Vraag jij je weleens af of je poep er goed uitziet? Misschien kijk je liever niet achterom, maar er zijn genoeg redenen om dat zeker wel te doen! Als je niet regelmatig naar het toilet gaat voor een grote boodschap (of juist moet rennen om op tijd te komen), als je poep een gekke kleur heeft of niet de juiste consistentie. Hoe vaak je naar het toilet gaat voor een grote boodschap, de kleur, vorm, grootte en consistentie van je poep kunnen je een hele hoop vertellen over de gezondheid van je lichaam.

Wat is normale poep?

Poep is eigenlijk afval, je hebt voeding in je lichaam gestopt, je hebt er alles uitgehaald wat je nodig hebt en wat er overblijft poep je weer uit. Voordat het zover is, gaan er heel wat lichamelijke processen aan vooraf. Je bloedsuikerspiegel, maagzuur en enzymen die worden aangemaakt, spierbewegingen, bacteriën die aan het werk gaan en nog veel meer. En als 1 van deze processen niet verloopt zoals dat hoort, heeft dat een effect op je spijsvertering en dus ook op je ontlasting.

Hoe vaak ga jij naar het toilet voor de grote boodschap?

Als je kijkt naar een baby (die nog helemaal puur en ontspannen is), dan zie je dat deze na bijna elke voeding die het krijgt poept. Voor ons is het zo dat 1 tot 3 keer per dag naar het toilet als normaal wordt beschouwd. Niet iedereen is natuurlijk hetzelfde, dus het zal voor iedereen anders zijn. De één gaat direct in de morgen na het opstaan, de ander gaat pas ’s avonds. Voor je gezondheid wil je toch zeker 5, 6 keer in de week naar het toilet gaan. Ga je minder dan betekent dit dat je last hebt van obstipatie. Zeker als je vaak last van buikpijn hebt. Ook als je meer dan 3 keer per dag naar het toilet gaat, is dat een teken dat er iets niet helemaal goed gaat.

Hoe ziet goeie poep eruit?

Mijn favoriete onderwerp: Een goede drol zou eigenlijk uit één stuk moeten bestaan en of dat nou eruit ziet als een mooie sigaar, een prachtige “S” of een fantastische banaan, dat maakt mij dan niet uit. Zulke poep maak je door voldoende vezels te eten en genoeg te drinken (de kans dat je geobstipeerd bent en te weinig drinkt is groot!), water zorgt er namelijk voor dat je poep smeuïg is.

Hoe lang duurt het voordat je maaltijd er weer uit komt?

Wil je weten hoe lang het bij jou duurt? Eet dan een keer bietjes en kijk of je ontlasting de volgende dag roze/rood gekleurd is. Gezonde poep doet er geen eeuwigheid over om eruit te komen. Optimaal is 12 tot 48 uur.

Hoe lang moet een poepbeurt duren?

Gezonde ontlasting doet geen pijn, breekt niet in een heleboel kleine stukjes en je hoeft er ook niet keihard voor te persen. Het zou eigenlijk heel makkelijk moeten gaan, je voelt aandrang, kunt rustig naar de wc toelopen (je zou het zelfs nog even op kunnen houden, maar dat wil je niet!) en nadat je gepoept hebt, voelt het alsof je darmen leeg zijn (en ook nu doen ze weer geen pijn en het brandt ook niet!). Dit hele proces hoeft maar een paar minuten te duren.

Diarree of obstipatie?

Is je ontlasting waterig en heb je pijn in je buik, dan kan het zijn dat je een virus of griep hebt opgelopen of dat je iets hebt gegeten met een parasiet of een verkeerde bacterie of misschien ben je wel heel zenuwachtig ergens voor.

Diarree die langer aanhoudt kan ook betekenen dat je een gluten-intolerantie of allergie (coeliakie) hebt, lactose-intolerant bent, een lekkende darm hebt. Last hebt van de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Daarom is het belangrijk als je gedurende lange tijd diarree hebt om naar je huisarts toe te gaan.

Verstopping

Obstipatie, aan de andere kant, is iets waar veel mensen last van hebben. Vaak ervaren die mensen dan ook buikpijn, opgeblazen gevoel, veel winden laten. Het kan door allerlei dingen veroorzaakt worden. Verstopping kan bijvoorbeeld komen door een gebrek aan vezels, veel stress, een gluten-intolerantie of is misschien wel hormoon-gerelateerd (let maar eens op vlak voor je menstruatie).

Rood, paars, wit, grijs, groen of bruin?

Voor wat betreft de kleur: Middel- tot donkerbruin is de bedoeling. De kleur van poep wordt o.a. bepaald door wat je eet, hoeveel enzymen je produceert. Mocht ‘ie een keer groen zijn, bedenk dan even of je veel groen voer hebt gegeten de voorgaande dagen. Daar kleurt je poep namelijk ook groen door. Heb je naast groene ontlasting last van buikpijn en diarree, dan kan het wel zijn dat er iets niet helemaal goed gaat.

Zwart, rood, paars, grijs of wit:

Zwarte poep kan betekenen dat er een interne bloeding is (IJzersupplementen kunnen ook zwarte ontlasting veroorzaken). Als dit langer dan 2-3 keer aanhoudt is het belangrijk om je huisarts te raadplegen.

Rode of paarse poep kunnen komen door bijvoorbeeld bietjes. Maar als je deze helemaal niet gegeten hebt wil je dit wel in de gaten houden en eventueel laten checken bij je huisarts.

Grijze of witte poep betekent dat er geen of weinig bilirubine in de ontlasting zit. . Het laat zien dat er misschien een probleem is met de lever of de gal in de vorm van.

5 oorzaken van afwijkende ontlasting:

1. Tekort aan vezels. Het zijn de vezels die ervoor zorgen dat je ontlasting eruit ziet als een sigaar (ze houden de boel bij elkaar), dat het smeuïg is (ze nemen vocht op). Zeker als je last hebt van verstopping moet je goed op je voeding letten. Vlees, kaas, snoepjes bevatten niet of nauwelijks vezels! Groente daarentegen barst ervan!

2. Veel stress, dit heeft invloed op de zenuwcellen in je darmen (pijn), de motiliteit (diarree), de doorlaatbaarheid van je darmen (intolerantie, etc.), je spijsvertering (productie van maagzuur) en hoe goed je je voeding kauwt. 

3. Verkeerde voeding: Bepaalde voeding kan, als je er veel van eet of als je er gevoelig voor bent, ontstekingen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld zuivel, gluten en suikers.

4. Hormonale veranderingen. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Hun ontlasting kan gedurende de maand veranderen afhankelijk van hun cyclus, of ze zwanger zijn, hormonale medicatie of de overgang.

5. Parasieten. Ze eten jouw voeding op en binden zich aan het slijmvlies waar ze ontstekingen kunnen veroorzaken. Ze kunnen zowel diarree als obstipatie veroorzaken en ze kunnen ervoor zorgen dat je je heel moe voelt.

Herken je je in één van bovenstaande beschrijvingen en wil je het graag een keer bespreken. Geef je dan op voor een gratis sessie! Klik op onderstaande afbeelding.