Mijn allereerste kookboek… Het was het kookboek van kooktijdschrift Tip Culinair (nu de Delicious). Ik geloof dat ik begin 20 was en net op mijzelf woonde. Ik ben altijd al een lekkerbek geweest en eerlijk
gezegd was ik niet zo gek op aardappelen, groente, vlees. Als mijn vader het voor me neerzette dan at ik het braaf op. Maar ik kon mezelf er niet toe zetten het voor mij alleen te maken. En daar kwam dan Tip Culinair in zicht: eenvoudige gerechten (vaak met een sausje, want dat lustte ik wel ;-)) met groente, want ook toen had ik al in de gaten dat ik voor mezelf moest zorgen.
Anno nu heb ik 59 kookboeken (ik heb ze net geteld!) en kan ik vaak haarfijn bedenken welk recept ik wil koken, alleen niet meer in welk boek het staat!
Curry
Een aantal groentes hebben wij bijna altijd in huis: broccoli, wortelen, courgette en/of paksoi. Deze ingrediënten zijn in combinatie met kip/tofoe/garnalen in een handomdraai om te toveren in een curry. Ik moet eerlijk gezegd zeggen dat ik geen idee heb of andere kinderen hier van houden, een beetje pittig, maar die van mij zijn er wonder boven wonder dol op!
Deze week een (enigszins aangepast) recept uit mijn oude kookboek:
3 eetlepels olie
1/2 (of minder) rood pepertje, fijngesneden
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel citroenschil
250 gram broccoliroosjes
2 eetlepels tandoori kruidenpasta (in de supermarkt te krijgen bijvoorbeeld van Patak’s)
4 deciliter kokosmelk
2 deciliter kippenbouillon
2 eetlepels sherry
300-400 gram kipfilet, biologisch en in blokjes gesneden
200 gram Noorse garnalen
2 eetlepels fijngesneden koriander
Olie verhitten en pepertje, gemberpoeder, citroenschil al omscheppend bakken. Tandoori kruidenpasta erdoor roeren en ongeveer 1 minuut meebakken. Ondertussen kook je de broccoli 2 à 3 minuten beetgaar.
Kokosmelk, bouillon en sherry toevoegen en mengsel aan de kook brengen. Kipfilet toevoegen en in 5 minuten gaarkoken. Garnalen en broccoli erbij doen en 2 minuten meewarmen. Garneren met koriander. Lekker met rijst, gefruite uitjes en geroosterde pinda’s.
In het originele recept werd een hele groene peper gebruikt en in plaats van de broccoli champignons. Zelf zou ik er ook nog wortel (1, deze bak je dan gelijk met het pepertje) en courgette (1, met de garnalen erbij doen) bij doen, zodat er meer groente in het gerecht verwerkt zit. Uiteraard kun je hier ook een salade bij maken.
