In mijn praktijk werk ik regelmatig samen met Azra Secerbegovic van schoonheidssalon Aspa in Den Haag. Omdat huidklachten vaak een weerspiegeling zijn van je lichamelijke gezondheid en ook je darmflora, stuurt Azra vrouwen met huidklachten door naar mij. En omdat ik het belangrijk vind dat wat je op je huid smeert ook daadwerkelijk je lichaam en dus je huid voedt en zij daar als geen ander over kan vertellen en adviseren, heb ik haar gevraagd om een gastblog voor mij te schrijven:

Azra, wil je je even voorstellen:

Mijn naam is Azra Secerbegovic (Azra is Slowaakse van oorsprong), ik heb plantenwetenschappen gestudeerd en ik ben eigenaar van de salon en huidkliniek ASPA in Den Haag en ik heb mijn eigen huidverzorgingslijn AZRA Botanical Simplicity.

Toen ik 25 was kreeg ik van de ene op de andere dag een hele slechte huid. Ik leefde op dat moment in London, waar ik niemand kende en de oorlog was net uitgebroken in mijn geboorteland. Ik had verschrikkelijke acne waarmee ik naar de huisarts ging. Van hem kreeg ik medicijnen, de klachten verdwenen, maar mijn huid werd vreselijk droog. En zodra ik stopte met de medicijnen kwamen mijn klachten ook weer terug. Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in voeding en yoga. Daar is mijn passie ontstaan en toen ik 37 was, heb ik me laten omscholen tot schoonspecialiste/huidtherapeute.

ASPA

Ik ben ASPA begonnen in 2008 nadat ik lange tijd in de voedings- en bloemenindustrie had gewerkt. Ik wilde echter altijd al iets met de huid en voeding doen. Onze huid is ons grootste orgaan en het gaat niet alleen om wat we erop smeren, maar het wordt vooral beïnvloed door onze levensstijl en ons voedsel. Dat is waar wij bij Aspa voor staan.  Onze salon is met name gespecialiseerd in anti-aging  en acne behandelingen.

Wanneer we met de klanten in ASPA werken, proberen we hen aan te moedigen om van binnenuit te beginnen en vervolgens naar buiten te focussen. Dit betekent dat we altijd ingaan op hun voeding en levensstijl. Als mensen met bepaalde klachten als rosacea of acne bij ons komen, dan gaat er eigenlijk altijd iets niet goed op het gebied van voeding of stress. Vooral jonge mensen hebben het druk en zouden meer zelf moeten koken met veel, verse groente. Alleen huidtherapie is niet de oplossing, er is geen quick fix.

Verder moedigen we hen aan om eenvoud te behouden in hun huidverzorgingsroutine. Veel mensen overladen hun huid met producten. Andere mensen gebruiken producten zonder de actieve ingrediënten (die echt een verschil kunnen maken voor hun huid), dan ben je de huid als het ware aan het vullen, maar niet aan het voeden.

Noot van Martine: Bij acne gaat het afweersysteem niet meer uit en ontstaan er continu ontstekingen in de huid. Reguliere medicijnen onderdrukken de ontstekingen, maar veel liever pak je de oorzaak aan. In je darmen neem je bijvoorbeeld als het goed is de voedingsstoffen op die je nodig hebt om een gezonde en stralende huid van te bouwen. En wist je trouwens dat mensen met huidklachten vaker last hebben van verstopping, winderigheid en brandend maagzuur? Als je wilt weten hoe het met jouw darmgezondheid gaat kun je altijd een ontlastingsonderzoek laten doen.

AZRA Botanical Simplicity

Ik wilde al vanaf het begin mijn eigen verzorgingslijn ontwikkelen. Vaak moet je wel 6 producten gebruiken van een bepaalde lijn. Ik wilde een simpele lijn van 3 producten die alles voor je doen: reinigen, hydrateren, pigment. Als je teveel verschillende producten adviseert haken mensen af. Ook niet teveel verschillende ingrediënten, dat kan ook verwarrend zijn voor de huid. Wat je gebruikt moet actief zijn, zodat je een echt effect hebt op de huid.

Dus hebben we multi-tasking-producten gemaakt die zich richten op 3 hoofdthema’s die we zien: hydratatie, pigmentatie en de bescherming tegen de milieuverontreinigende stoffen. Alle 3 de producten bevatten natuurlijke ingrediënten. Zoals bijvoorbeeld tomaten, dat is een sterke antioxidant en beschermd tegen de zon. Frambozenzaadolie werkt anti-aging en hydrateert, zoethout helpt tegen pigmentvlekjes en is anti-inflammatoir. In ons serum zit vitamine B3 in combinatie met zoethout, wat weer heel goed tegen acne helpt. Onze cleaners droogt de huid niet uit, maar bevat aloë vera en kamille extract, dat maakt goed schoon en hydrateert, terwijl normale cleaners vaak uitdrogen. Kortom een lijn waar we trots op zijn.

Tot slot nog 2 tips van Azra voor een mooie en gezonde huid:

1. Zorg dat je niet teveel verschillende verzorgingsproducten gebruikt. Zoek naar producten die bij jouw huid passen en die je huid ondersteunen.

2. Verschoon elke week je beddengoed en zorg dat je dit heet genoeg wast. Op die manier komen er geen onwelkome bacteriën op de huid.

PS. Lees je dit bericht nog voor MOEDERDAG 2020? Ik mag van Azra een serum uit haar verzorgingslijn verloten en dat doe ik via mijn Instagram-account @an_apple_a_day_martine. Wat moet je doen? Volg mijn IG-account en zoek de foto die hiernaast staat op, like hem en vertel mij welke moeder dit mooie product verdient! Op moederdag maak ik de winnaar bekend!