Brood wordt van alle kanten gebombardeerd, brood is slecht. Is het tijd om brood voorgoed in de ban te doen? Ik denk dat het allemaal wat genuanceerder ligt, maar ik heb wel een aantal zaken voor je om over na te denken:
Als ik bijvoorbeeld tegen je zeg dat je best elke dag 2 eieren kunt eten, dan zullen de meesten van jullie denken: ja, maar is dat niet teveel? We moeten toch variëren, alles waar ’te’ voor staat is niet goed voor je. Bedenk je dan dat je elke dag niet 2, maar de meesten van ons wel 5 of 6 boterhammen eten, ELKE DAG, DAG IN, DAG UIT, misschien ’s avonds nog wat pasta of een wrap (ook van tarwe), in je cup-a-soup, in de ontbijtkoek, in je muesli, overal zit tarwe in.

En die tarwe, die is al lang niet meer de tarwe die hij pak ‘m beet 60 jaar geleden nog was. Met ons eten wordt zoveel gerommeld. Onze tarwe (tenminste, de niet biologische) wordt bijvoorbeeld met glyfosaat bespoten, een middel waar de diertjes op de plant wel aan dood gaan, maar de plant zelf niet. En dat eet je dan vervolgens op… Mijn voorkeur ligt bij een biologisch brood en het liefst een zuurdesembrood (die zijn echt niet meer zo vies als dat ze vroeger waren). Waarom zuurdesem? Omdat tijdens het lange rijsproces het brood, door de melkzuurbacteriën die er in zitten, al een beetje voorverteerd is, dat scheelt een hoop gerommel in je buik.
Een goede reden die ik kan bedenken om geen brood meer te eten is dat je er klachten van krijgt. Zo’n opgezette en borrelende buik bijvoorbeeld, maar ook weinig energie of een lage weerstand. Dit kan een teken zijn dat er iets niet helemaal goed zit in je buik/verteringskanaal. Mocht je hier last van hebben en iets aan willen doen, kijk dan even hier.
Wat ik vooral belangrijk vind is die variatie, dus niet alleen tarwe, spelt kan ook, havermout is lekker. Je kunt een keer een rijstwafel nemen. Of wat dacht je van een restje eten van de vorige avond? Een lekkere kop gevulde groentesoep? Ja, dat is even wennen, maar zo’n honderd jaar geleden waren we nog gewend om 2 warme maaltijden op een dag te eten. Bovenal is het belangrijk dat we echt meer groente gaan eten met zijn allen, 200 gram groente elke dag is al moeilijk, maar er moet eigenlijk nog een schepje (of twee, drie) bovenop, 500 gram groente is het ideaal. Eet jij dat zelf dan Martine? Euh, nee, ook voor mij is het een enorme zoektocht, want het moet wel lekker zijn en makkelijk te maken en als ik dan ook nog eens alles in huis heb………
Je eetpatroon veranderen, terwijl je al 30, 40. 50 jaar of nog langer hetzelfde eet is niet eenvoudig. Maar doe vooral een poging! Hier een aantal tips:

- Eieren mogen weer! Hoezee, een ei hoort er weer helemaal bij! Als omelet met tomaten, spinazie, champignons, feta, een uitje, verse kruiden of gewoon gekookt met alleen een beetje zout.
- Zoals eerder gezegd: een restje van het eten van de avond ervoor. Misschien even wennen, je moet even een stapje zetten, maar wel heel erg makkelijk, want al helemaal klaar!
- Havermout! Mijn persoonlijke favoriet is met sinaasappel (jammer genoeg nu niet helemaal het seizoen, maar aardbeien zijn ook verrukkelijk!), pecannoten, een fijn gesneden dadel en amandelmelk.
- Rijstwafels met avocado, een beetje mayonaise en kipfilet of tomaat of komkommer of…..
- Een verse (groente)smoothie is natuurlijk ook lekker, vergeet er vooral niet wat eiwitten (bijvoorbeeld een rauw ei of als je dat te ver vindt gaan wat Hennep eiwitpoeder erin te doen) en vetten (zoals bijvoorbeeld kokosolie), anders is de kans dat je weer heel snel honger krijgt groot.
- Of kijk even hier voor het recept van een quinoa courgette-brood. Als je deze op een rustige zondag maakt, heb je er de hele week plezier van!
En bedenk vooral dat het haalbaar moet zijn! Beleef plezier aan je ontdekkingstocht!
Eet smakelijk!
