Wat is het heerlijk hè, die lente? Maar waar zovelen van genieten, zorgt er ook voor dat anderen zich beroerd voelen: vers gemaaid gras, bloeiende bomen, pollen zorgen er elk jaar voor dat 20 procent van de Nederlanders niezend, snotterend, dodelijk vermoeid en met jeukende ogen deze tijd doorkomen. Zij hebben last van allergische rhinitis, de medische term voor hooikoorts en seizoensgebonden allergieën. Helaas zijn deze allergieën niet alleen aan de lente gebonden, maar hebben deze mensen ook in de zomer en herfst last.Hooikoorts begint op een jonge leeftijd. (Wist je dat mensen die via een keizersnede geboren zijn een verhoogde kans hebben om het te krijgen, doordat hun darmflora zich anders ontwikkeld heeft?) Soms verdwijnen de symptomen naar verloop van tijd, om vervolgens later in het leven weer terug te komen. Het kan zijn dat je op de ene plaats in de wereld wel last hebt van je allergie, maar als je naar een andere omgeving verhuist, je nergens meer last van hebt.Iedere boom, bloem of gras produceert pollen. Maar niet iedereen heeft last van dezelfde pol en ook niet allemaal in dezelfde mate. Het is belangrijk om te kijken waar je op reageert, bij de een is dat de berk, bij de ander zijn het juist grassen (met name Ambrosia veroorzaakt een hoop ellende) die de klachten veroorzaken. Vaak is het ook zo dat, als je last van hooikoorts hebt, de kans groot is dat je ook op bepaalde voedingsmiddelen allergisch reageert.

Wat zijn allergie-symptomen?

Als je last hebt van een allergie kun je je echt heel beroerd voelen. Het kan zijn dat je je helemaal leeggezogen voelt, geen energie meer hebt om op te staan. Niet iedereen heeft in dezelfde mate klachten, daarom kan het soms ook even duren voor het kwartje valt en je je realiseert dat het om een allergie gaat.

Klachten kunnen zijn:

ObstipatieLoopneusVerhoogde slijmproductie bijvoorbeeld in de keel en neusNiezenWaterige ogen, die heel erg kunnen jeukenIrritatie aan de orenSlecht kunnen concentrerenVermoeidheid en slecht kunnen slapenSnel overprikkeld/geïrriteerdHuiduitslagEczeem

Binnen blijven kan een oplossing zijn (maar wil je niet liever buiten van de lammetjes en de natuur genieten?). Ook medicijnen kunnen helpen, maar zijn uiteindelijk slechts voor het onderdrukken van de symptomen en hebben vaak bijwerkingen. Of wil je toch liever je lichaam zoveel mogelijk ondersteunen om de klachten te minimaliseren, door op je voeding en je leefstijl te letten en je lichaam te ondersteunen met natuurlijke remedies?Hooikoorts ontstaat door een reactie van ons immuunsysteem op, in principe onschuldige stoffen. Het immuunsysteem denkt dat er indringers zijn en zorgt voor een afweerreactie. Ons immuunsysteem wordt o.a. geholpen door onze darmflora, want deze zorgt namelijk voor productie van afweerstoffen, die je lichaam helpen zichzelf te verdedigen tegen indringers. Je ziet dat deze darmflora bij mensen met bijvoorbeeld astma en eczeem afwijkt, minder optimaal is. Mensen met astma of eczeem hebben trouwens ook een verhoogde kans op hooikoorts.

Wat kun je er zelf aan doen?

Als ik het over darmflora heb, denk je waarschijnlijk aan de darmbacteriën. Maar het gaat verder dan dat: hoe gezond jouw darmflora is, heeft ook te maken met hoe gezond jouw spijsvertering in zijn geheel is. Immers, als jouw maag goed functioneert, de juiste zuurtegraad heeft, dan kan je voeding in de juiste samenstelling getransporteerd worden naar het volgende station, je dunne darm. Zo heeft je voedselsamenstelling een directe invloed op het leefmilieu van je darmbacteriën, maar ook of er zich een te veel aan slechte darmbacteriën zich kunnen ontwikkelen.Voeding die je spijsvertering kan ondersteunen is:Rauwe lokale honing: doordat de honing pollen uit je directe omgeving bevat, maar in een lage dosering, helpt het je als het ware om je immuunsysteem minder gevoelig te maken. Bovendien bevat biologische honing nog enzymen die je spijsvertering ondersteunen en helpt het om slijm te verminderen.Bottenbouillon: dit helpt vooral om je darmwand te versterken, waardoor indringers minder makkelijk binnenkomen. Het is echt heel simpel te maken, vraag hier het recept aan!Appelazijn: dit ondersteunt de Ph-waarde van de maag en werkt ook slijmoplossend.Verse, biologische groentes: bijvoorbeeld pompoen, pastinaak, aardpeer, artisjokken, asperges, haver, havermout en bonen. Deze bevatten bepaalde vezels, die superfood zijn voor je goede darmbacteriën. En als jij goed voor je positieve  darmbacteriën zorgt, ze te eten geeft, dan zorgen zij goed voor jou en vermeerderen ze zich in een razend tempo!Neusdouche?En heb je weleens gehoord van een neusdouche? Waarschijnlijk wel van spoelen met zout water. Door dit regelmatig te doen spoel je de allergenen weg, verminder je de ontstekingen in de neus die ervoor zorgen dat het slijmvlies opgezwollen is en verminder je de slijmproductie. Je kunt hier een Rhino Horn (ziet er uit als een soort toverlamp van Aladin) voor gebruiken.Nog wat algemene tips:Draag een zonnebril als je naar buiten gaat, zo krijg je minder pollen in je ogen.Slaap met je ramen dicht.En zorg goed voor jezelf!

Heb je serieuze hulp nodig? Boek dan nu een gratis sessie met mij, dan geef ik je in ieder geval al waardevolle tips en kijk ik of ik je verder kan helpen.