Is dat ook vulling???
Je hebt de kreet vast wel een keer voorbij horen komen: Vullen of voeden! Even voor de duidelijkheid: Vullen is dat je jezelf vol stopt met zaken als chips, snoep, koek. Maar ook wit brood, witte pasta, witte rijst, voeding uit pakjes, kant-en-klaar maaltijden, kortom "voeding" zonder voedingsstoffen.
En daar staat dan tegenover: Voeding! Voeding zijn groentes en fruit (die het liefst biologisch en niet al te lang geleden geoogst zijn), zaden en noten (ongebrand en ongezouten), verse vis, vlees (van een goede slager met een eigen boerderij, niet van een beest dat door antibiotica overeind gehouden wordt, omdat het anders omvalt in zijn veel te kleine hokje), biologische zuivel (zonder toevoegingen) en volkoren producten als zilvervliesrijst, (zuurdesem)brood, en (bijvoorbeeld spelt)pasta.
Bekijk het eens van deze kant:
Als je aan een dieet begint, komt het er vaak op neer dat je je dingen gaat ontzeggen gedurende een bepaalde periode. Dat je iets niet mag. Het kost je vaak een heleboel wilskracht, je focust je uiteindelijk toch ook veel op wat niet mag. Want je vindt een hoop dingen heel erg lekker, maar het mag niet. Een beetje zoals dat je niet mag denken aan die paarse olifant met gele stippen (en je dus gelijk aan niets anders meer kunt denken).
Ik bekijk het veel liever van de andere kant: Wat als je jezelf nou eens niets meer gaat ontzeggen (dit is geen vrijbrief om vervolgens compleet los te gaan hoor!), maar je jezelf wel elke dag voorneemt om zo goed mogelijk voor jezelf te gaan zorgen! Dan ga je je lichaam namelijk geven wat het echt nodig heeft en misschien, ja misschien, heeft je lichaam dan wel helemaal niet meer zo'n behoefte aan al die lekkere dingen. Misschien is je lichaam op dit ogenblik (terwijl jij al die lekkere dingen naar binnen werkt, omdat je zo'n trek hebt) wel gewoon aan het vragen om eten, maar dan met voedingsstoffen?! En is het daarom ook zo moeilijk om het te laten staan!
Hoe pak je het dan aan?
Elke ochtend als ik opsta neem ik mijzelf voor zoveel mogelijk groentes te eten. Mijn streven is 400 à 500 gram, dat red ik echt niet elke dag hoor, soms niet eens een hele week! Maar het streven is er. Ik heb daar een aantal ezelsbruggetjes voor gevonden: één ervan zijn de flesjes van Frecious, deze gebruik ik vooral op dagen dat ik het waarschijnlijk niet ga redden (niet goedkoop, maar makkelijk en goed). Verder heb ik mijn eigen salade-bar ontwikkelt voor de lunch (daar ga ik het binnenkort nog wel een keer over hebben). Ik eet vaak het eten dat van de vorige avond overgebleven is en 's avonds maak ik meerdere groente-gerechten klaar. Ook heb ik mijn basis-schema, gewoon een aantal gerechten met ingrediënten die ik altijd in huis heb en waar ik altijd op terug kan vallen, zodat ik in noodgevallen ook iets gezonds kan eten.
Psychologisch gezien is dit uitgangspunt zoveel fijner! De druk van iets niet mogen, valt weg. Want het is prima om een koekje bij de koffie te nemen of iets lekkers om een uur of 4. Dat is vooral ook omdat je weet dat je optimaal voor jezelf gezorgd hebt. Als je naar het plaatje hierboven kijkt, wordt het verschil heel duidelijk. Het ene lichaam is gevuld en het andere lichaam is gevoed met prachtige producten. En geloof me, de behoefte aan eten dat niet zo goed voor je is wordt daardoor echt minder.
Probeer het eens een week en laat me dan weten hoe het gaat! Of misschien doe je het al en kun je vertellen hoe jij het ervaart? Ik ben heel benieuwd. Heb je geen idee hoe je het aan moet pakken? Hieronder vind je een download met hoe ik mijzelf zo optimaal mogelijk voed! Eet smakelijk!
