Afgelopen week heb ik het webinar Keto voor je gezondheid gegeven. Keto staat natuurlijk vooral bekend vanwege het “makkelijk” afvallen. En ja, dat is natuurlijk interessant, maar niet waarom ik het zo inspirerend vind.Voor mij was het keto dieet inderdaad een manier om van mijn overgangskilo’s af te komen. Het was het makkelijkste dieet wat ik ooit heb gevolgd. Maar naar mijns inziens is ketogeen eten niet zozeer bedoeld om af te vallen, maar meer om je weer gezond te krijgen, ik leg het uit:Iedereen die mij kent weet dat ik een suikerverslaving heb gehad (wist je het nog niet, lees dan dit blog even). En elke keer dat ik weer een zak snoep leeg had gegeten, was ik zo moe. Ik had überhaupt nooit energie (om over het korte lontje nog maar te zwijgen…). Ik had namelijk last van insuline-resistentie, een voorloper van diabetes typ 2.

Wat is dat dan insuline resistentie?

Ons lichaam maakt energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten in onze cellen. Nu zijn we in onze Westerse samenleving steeds meer koolhydraten gaan eten. We halen eigenlijk alle energie alleen nog maar uit koolhydraten. We eten er zelfs zoveel dat we al die koolhydraten niet meer allemaal kunnen verwerken in onze cellen en dat zijn we lekker gaan opslaan, we zijn met zijn allen steeds zwaarder geworden.Maar er is nog meer aan de hand. Op het plaatje hierboven zie je aan de linkerkant een gezonde cel. In die cel wordt energie aangemaakt, waardoor we ons fit en energiek voelen. Die cel heeft een deurtje met een slot en dat slot wordt open gemaakt met behulp van het sleuteltje insuline.Als er een gezonde hoeveelheid koolhydraten binnenkomt, soms ook eens wat minder, dan is je lichaam flexibel. Het kan makkelijk heen en weer switchen tussen je koolhydraat- en ook je vetverbranding (als het even kan het vet wat op je buik opgeslagen zit).

Maar bij velen van ons komen er veel te veel koolhydraten binnen. Ons voedingspatroon bestaat soms uit wel 70% koolhydraten. Ons lichaam is niet meer in staat om al die koolhydraten te verwerken. De slotjes van de cellen gaan kapot, het sleuteltje (insuline) past niet meer. Glucose blijft rond zwerven in het bloed om uiteindelijk te worden opgeslagen als lichaamsvet. Zie het plaatje aan de rechterkant.In eerste instantie werkt je pancreas zich nog een slag in de rondte om maar meer insuline aan te maken. Je lichaam vraagt immers om energie, die celdeurtjes die moeten worden geopend!En ondertussen vraagt je lichaam daarom om nog meer koolhydraten (daar komt je trek in brood, snoep, rijst, noem maar op vandaan). Maar je lichaam/cellen werkt/werken niet meer zoals het hoort en is niet meer goed in staat om energie aan te maken met de volgende klachten uiteindelijk tot gevolg:

* Vermoeidheid, gebrek aan energie* Verhoogd cholesterol* Buikvet* Gewrichtsklachten* Ontstekingen* Concentratieproblemen* Vocht vasthouden* Metabool syndroom* Diabetes type 2* Hart- en vaatziektenHet voelt alsof er geen weg meer terug is. Je doet immers keihard je best om volgens het voedingscentrum te eten (en dus nog steeds heel veel koolhydraten), maar er verandert niets.En dan….. is het ketogeen dieet zo mooi!Doordat je weinig koolhydraten (25 tot 30 gram koolhydraten in eerste instantie) eet, dwing je je lichaam om zijn energie uit gezonde vetten te halen (die je dan dus juist wel eet). Daar kan het in het begin best wel een beetje moeite mee hebben, afhankelijk ook van de mate waarin je insuline-resistent bent.

Maar het lichaam werkt zo prachtig! Het pakt het toch weer op, leert weer te schakelen, je kunt dus je cellen weer insuline-gevoelig maken. Waardoor de sleuteltjes weer gaan passen! Je weer energie krijgt! En je klachten minder worden. Dat is toch fantastisch, dat jouw lichaam zo werkt! (Je zou me nu achter de computer moeten zien zitten, ik kan hier zo enthousiast van worden).Uiteindelijk (en dat is zoals ik het zelf doe) is je lichaam weer in staat om heel makkelijk van koolhydraat- naar vetverbranding te gaan en vice versa. Het is alsof je op survivaltocht gaat en in wat voor omstandigheden ook kunt overleven (voelen jullie hem ook ?).Volgende week maandag start er weer een nieuwe Keto voor beginners-cursus. Ik leer je daar alles wat je nodig hebt om het goed aan te pakken, niet met vragen hoeft te blijven zitten, of je bijvoorbeeld wel of niet in ketose bent. Je krijgt een weekmenu en alle ondersteuning die je kunt wensen. Kosten zijn 149,- euro (dit is inclusief een 1 op 1 consult van een uur met mij!).Kijk hier voor meer informatie: https://www.an-apple-a-day.nl/ik-ga-keto-en/En als je vragen hebt, plan dan even een gratis sessie!