FullSizeRender-4

Zoals ik elke keer benadruk: groentes verdienen een hoofdrol te spelen in onze voeding, qua hoeveelheid, maar ook in variatie. Gebleken is dat de hoeveelheid verschillende groenten die we tegenwoordig eten steeds beperkter wordt, in de supermarkt vind je het hele jaar door tomaten, broccoli, komkommer, bleekselderij etc. Maar kijk even naar je eigen gezin, elke lid heeft zijn eigen smaak (en in mijn geval kunnen die smaken nogal eens uiteen lopen). Stel je voor dat je 800 verschillende soorten bacteriën in je darmen hebt zitten die gek zijn op groenten (met ieder hun eigen taak), ook die hebben hun eigen voorkeuren. Zo heb je bacteriën die gek zijn op eiwitten, gisten die gek zijn op suiker (van deze 2 groepen wil je er niet teveel van hebben in je darmen) en goede bacteriën, die bijvoorbeeld energie aan je lichaam leveren en die gek zijn op kool (en misschien wel schorseneren of paardenbloembladeren of andere gekke groente waar je nog nooit van gehoord hebt).

En dus heb ik het volgende experiment voor mijn gezin bedacht: een proeverij. Het is even wat werk, waarschijnlijk moet ik het niet te vaak doen, want dan verdwijnt het enthousiasme om vreemde dingen te proeven wel heel snel, maar de eerste proeverij was een groot succes, met een duidelijke winnaar. Voor de proeverij had ik samen met mijn jongste zoon 3 recepten met Savooiekool uitgezocht, met het idee dat als hij wat inspraak heeft, hij ook eerder geneigd is te proeven ;-)). Het werden savooiekoolrolletjes, savooiekoolsoep (een soort soto) en nasi.

Savooiekool, misschien voor sommigen dagelijkse kost, maar in ons gezin staat het niet vaak op de kaart, dus prima om mee te beginnen. Savooiekool is een van de oudste koolsoorten, vroeger werd er ook een gele soort geteeld, maar doordat deze nogal bevattelijk was voor ziektes worden er vooral groene kolen verkocht. Savooiekool bevat onoplosbare vezels (daar zijn die goede bacteriën gek op!) en, net als andere koolsoorten, glucosinaten, dit is een bioactieve zwavelhoudende verbinding, die tegen kanker beschermt. Wist je trouwens dat in 1731 al ontdekt werd door de Hongaarse medicus Johann Krammer dat zuurkool scheurbuik voorkomt, dit vanwege het hoge gehalte vitamine C dat kool bevat (ook citroen bleek goed te helpen).

 

Nasi SavooiekoolSavooiekool rolletjesSavooiekoolsoep

Terug naar de proeverij:

Dit zijn de proefpersonen:
Mijn man, fijnproever, groenteliefhebber, bijna alleseter. Oudste zoon (11), tot voor kort at hij bijna alles, bereikt de puberteit en gooit nu regelmatig zijn kont tegen de krib. Jongste zoon (9), vindt eigenlijk niet zoveel lekker behalve pannenkoeken, patat en pizza, eet langzaam. En ik, zei de gek, liefhebber van lekker eten (dat kan ook een patatje met veel mayonaise zijn), altijd op zoek naar manieren om groenten voor iedereen aantrekkelijk te maken, met als gevolg dat ik veel kookboeken heb.

Over de soto zei manlief het volgende: verrassend fris, mist wat zout, voor de smaak een 8.

Over de nasi zei mijn jongste zoon: Papa, jij en ik hebben nu de helft van de nasi opgegeten, de rest mogen mama en oudste zoon, behalve als jullie niet willen, dan eet ik het wel op. Maar hij zei ook: de nasi vind ik het allerlekkerste, behalve die groene blaadjes (dat was dus de savooiekool….).

Oudste zoon gaf de soto een goed, de rolletjes een voldoende en de nasi een zeer goed (mits sambal aan toegevoegd) voor de smaak.

De rolletjes zagen er prachtig uit, maar ik had de bladen veel langer moeten laten koken, want die waren nu heel erg stug. De vulling, rijst met gehakt was wel erg lekker.

And the winner is: Nasi!

Nasi is een uitgelezen manier om kool in te verwerken, die iedereen lekker vindt.
Hierbij dus het recept voor Nasi (3-4 personen):
300 gram zilvervliesrijst, kook volgens de verpakking
Fruit een minuut of 4-5 2 fijngesneden uien en 3 fijngesneden knoflooktenen en naar smaak sambal in een wok met 2 eetlepels olijfolie. Voeg eventueel in blokjes gesneden kipfilet of spekjes toe.
Doe 200 gram savooiekool, 1 prei en 1-2 wortels (allen fijngesneden) erbij en wok alles een paar minuten tot de groente zacht begint te worden. Giet een scheutje ketjap erbij.
Schuif de groente een beetje opzij en giet drie losgeklopte eieren in de wok. Roer met een pollepel tot het ei begint te stollen.
Voeg de rijst toe en roerbak een paar minuten tot alles goed warm is.
Eet smakelijk!