Stel hè, jij komt bij mij in de praktijk, want je loopt al langere tijd met klachten (van opgeblazen buik, buikkrampen, intoleranties, gebrek aan energie, verzin het maar). En ik zeg dan vervolgens tegen jou: Sorry ………. (vul hier je eigen naam in), ik denk dat het goed voor je zou zijn om gluten (die zitten in tarwe, spelt, rogge, kamut en gerst) een tijdje of helemaal uit je voeding te halen.
Hoe erg schrik jij dan? Is dat:
A. Totaal niet, dat doe ik eigenlijk al.
B. Ik heb het al af en toe geprobeerd, dus ik heb al een idee. Maar ik kan je hulp wel gebruiken.
C. Nee, blijf met je tengels van mijn boterham! Ik heb geen idee wat ik anders moet eten.
Laat me je even geruststellen, ik houd van gluten (vooral die in verse pasta)! En ik heb ze in zeer ruime mate gegeten. Had je mij ooit verteld dat ik ze niet meer zou eten, had ik je waarschijnlijk vertwijfeld en enigszins gestresst aangekeken. En toch is het zo, ik eet glutenvrij. Dat is niet vanzelf gegaan, dat is een lange reis van vallen en opstaan geweest. Maar als ik het kan, kan jij het ook!
Hoe heb je dat in godesnaam dan voor elkaar gekregen?
Heel simpel, door te experimenteren, te onderzoeken en vooral door te proeven en te ondervinden.
Ik ben iemand die van lekker eten houdt, eten is mijn houvast. En ik had genoeg ongezonde gewoontes, die niet makkelijk waren om te veranderen. Maar door vol te houden lukte het me uiteindelijk wel.
Top 3 met wat moet je vooral niet gaan doen:
1. Vervang je brood niet door crackers. Vaak hoor ik mensen zeggen: Nee, ik eet geen brood meer. Als ik dan vraag wat ze dan eten, is het antwoord soms: crackers (van Wasa). Maar brood vervangen door crackers heeft geen enkel nut. Ze zijn namelijk beiden gemaakt van tarwe en bevatten dus beiden gluten.
2. Allerlei glutenvrije producten uit de supermarkt. Zorg dat je de ingrediënten-lijst doorleest! Uiteraard zijn er een heleboel goede glutenvrije producten verkrijgbaar, maar het gros is gefabriceerd met een heleboel suiker en E-nummers.
3. Thuis blijven zitten omdat je denkt dat er, als je buiten de deur niet meer kunt eten! Een salade met zalm vult prima voor lunch EN is (mits er geen croûtons inzitten) glutenvrij.
Top 5 glutenvervangers
1. Absoluut op nr. 1: Groente! Zoals je hierboven al leest, een salade met zalm bevat geen gluten. Een stevige groentesoep met ballen ook niet.
2. Een zadenbrood, je vindt onder dit artikel het recept! Het kost je op zondag 20 minuten bereidingstijd (en dan nog 35 minuten in de oven) en je hebt er de rest van de week profijt van.
3. Een rijstwafel, zorg echter wel dat je deze dik belegd met bijvoorbeeld notenpasta, tomatentapenade en kaas of avocado met zalm. Een rijstwafel bevat heel veel koolhydraten en zal je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen!
4. Haver. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat haver gluten bevat, dat is niet het geval. Haver zelf bevat geen gluten, maar wordt wel vaak verwerkt in een fabriek waar ook tarwe verwerkt wordt. Daarom is haver zonder glutenvrij logo niet geschikt voor mensen met coeliakie. Zij worden daar echt ziek van.
Mocht je brood heel erg missen, dan kun je trouwens bij een natuurwinkel een haverbrood kopen. Een heerlijk, zwaar brood, waar je maar 1 of 2 sneetjes van nodig hebt om vol te zitten (wat dan wel weer fijn is, want het is niet goedkoop ;-)). Dit brood bevat geen E-nummers en suikers.
5. Chia-zaad. Als je gewend bent om je dag met muesli te beginnen, kun je deze uiteraard prima vervangen met havermout, maar vlak chia zaad niet uit. Chia zaad bevat echt mega veel vezels en is dus goed voor je darmflora.
Aan de slag? Start hier: Zadenbrood
Men neme:
450 gram zaden/pitten/noten, eventueel grofgehakt
5 eieren
50 gram kokosolie, gesmolten
Zout en peper, naar smaak
Optioneel Italiaanse kruiden
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Je kunt de eieren van tevoren eerst mixen met zout en peper tot een glad mengsel. Ik doe dat nooit, ik gooi gewoon meteen alle ingrediënten bij elkaar in een kom, mix ze goed. En giet het mengsel daarna in een cakevorm (als het een silliconen vorm is hoef je hem niet in te vetten, elke andere vorm wel). Zet in de oven gedurende 30-35 minuten en klaar!
Je kunt dit zaden/pitten/noten-brood eten met olijventapenade, avocado met zalm/kipfilet, (als je tegen zuivel kunt) met kaas en tomaat, verzin het maar!
Echt het is te doen, leven zonder gluten! Laat je me even weten hoe het heeft gesmaakt?
Martine

