Weken ben ik bezig geweest met de voorbereidingen van mijn nieuwe workshop “(on)verantwoord snoep maken”! Gedroomd heb ik over alle lekkere dingen die ik klaar zou willen maken, uren bracht ik in de keuken door met proefkoken en bakken. Toen dat allemaal in kannen en kruiken was, kwamen er een aantal vragen op: wat zal ik gaan vertellen… Er is zoveel te vertellen en zoveel te delen, dat ik ernstig moet schrappen in alle stof. Wat doet suiker met je lichaam? Wat kunnen de gevolgen daarvan zijn? Verteerbare en onverteerbare koolhydraten? Waar zit allemaal suiker in? Welke natuurlijke zoetmiddelen kun je het beste gebruiken? Hoe smaken die (overheerlijke) bonbons nou eigenlijk? En waarom heet deze workshop eigenlijk (on)verantwoord snoep maken?
De eerste workshop is inmiddels geweest en het was bijzonder geslaagd. Heb jij nog een vraag over koolhydraten of suikers? Laat me dat dan gerust weten!
Deze week nog een recept uit Hemsley & Hemsley. Dit is toch wel echt mijn nieuwe favoriete allround kookboek!
KIP ADOBO
MET
BROCCOLI RIJST
VOOR DE KIP
1 eetl. kokosolie
4 grote kippendijen, met
vel
5 tenen knoflook, fijngesneden
8 dl bouillon van botten
(blz. 300), of groentebouillon
3 gedroogde laurierblaadjes
1 theel. versgemalen witte
of zwarte peper
1 theel. zwarte peperkorrels
3ó eetl. appelazijn
2 eetl. tamari (er is geen
extra zout nodig, tamari
is al zout)
VOOR DE BROCCOLIRIJST
1 struik broccoli inclusief
de stronk, ca. 350 g
2 bosuien, in dunne ringetjes
of 1 eetl. geknipt
bieslook
zeezout en zwarte peper
1 Verhit de kokosolie in een wijde pan met deksel op
halfhoog vuur. Leg als de olie heet is de kippendijen
erin en bak ze in de open pan in 3 minuten aan elke
kant bruin. Haal de kip uit de pan en zet opzij.
2 Draai het vuur lager en voeg de knoflook toe. Bak
hem 30 seconden tot hij kleurt en doe de bouillon,
laurier, peper, peperkorrels en appelazijn in de pan.
Roer en breng de saus aan de kook.
3 Leg de stukken kip in de saus, draai het vuur laag
en sluit de pan. Stoof de kip 10 minuten, keer de stukken
om en stoof de andere kant in 5-8 minuten gaar.
Roer de tamari door de saus.
4 Wij houden van heel veel saus bij onze broccolirijst,
maar haal voor een dikkere saus de stukken kip uit de
pan en houd ze warm (je kunt nu ook het vel eraf halen,
het op een bakplaat leggen en in de oven krokant
bakken – het is erg lekker met de smaken van de adobe),
laat de saus in een paar minuten op halfhoog vuur
inkoken.
5 Rasp voor de broccolirijst de broccoli inclusief de
steel in een keukenmachine of op de grove rasp van
een handrasp in stukjes ter grootte van een rijstkorrel.
Stoom de broccoli in een gesloten pan in een paar
eetlepels water in 3-4 minuten beetgaar en roer halverwege.
Breng op smaak en roer de bosui of het
bieslook erdoor; serveer hem direct bij de kip.


