Je eetgewoontes veranderen is gewoon niet altijd eenvoudig.
Of je nu af wilt vallen, of dat je een betere gezondheid wilt of gewoon een no-sugar-challenge doet, het is meestal een echte uitdaging: je eetgewoontes veranderen.
Neem bijvoorbeeld Isabelle. Isabelle kwam in mijn praktijk met buikpijn klachten, we kwamen er al snel achter dat gluten haar buik geen goed deden. Naast gevoelige darmen, ging ze soms 2, 3 keer op een dag naar het toilet en dan weer dagen niet. Het was voor haar dus belangrijk om de gluten een tijdje, in ieder geval, te laten staan.
Maarrrrr…… Isabelle werkt 4 dagen in de week, ze heeft 2 kleine kinderen van 4 en 6, haar man maakt lange dagen op zijn werk. Ze heeft eigenlijk helemaal geen tijd om op onderzoek uit gaan naar alternatieven voor die altijd handige boterham; lekker makkelijk, je smeert er wat op en klaar! En om dan elke dag een salade te gaan klaar maken voor de lunch, daar heeft ze al helemaal geen tijd voor. Herkenbaar?
Allerlei redenen
Eetgewoontes veranderen is gewoon niet altijd even makkelijk, want:
- Waar haal je de tijd allemaal vandaan?
 - Waar haal je in hemelsnaam de producten vandaan (de helft ken je al helemaal niet eens!)
 - Hoe ga je dat klaar maken? Zo’n ster ben je niet in dat koken.
 - En moet je dat echt gaan eten? Dat is toch helemaal niet lekker!
 - Wat is jouw reden???
 
Wat ik mijn klanten altijd probeer mee te geven is: Maak er een ontdekkingstocht van!
- Eten moet namelijk vooral lekker en leuk zijn. Zeker als je al klachten hebt, dan is het vooral van belang om vooral niet te gaan stressen! Wees dus realistisch. Dit is ook afhankelijk van de ernst van je klacht natuurlijk, want als je coeliakie (als gluten je darm op uitgebreide schaal beschadigen`) hebt, moet je echt niet meer bij een gluut in de buurt komen! Echter, als je beginnende klachten hebt, dan begin je bij het begin, namelijk met wat er mogelijk werkt voor jou. Dat kun je makkelijk toepassen in jouw dagelijks leven. Dus misschien geen complete groentemaaltijd voor de lunch, maar een (lekkere) glutenvrije boterham van Yam (verkrijgbaar bij de Jumbo). Ga op zoek naar wat wel kan en focus niet te veel op wat niet kan of wat niet lukt!
 - Plan je dag! Schrijf de dag van tevoren op wat je de volgende dag gaat eten. Op die manier ben je voorbereid en word je niet overvallen door het feit dat er geen glutenvrij brood meer is (en pak je dus ook niet die tarweboterhammen van je man, die nergens last van heeft). Dan bak je dus gewoon een omeletje en neemt er wat rauwkost bij.
 - Stel….. er ligt een heerlijk geurende roomboter croissant voor je neus, waar je toevallig heel erg gek op bent, je hebt er mega-trek in! Tel dan even tot 90. Op die manier neem je mentaal een beetje afstand van die enorme trek en van dat croissantje. Grote kans dat je niet eens meer hoeft te tellen tot 90 om dat croissantje te laten liggen. Kun je de verleiding echt niet weerstaan? Aanvaard dan de consequenties en geniet!
 


