. Kokosmelk voor de curry, je begrijpt dat dat een gerecht is wat we hier vaak eten! Wortel, courgette en broccoli liggen altijd in de koelkast, met kip, garnalen of tofoe, is dit een recept wat zo in onze hersenen gegrift zit, dat we het in een handomdraai op tafel zetten. En heb je trouwens weleens een smoothie geprobeerd met kokosmelk? Heerlijk!

4. Artisjokkenpuree is niet alleen verrukkelijk, maar zit ook boordevol gezonde vezels, waar de goed bacteriën in je darmen dol op zijn. Je vindt het bij de natuurwinkel (heeft iemand ze weleens gezien in de supermarkt?). Die van ons komt, als we mazzel hebben, bij Fattoria la Vialla vandaan, een biologisch-dynamische boerderij in Toscane, waar wij eens in de zoveel tijd een bestelling plaatsen, een echte aanrader. Wij hebben hier een keer genoten van een overheerlijke lunch met producten van eigen grond, onder de bomen in het herfstzonnetje. Ik zou zo terug willen! Artisjokkenpuree gebruik je op je boterham of rijstwafel (heerlijk met geitenkaas of kipfilet), maar je kunt het ook door een snelle pasta gebruiken.

Wat staat er allemaal in jouw voorraadkast? Wat is jouw favoriete ingrediënt waar je niet zonder kunt? Laat het me hieronder bij de reacties weten!