Heb jij ook zo’n fles wijn in je kast staan, die je bewaart tot dat ene speciale moment (dat maar niet komt, want die fles staat al 10 jaar in je kast…)?Zo gaat het ook vaak met je gezondheid, je wacht totdat het rustiger wordt op je werk, na de vakantie, als het maandag is, als de verhuizing voorbij is, je niet meer ongesteld bent, etc.

Wil je verder luisteren? De link naar de podcast staat hieronder. Liever lezen, ik schrijf onder de link rustig door.

VroegerAls er 1 ding is dat ik geleerd heb, dan is het wel het volgende, misschien herken je jezelf er wel in:Al die jaren dat ik snoepte (en dan heb ik het over een zak per dag) voelde ik me altijd schuldig. Schuldig omdat ik niet de wilskracht had om niet te snoepen en schuldig omdat ik niet de energie had om in actie te komen om op te ruimen bijvoorbeeld. Ik vond mezelf zwak.Zo heb ik mezelf jarenlang op mijn kop gegeven. Tot het moment dat ik kinderen kreeg en ik voelde dat er echt iets moest veranderen.Na vele opleidingen (natuurvoedingskunde, detoxcoach, HBO medische basiskennis, darmtherapie, orthomoleculaire therapie en ketogene therapie), vallen en weer opstaan ben ik tot de volgende conclusie gekomen:Mijn lichaam stond in de overlevingsstand en deed gewoon wat het moest doen. Ik was moe, door voeding en door stress en misschien waren er nog wat andere oorzaken, en mijn lichaam vroeg om energie en wel snel. En wat is de snelste bron van energie? Precies, koolhydraten, oftewel snoep. Ik gaf mijn lichaam dus energie, ik deed precies wat het vroeg.En het feit dat ik altijd moe was en niet tot actie kon komen? Ik stond in de spaarstand, mijn lichaam was zuinig met de energie die ik had en zorgde er voor dat ik niet teveel verbruikte.BegrijpenAls je dit principe eenmaal begrijpt, dat het lichaam eigenlijk heel logisch werkt, dan kun je ook beter begrijpen wat je er aan kunt doen.Alle basisprincipes zijn in principe voor iedereen hetzelfde:

  • Gezonder eten
  • Minder eten
  • Meer bewegen
  • Vaker naar buiten, het daglicht in

Dat weten we allemaal en toch vinden we het soms heel lastig om veranderingen aan te brengen. Daar zitten volgens mij 2 principes aan ten grondslag:1. We maken het veel te groot.We verwachten van onszelf dat we meteen 3 keer in de week naar de sportschool moeten gaan. Maken ons nieuwe dieet (in ieder geval in gedachten) veel te ingewikkeld. Stellen veel te hoge eisen.Maak het dus klein, wat lukt je wel op dit ogenblik? Misschien niet elke dag een uur naar buiten, maar 5 à 10 minuten waarschijnlijk wel.Begin met voldoende water drinken, in plaats van je gehele dieet om te gooien. Een kleine verandering die al heel veel voor je kan doen.2. We gaan iets doen wat totaal niet bij ons past, maar we hebben gehoord dat het goed is.Ken jij die mensen die elke ochtend, om 6 uur, een half uur mediteren, een half uur yoga-en en dan nog een half uur in hun dagboek schrijven? Ik dacht dat ik dat ook moest doen, maar het lukte maar niet. Ik raakte gefrustreerd, was ontevreden over mezelf. Wat bleek, het was gewoon niet mijn ding!Als je met je gezondheid aan de slag wil en je buurvrouw zegt dat je moet gaan …… (vul maar in), maar jij voelt dat het niets voor jou is, niet doen! Vergaar kennis over je klachten (je kunt altijd een gratis sessie met mij inplannen) en VOEL wat bij jou past.Want alleen als het goed voelt, wordt het voor jou iets dat op de lange termijn haalbaar is.Waarschijnlijk heb ik in de podcast nog veel meer gebabbeld, maar dit is waar de boodschap op neerkomt!Laat me weten wat jij ervan vindt! Ik ben benieuwd!