Wat?!?! Komt dat door mijn darmen?
Daar heb ik al jaren last van, zei ze. Maar ik wist helemaal niet dat dat door mijn darmen kwam. Ja, die darmen, die weten wat. Ze staan eigenlijk aan de basis van je algehele gezondheid. Als je darmen niet optimaal werken, dan zal de rest van je lichaam op den duur ook klachten gaan vertonen.
Soms heb je het niet eens door, want denk je dat jouw stoelgang prima en normaal is (terwijl er misschien echt wel wat verbeterpunten zijn). Of ga je inderdaad keurig iedere dag naar het toilet, maar heb je, zonder het te weten, moeite om je voedingsstoffen op te nemen. (Als je meer over normale poep wilt lezen, klik dan hier)
Vandaag deel ik 3 klachten met je, die je waarschijnlijk nooit aan je darmen gekoppeld had, maar die wel degelijk met elkaar te maken hebben!
Rugklachten
Ontstoken darmen, een opgeblazen buik, het prikkelbare darmsyndroom, allemaal kunnen ze rugklachten veroorzaken. Dit komt doordat de zenuwen van je rug en je darmen via dezelfde kanalen verlopen en zo elkaar beïnvloeden. Zelfs een onregelmatige stoelgang, obstipatie of winderigheid kan er al voor zorgen dat je last van je rug krijgt.
Slaapproblemen
Wist je dat je darmen de kwaliteit van je slaap bepalen? Om goed te kunnen slapen heb je serotonine nodig, die voor 80% in je darmen wordt gemaakt. Vervolgens maakt je lichaam uit serotonine melatonine. Dit is het stofje waardoor je ’s avonds slaperig wordt en in slaapt valt. Niet voldoende serotonine, niet voldoende melatonine.
Maar ook voedselallergieën en een histamine-intolerantie kunnen je wakker houden ’s nachts. Histamine bijvoorbeeld kan restless legs veroorzaken. (Lees hier meer over allergieën en je darmen)
Humeur (of zelfs depressie)
En met serotonine komen we gelijk op de volgende: je humeur. Want serotonine helpt je niet alleen slapen, , maar is ook je gelukshormoon. Het zorgt ervoor dat je zin hebt in eten, slapen en vrijen, kortom dat je zelfvertrouwen hebt en lekker in je vel zit. Voeding om serotonine uit te kunnen maken zijn bijvoorbeeld zonnebloem-, pompoenpitten en bananen.
Ook het ontbreken van bepaalde darmbacteriën of ontstekingen in de darm is in relatie gebracht met depressies. Door je darmflora goed te voeden, kunnen ze zich vermeerderen, is het milieu waarin ze leven (de binnenkant van je darmen en al wat daar gebeurt) optimaal. En hoe blijer zij zijn, hoe blijer jij, letterlijk, zult zijn.
Zorg goed voor je darmen
Van groot belang dus om goed voor je darmen en je darmflora te zorgen. Het begint allemaal met de juiste voeding, veel groente, gezonde vetten en voldoende eiwitten. Maar vlak ook het belang van ontspanning niet uit. Stress heeft een enorme invloed op je spijsvertering.
Twijfel je of jouw klachten misschien ook met je darmen te maken hebben? Boek een gratis sessie met mij en dan bespreken we het.