Heel je darmen:

De afgelopen weken hebben we het gehad over:

1. Verwijderen (van o.a. verkeerde voeding en bacteriën die je niet in je darmen wilt)

2. Aanvullen (je vertering sterker maken door bijvoorbeeld enzymen)

3. Optimaliseren van de bacteriën in je darmen, is waar ik het vandaag met je over wil hebben.

In vroeger tijden hadden we wel meer dan 3000 verschillende soorten bacteriën in onze darmen. Bacteriën die we verkregen door met de aarde en de natuur in contact te zijn. Graven naar voedsel, werken op het land of zwemmen in niet verontreinigd natuurwater. En ook op de voeding die we aten zaten nog heilzame bacteriën. Tegenwoordig wordt ook sommige groente besproeid, zodat het langer houdbaar is. Dat is handig, maar ontneemt ons wel de kans om in aanraking met bacteriën te komen. 

Die bacteriën zijn zo ontzettend gaaf! Zo wordt er tegenwoordig  ontzettend veel onderzoek gedaan naar wat ze allemaal uitspoken en dat is behoorlijk wat! Ze maken vitamines aan, verteren je voeding, zorgen voor je energie en ze gaan met z'n allen ziekmakende bacteriën te lijf, zodat jij gezond blijft. Je kunt je voorstellen, dat je ze dus in grote hoeveelheden in je darmen wilt!


Prebiotica

Het allereerste wat je kunt doen om je darmflora te optimaliseren is:

Voedsel eten voor je bacteriën!

Eet voeding waar zij gek op zijn, want als zij zich goed voelen doordat er voldoende voedingsstoffen voor hen zijn, zullen ze zich gaan vermenigvuldigen!

Ze zijn stapelgek op vezels en dan heb ik het niet over die uit een bruine boterham, maar uit artisjokken, asperges, aardperen, bonen, prei, uien, knoflook wortels en aardperen. Regelmatig hier van eten zorgt ervoor dat de bacteriën hun werk kunnen doen en dat je een soepele ontlasting hebt.

Gefermenteerde voeding

Ouderwetse zuurkool, rechts (of links) draaiende yoghurt of kimchi zijn allemaal natuurlijke bronnen van probiotica. Daar hoeft geen supplement aan te pas te komen. Let er wel op welke zuurkool of yoghurt je neemt. Zorg voor ouderwets gefermenteerde zuurkool uit het vat en kijk bij yoghurt op de verpakking of ze met Bifidobacterium lactis of andere yoghurtculturen zijn aangemaakt.

Probiotica

Uiteraard zijn er allerlei soorten probiotica als supplement te koop. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet in een pdf. Maar begrijp goed dat iedere bacterie zijn eigen functie heeft. En waar vroeger op elke klacht een Bifidus-bacterie werd ingezet, zijn er tegenwoordig steeds gespecialiseerdere supplementen te verkrijgen en kun je met behulp van een speciaal ontlastingsonderzoek er heel makkelijk achterkomen of je een tekort hebt en zo ja, op welke bacteriestam dan.

Ik heb een aantal voorbeelden van probiotica-supplementen voor je op een rijtje gezet, via de knop hieronder kun je ze aanvragen.