Is dat ook vulling???
Je hebt de kreet vast wel een keer voorbij horen komen: Vullen of voeden! Even voor de duidelijkheid: Vullen is dat je jezelf vol stopt met zaken als chips, snoep, koek. Maar ook wit brood, witte pasta, witte rijst, voeding uit pakjes, kant-en-klaar maaltijden, kortom "voeding" zonder voedingsstoffen.
En daar staat dan tegenover: Voeding! Voeding zijn groentes en fruit (die het liefst biologisch en niet al te lang geleden geoogst zijn), zaden en noten (ongebrand en ongezouten), verse vis, vlees (van een goede slager met een eigen boerderij, niet van een beest dat door antibiotica overeind gehouden wordt, omdat het anders omvalt in zijn veel te kleine hokje), biologische zuivel (zonder toevoegingen) en volkoren producten als zilvervliesrijst, (zuurdesem)brood, en (bijvoorbeeld spelt)pasta.
Bekijk het eens van deze kant:
Als je aan een dieet begint, komt het er vaak op neer dat je je dingen gaat ontzeggen gedurende een bepaalde periode. Dat je iets niet mag. Het kost je vaak een heleboel wilskracht, je focust je uiteindelijk toch ook veel op wat niet mag. Want je vindt een hoop dingen heel erg lekker, maar het mag niet. Een beetje zoals dat je niet mag denken aan die paarse olifant met gele stippen (en je dus gelijk aan niets anders meer kunt denken).
Ik bekijk het veel liever van de andere kant: Wat als je jezelf nou eens niets meer gaat ontzeggen (dit is geen vrijbrief om vervolgens compleet los te gaan hoor!), maar je jezelf wel elke dag voorneemt om zo goed mogelijk voor jezelf te gaan zorgen! Dan ga je je lichaam namelijk geven wat het echt nodig heeft en misschien, ja misschien, heeft je lichaam dan wel helemaal niet meer zo'n behoefte aan al die lekkere dingen. Misschien is je lichaam op dit ogenblik (terwijl jij al die lekkere dingen naar binnen werkt, omdat je zo'n trek hebt) wel gewoon aan het vragen om eten, maar dan met voedingsstoffen?! En is het daarom ook zo moeilijk om het te laten staan!
Hoe pak je het dan aan?
Elke ochtend als ik opsta neem ik mijzelf voor zoveel mogelijk groentes te eten. Mijn streven is 400 à 500 gram, dat red ik echt niet elke dag hoor, soms niet eens een hele week! Maar het streven is er. Ik heb daar een aantal ezelsbruggetjes voor gevonden: één ervan zijn de flesjes van Frecious, deze gebruik ik vooral op dagen dat ik het waarschijnlijk niet ga redden (niet goedkoop, maar makkelijk en goed). Verder heb ik mijn eigen salade-bar ontwikkelt voor de lunch (daar ga ik het binnenkort nog wel een keer over hebben). Ik eet vaak het eten dat van de vorige avond overgebleven is en 's avonds maak ik meerdere groente-gerechten klaar. Ook heb ik mijn basis-schema, gewoon een aantal gerechten met ingrediënten die ik altijd in huis heb en waar ik altijd op terug kan vallen, zodat ik in noodgevallen ook iets gezonds kan eten.
Psychologisch gezien is dit uitgangspunt zoveel fijner! De druk van iets niet mogen, valt weg. Want het is prima om een koekje bij de koffie te nemen of iets lekkers om een uur of 4. Dat is vooral ook omdat je weet dat je optimaal voor jezelf gezorgd hebt. Als je naar het plaatje hierboven kijkt, wordt het verschil heel duidelijk. Het ene lichaam is gevuld en het andere lichaam is gevoed met prachtige producten. En geloof me, de behoefte aan eten dat niet zo goed voor je is wordt daardoor echt minder.
Probeer het eens een week en laat me dan weten hoe het gaat! Of misschien doe je het al en kun je vertellen hoe jij het ervaart? Ik ben heel benieuwd. Heb je geen idee hoe je het aan moet pakken? Hieronder vind je een download met hoe ik mijzelf zo optimaal mogelijk voed! Eet smakelijk!
