Old habits, die hard

Als jij altijd al op een bepaalde manier gegeten hebt, is dat vaak heel lastig om te veranderen, ook al weet je dat het voor jou beter is om niet te snoepen, kaas of brood te eten, dat je juist wel meer groente zou moeten eten, dat je de wijn zou moeten laten staan.

Als er iemand over mee kan praten, dan ben ik dat wel. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik gek was op snoep. Toen ik heel klein was klom ik stiekem op het aanrecht om de droppot leeg te eten en tijdens mijn puberteit had ik zelfs boulimia. Totdat ik kinderen kreeg kon ik eigenlijk nooit snoep kopen of de zak ging leeg.

Mijn energieniveau hing altijd ergens tussen moe en nog moeier. En ik voelde mijn lichaam reageren op de suiker, toch kreeg ik het niet voor elkaar om er mee te stoppen, herkenbaar? Old habits….

Totdat ik dus kinderen kreeg en ik het punt bereikte dat ik wist dat ik echt niet meer zo verder wilde. Met vallen en opstaan ben ik uiteindelijk op het punt terecht gekomen, dat ik mijzelf eindelijk aan het voeden ben i.p.v. aan het vullen. Dat de voeding die ik eet mijn lichaam goed doet, dat ik er energie van krijg en niet ongelofelijk moe van wordt.

Waarom is opgeven zo moeilijk?

Het zo moeilijk kunnen opgeven van gewoontes heeft volgens mij vooral met het volgende te maken:

Waar begin je? Op het moment dat je die oude gewoontes op moet geven, wat komt er dan voor in de plaats? Hoe ga je dat aanpakken? Dat allemaal kost je extra veel energie, al het uitzoeken, inkopen, klaarmaken, waardoor je op een gegeven moment toch afhaakt.

Maar weet dat als je het maar lang genoeg volhoudt, als je elke keer weer opstaat, als je bent gevallen, dat het echt gaat lukken! Ze zeggen dat je nieuwe gewoontes in 66 dagen aan kunt leren. Mijn ervaring is dat dit langer kan duren. Dus geef vooral niet op na 1 mislukte poging, de 2e en de 3e gaan vast al veel beter. En elke keer zul jij voelen wat het voor je gezondheid kan betekenen.

(En weet dat je altijd hulp kunt zoeken! Je hoeft het niet alleen te doen.)

Ontdekkingstocht

Ik vertel mijn klanten altijd om het als een ontdekkingstocht te zien, nieuwe voeding te ontdekken. Als je van tevoren al met je hakken in het zand gaat staan, dan gaat het niet lukken. Niet om lullig te doen, maar dan hoef je er eigenlijk al niet eens aan te beginnen. Ik begrijp natuurlijk heel goed dat die boterham met kaas dat je die mega (!!!) moeilijk vindt om op te geven. Ik had me geen wereld zonder suikergoed kunnen voorstellen, mijn beste vriend. Maar die wereld bestaat wel! Je hoeft er alleen maar naar op zoek te gaan.Een open mindset helpt! Je zult zien hoeveel het je kan brengen.

Dus ga op zoek naar welk voedingspatroon jou kan helpen weer vitaal te worden. Bezoek eens een Ekoplaza en stap uit je comfort-zone!

En laat me even weten: Wat zijn jouw oude gewoontes, die lastig los te laten zijn? Waar loop je tegenaan? Of is het misschien wel gelukt, en hoe heb je dat dan gedaan? Ik hoor het graag van je!