Heerlijk hè, dat prachtige weer? Het zonnetje schijnt, vogeltjes fluiten, bloemetjes bloeien en de temperatuur stijgt. Je zou de hele dag wel buiten rond willen huppelen tussen de bloemetjes en de bijtjes..... Behalve dan als je last van hooikoorts hebt. Dan loop je, of de zon nou schijnt of niet, gewoon de hele dag met je zonnebril op om ervoor te zorgen dat die pollen vooral niet in je ogen komen. Dan heb je een rol wc-papier op zak, omdat je continu aan het niezen bent en het snot in het rond vliegt. Dan huppel je niet, maar lig je uitgeteld thuis op de bank met de deuren dicht. Want mijn hemel, hooikoorts kan je leegzuigen. 

Pollenfeest

Al een tijdje zijn de pollen zich aan het verspreiden, maar met het prachtige weer van de afgelopen dagen is het feest los gebarsten. En dat betekent voor 20% van de Nederlanders jeukende ogen en verhemelte, niezen, vermoeidheid en nog veel meer klachten. Hun immuunsysteem reageert op al dat stuifmeel dat door de lucht vliegt. Heerlijk die zon, maar voor mensen met hooikoorts is een regenbui af en toe ook buitengewoon welkom. 

Wat kun je doen?

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je minder klachten hebt? Je immuunsysteem verzorgen! Zoals je misschien weet zit 70 tot 80% van je immuunsysteem (je verdediging van ziekmakende stoffen/bacteriën/parasieten/etc.) in je darmen. Je spijsverteringskanaal staat in open verbinding met de buitenwereld en wordt beschermd door o.a. 2 zaken:

  • Het slijmvlies dat je spijsverteringskanaal bedekt (van mond tot kont)
  • De bacteriën in datzelfde kanaal en met name in je darmen.

Histamine

Stel nou dat één van beiden niet in optimale conditie is (vaak zijn het beiden) dan is de kans dat je hooikoorts ontwikkelt vele malen groter dan als je darmslijmvlies en je darmflora in optimale gezondheid zijn. Je bent namelijk beter in staat je te verdedigen tegen indringers die niet in je lijf thuis horen. Zodra de vreemde indringer bij ons naar binnenkomt, gaat het immuunsysteem een antistof produceren. Deze antistof verbindt zich met een 'mestcel'. In deze cel bevinden zich stoffen die indringers onschadelijk kunnen maken. Één van die stofjes is histamine. Op het moment dat je immuunsysteem het gewoon doet is er geen enkel probleem. Als het emmertje met histamine vol zit, wordt het opgeruimd en klaar is kees. Werkt je afweer niet zoals het moet, dan heb je een probleem. Want dan kun je allerlei allergische klachten, zoals hooikoorts, gaan ervaren.

Oorzaken

Een teveel aan histamine kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je er teveel van eet, het zit bijvoorbeeld in oude kaas, rode wijn, chocolade, vis en knoflook (ja, helaas ook in gezonde voeding). Misschien breek je de histamine niet meer voldoende af doordat je het DAO-enzym niet in voldoende mate aanmaakt.

Of je darmflora is dus niet in orde. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je zelf histamine produceert, bijvoorbeeld als je een warme douche hebt genomen of net lekker hebt gesport (met een rood hoofd of loopneus tot gevolg). Je kunt nu zoveel mogelijk histamine-vrij gaan eten (kijk eens op the low histamine chef, zij heeft hier haar eigen draai in gevonden). Maar je kunt natuurlijk ook gaan zorgen dat je darmen weer op orde komen. Het is in dat geval wel fijn om te weten wat er precies aan de hand is: Is bijvoorbeeld de ph-waarde in je darmen te hoog? Mankeert er iets aan je vertering (maakt je pancreas niet meer voldoende spijsverteringsenzymen aan?)? Of heb je niet voldoende goede bacteriën in je darmen? Dit kun je doen middels een basisdarmflora-test. Op die manier kun je je darmen heel gericht ondersteunen. En natuurlijk voeding! Welke voeding een feestje voor je darmen is, lees je hier. En welke je beter kunt laten staan hier. Of:

Superfood voor je darmen is ook bottenbouillon. Het bevat precies de juiste bouwstoffen om je darmwand te repareren, zodat er geen stofjes waar je niet tegen kunt, in je lichaam (bloedbaan) terecht komen. 

Ik heb het recept van bottenbouillon (en een paar heerlijke extra recepten voor je op een rijtje gezet: