Ben jij bang voor vet? Jarenlang werd ons verteld dat we op onze vetten moeten letten. Vetten zouden hart- en vaatziekten veroorzaken. (Iets wat inmiddels volledig weerlegd is en eigenlijk nooit uit de resultaten is gekomen, maar alleen als zodanig werd geïnterpreteerd). Pindakaas kreeg 30% minder vet (en grammen extra suiker). We stopten zoetjes in onze koffie en dronken cola light. En ondertussen werden we alleen maar zwaarder en kregen steeds meer mensen last van diabetes type 2, insuline-resistentie en nog zoveel meer.

Het moge duidelijk zijn dat niet alle vetten gezond zijn, elke dag een frietje zal je geen goed doen. Maar we hebben vetten echt nodig! Ze zorgen voor flexibiliteit, geven verzadiging en zorgen voor een soepele stoelgang. In mijn praktijk zie ik vrouwen die jarenlang volgens de Weight Watchers-methode hebben gegeten en voor hun gezondheid ketogeen willen gaan eten, maar bang zijn om hun vet-inname te verhogen. Ik kan me zo voorstellen dat een hoop keto-pogingen daarom ook niet slagen, want het is juist (zeker in het begin) waanzinnig belangrijk om voldoende vetten te eten, om in die vet-verbranding te raken. Doe je dat niet en eet je ook nog eens weinig koolhydraten, dan ga je je eiwitten (oftewel je spieren) omzetten in energie en zal je lichaam zwaar en moe aan gaan voelen.

Wat te vermijden?

Alles wat gefrituurd is en wat verwerkt is (denk maar aan gebrande noten, koekjes, chips en hamburgers).

En hoe zit dat dan met verzadigd vet?

Onthoud dat het vooral om de juiste verhoudingen gaat en variatie, ook in je vetten. (Vroeger was de verhouding verzadigd vet tot onverzadigd vet 1 : 1, tegenwoordig is het al snel 7 : 1.) Want ook verzadigd vet heeft een functie in je lichaam, ze zijn leverancier van energie en verantwoordelijk voor het vervoeren van belangrijke voedingsstoffen (denk maar aan de in vetoplosbare vitamines A, D, E en K!).Onverzadigde vettenOnverzadigd vet is onder te verdelen in meervoudig en enkelvoudig onverzadigd vet. Meervoudig onverzadigd vetten zijn in het lichaam belangrijk als bouwsteen voor de celwanden en het zenuwstelsel en ondersteunen je immuunsysteem.  Onverzadigd enkelvoudige vetten helpen bijvoorbeeld om je cholesterol te verlagen (dat had je niet gedacht hè?).

Mijn top 5 gezonde vetten:

1. Avocado

De voordelen van avocado zijn eindeloos, ze zijn één van de meest gezonde vruchten die je je maar kan bedenken. Ze bevatten met name enkelvoudig onverzadigde vetten en zitten bomvol vitamine E (wat weer goed voor je huid is!)

2. Vette vis

Vette vis als zalm, sardientjes, makreel en ansjovis zitten boordevol omega 3 vetzuren en die zijn absoluut noodzakelijk voor je gezondheid. Je hebt ze nodig om ontstekingen op te ruimen, met stress om te kunnen gaan en je wordt er ongelofelijk slim van. Als je niet van vis houdt, zorg dan dat je een goed supplement vindt!

3. Kokosolie

Kokosolie is één van de meest gezonde vetten om in te bakken. Het is een medium keten vetzuur en die zijn heel makkelijk voor je lichaam te verteren en om te zetten in energie. Ze zorgen voor een goed geheugen en de anti-oxidanten, die erin zitten werken ontstekingsremmend. Lekker ook om keto-snacks van te maken!

4. Olijfolie

Olijfolie is goed voor je hart, het is gelinkt aan een lage bloeddruk en barst van de anti-oxidanten. Let er alleen wel op dat je een goede olijfolie koopt (extra virgin), want vaak is het zodanig verwerkt dat het niet alleen uit olijfolie bestaat, maar vermengt is met bijvoorbeeld zonnebloem- of koolzaadolie (beide ontstekingsbevorderend). Extra virgin olijfolie niet verhitten, maar lekker door de salade doen.

5. Noten en zaden (ongebrand)

Buiten het feit dat noten en zaden een goede bron zijn van vetten, bevatten ze veel vezels. Je kunt ze makkelijk als tussendoortje eten en ze zijn er in alle soorten en maten. Favoriet voor je darmflora zijn lijnzaad en chiazaad, ze bevatten heel veel vezels! Je kunt ze door je (kokos)yoghurt heen doen of over je salade sprenkelen. (Hetzelfde geldt voor alle andere noten en zaden) Let op dat je ongebrande, ongezouten noten neemt. Bij gebrande noten is het onverzadigde vet omgezet in verzadigd.

Wees dus vooral niet bang van vetten! Ze zullen je goed doen!