Heel eerlijk? Echt relaxed ben ik niet op dit moment. Ik ben op dit moment bezig met het verhuizen van mijn tante naar een verzorgingstehuis. De persconferentie was ook weer erg spannend of mijn man zou mogen blijven werken (hij is osteopaat) of niet, gelukkig mag dat. En zoals ik jullie dus altijd vertel te doen: adem in, adem uit, vind ik dat zelf best een uitdaging op dit moment.Ik kan me voorstellen dat dat soort momenten voor jullie op het ogenblik misschien ook wat vaker voorkomen. Zaak dus om vooral goed voor jezelf te zorgen! Want zoals je misschien al gemerkt hebt, heeft stress een direct effect op je lichaam. Misschien heb je wel vaker last van je maag, ben je aan de diarree continu, heb je hoofdpijn, nek- en schouderklachten, huiduitslag, etc.Dit is wat ik doe om (enigszins) relaxed te blijven:1. Als ik wakker word doe ik de dagelijkse meditatie van Headspace. Het hangt af van de dag en de tijd hoelang de meditatie duurt. Dat kan variëren van 1 tot 20 minuten. Door zo’n meditatie leer ik de verhaaltjes te zien, die door mijn hoofd heen schieten.Want dat is wat er gebeurt: je bent continu bezig met wat misschien komen gaat en wat misschien niet. Door je daar bewust van te zijn, kun je afscheid nemen van je verhaaltje in je hoofd en in het nu leven. Het is fijn dat ik me daar bewust van ben, maar dit is absoluut nog een leerproces.2. Nadat ik dan ben opgestaan, beweeg ik. Ook dat kan weer verschillen qua tijd, van slechts 1 oefening van 1 minuut tot een work-out of een hardloopsessie van een half uur. (Dat hardlopen, is de bedoeling, dat ik dat weer verder op ga bouwen, want ik heb me voorgenomen op mijn 50ste (nog 6 nachtjes slapen!!!) nog een keer een halve marathon te lopen)Bewegen zorgt er ook voor (zeker het hardlopen) dat mijn gedachten steeds stiller worden. Ook bedenk ik de meest creatieve oplossingen voor alles wat me bezig houdt tijdens het sporten.3. Eigenlijk zou ik elke dag wel onder de koude douche “willen”. Dat doe ik echter niet. Ik ga in plaats daarvan 1 keer per week in het koude natuurwater bij ons in de buurt. Wetenschappelijk onderzoek zegt dat dat goed is voor je immuunsysteem en dat je er meer energie van krijgt. Ik roep altijd, als ik erin ga, dat ik hier gelukkig ontzettend gezond van word, want het is namelijk echt steenkoud, kan ik je vertellen!Ik voel me er in ieder geval vreselijk dapper en stoer door, wat ook helpt voor mijn gemoedstoestand.4. Ik ga op tijd naar bed. Ik weet inmiddels mijn optimale bedtijd, namelijk om half 11 het licht uit, eerder mag ook. Dan heb ik de tijd om in slaap te vallen en maak het ook niet uit als ik heel vroeg wakker word of wakker lig in de nacht. Ik heb dan voldoende uren om uit te rusten!5. Ik stuur liefde de wereld in! Echt het klinkt ongelofelijk zweverig, maar door mensen liefde en vergeving te sturen, creëer ik een opening in mijn anders negatieve gedachten. Door dankbaar te zijn voor wat er allemaal goed is in mijn leven (en dat is zo vreselijk veel) “flip” ik mijn stemming van down naar up.Vergeet vooral: niet na regen komt zonneschijn.

Ps. Op 3 januari 2022 start er weer een online-cursus Keto voor beginners. Doe je ook mee?