Ik gooi hem er stiekem nog even in: De allerbeste wensen voor 2022! Ik wens je veel liefde, gezondheid en geluk toe! (Dat wil je toch iedere dag wel toegewenst krijgen, ook al is het geen nieuwjaarsdag.)Vandaag wil ik het met je over je ademhaling hebben. Toevallig had ik het deze week met mijn man (meneer Appel, de osteopaat) erover hoe de meest subtiele adviezen die wij onze klanten geven juist zo belangrijk zijn. Maar doordat ze zo subtiel en ook zo voor de hand liggend zijn, kijk je ze zo vaak ook over het hoofd.Zo ook de ademhaling. Regelmatig zeg ik tegen mijn klanten: vergeet niet uit te ademen! Laatst was er een vrouw in mijn praktijk die, nadat we het gehad hadden over stress (waarvan ze dacht dat het best wel meeviel), zich realiseerde dat haar schouders eigenlijk continu bijna tegen haar oren aan geplakt zaten van de spanning.

Ik geloof dat we vaak meer spanning in ons lichaam vasthouden dan we denken. En het eerste teken waar je dat aan kunt herkennen is je ademhaling. Belangrijk dus om regelmatig even te checken.Waarom goed ademhalen belangrijk is:Je ademhaling zorgt er onder andere voor dat er voldoende zuurstof naar al je cellen wordt gebracht. Belangrijk om je lichaam/organen optimaal te laten functioneren.

Bovendien helpt diepe ademhaling je om te ontspannen en beter met stress om te gaan. Het stimuleert je parasympatische systeem (parasympatisch = ontspanning, sympatisch = actie), wat ervoor zorgt dat je zowel geestelijk, als lichamelijk rustiger wordt. Je remt als het ware je vecht/vluchtreactie af, waardoor je cortisollevels kunnen dalen, je hartslag naar beneden gaat en je rustiger adem haalt.Voordelen:

  • Angst, depressie vermindert
  • Je slaapt beter, dieper
  • Je bloeddruk gaat omlaag
  • Het kan pijnklachten verminderen, doordat je spierspanning omlaag gaat
  • Het kan pijnklachten verminderen, doordat je spierspanning omlaag gaat
  • Het kan pijnklachten verminderen, doordat je spierspanning omlaag gaat
  • Het ondersteunt je immuunsysteem door het verlagen van chronische stress (weet je nog: bij chronische stress gaat al je energie naar je spieren om te vechten of vluchten. En dus niet naar je immuunsysteem of spijsvertering of elke ander systeem

Er zijn verschillende technieken, die elk een ander effect kunnen hebben:Middenrif/buikademhaling. Deze techniek helpt je vooral om te ontspannen, helpt je stress te verminderen en je humeur te verbeteren.Getuite lipademhaling (ademen met je lippen gerimpeld en licht gesloten) helpt om je luchtwegen te openen. Deze techniek is een goede optie als je kortademig of angstig bent.Maar ook een simpele meditatie helpt je om langzamer te ademen en stress te verminderen.Tips

  • Vergeet niet in door je neus te ademen (door in te ademen door je neus filter je de lucht die je inademt en verwarm je hem)
  • Probeer elke dag een ademhalingsoefening te doen voor een structureel effectLeg een hand op je buik, of je nu ligt of zit, om te voelen hoe je naar je buik ademhaalt
  • Sommige mensen worden duizelig van ademhalingsoefeningen. Als het gebeurt, blijf dan een minuut zitten en hervat de normale ademhaling voordat je opstaat.

Wil je met me delen hoe jij ademhaalt? Hoog of diep? Snel of langzaam? Met gespannen of ontspannen schouders? Ik ben benieuwd!